Home , Avrupa , Nein zur Gentrifizierung – Kentsel Yağmaya Hayir!

Nein zur Gentrifizierung – Kentsel Yağmaya Hayir!

IMG-20160424-WA0004

NEİN ZUR GENTRİFİZİERUNG – KENTSEL YAĞMAYA HAYIR!

Bilindiği gibi, başta geri bıraktırılmış ülkeler olmak üzere, dünyanın birçok bölgesinde uygulanan kapitalist rant-yağma politikaları, Avrupanın büyük şehirlerinde de daha değişik “kurnaz” yöntemlerle sürdürülmektedir. Bu kapitalist yağma politikalarının yaşandığı alanlardan biri de, başta göçmenler olmak üzere, emekçi halkın yoğunlukla yaşadığı yaşam alanlarıdır.

Avrupanın birçok büyük şehrinde olduğu gibi, İsviçre`nin tamamında, ama özelikle de Zürich alanında, halkın barınma ihtiyaçları gözardı edilerek uygulamaya konulan “kentsel dönüşüm=kentsel yağma” politikaları, özellikle şehir merkezi ve merkeze yakın alanlarda yaşam mücadelesi veren emekçilerin korkulu rüyası haline gelmiştir.Bu bağlamda, özellikle son yıllarda şehir merkezinde yaşayan dar gelirli insanlar, kentsel dönüşümle birlikte kiraların fahiş bir şekilde artmasından dolayı, yaşadıkları bölgeleri terk edip şehir dışına sistemli bir şekilde sürülmüşlerdir. Ve bu göç dalgası adım adım devam etmektedir. Bununla birlikte, son birkaç ayda Zürich’te Türkiyeli göçmenlerin işlettiği bakkal-marketlerin kira kontratları uzatılmayarak çıkış verilmektedir. Bu yaşanan olayların arkasında, pazarı elinde bulunduran parmakla sayılabilecek kadar az olan tekelleşmiş immobilienfirmen(emlak firmaları) ve bunların arkasındaki İsviçrenin en büyük bankaları olan UBS ve Credit Suisse’e bağlı olan Fondgesellschaftları bulunmaktadır.

IMG-20160424-WA0007

Bu bağlamda kentsel yağmaya karşı yaşadımız alanları savunmak, kapitalizmin kentsel dönüşüm adı altında sürdürmüş olduğu yağma politikalarına geçit vermemek amaçlı, başta Zürich olmak üzere İsviçrenin birçok bölgesinde, devrimci-demokratik yerel ve göçmen kurumlar tarafından etkinlikler düzenlenmektedir.

Bunlardan bir tanesi de, Kentsel Yıkıma Hayır – “Nein zur Gentrifizierung” sloganı adı altında Zürich’deki yerel kurumlar tarafından 23 Nisan Cumartesi günü düzenlenen sokak etkinliği olmuştur. Biz de İTİF’e bağlı çalışmalarını sürdüren Zürich Gençlik ve Kültür Evi aktivistleri olarak, bu sokak etkinliğinde yerimizi aldık. Sokak etkinliğinin yeri, kira kontratına son verilen bir Türkiyeli esnafın marketinin bulunduğu sokak olarak önceden belirlenmiştir. Havanın oldukça soğuk ve yağmurlu olmasından kaynaklı katılımın beklenenden az olması ve hazırlanan programın kısa konuşmalar tarzında hızlandırılması çok da garipsenecek bir durum değildi. Etkinliği düzenleyen İsviçreli kurumların adına çok kısa bir konuşma yapıldıktan sonra, söz hakkı Yeşiller partisinden belediye meclis üyesi başka bir arkadaşa verilmiştir. Ve sonrasında Zürich Gençlik ve Kültür Evi adına hazırlanan bildiriyi bir arkadaşımız okudu. Diğer kurumların konuşmalarından farklı olarak, kapitalizmin vahşice yaşam alanlarımıza saldırmasına değinen ve buna karşı birlikde mücadelenin önemine vurgu yapan arkadaşımızın konuşması kitle tarafından coşkuyla karşılanmıştır. Kısa süre önce bu konu ile ilgili düzenlediğimiz panel ve benzeri çalışmalarda bir ortak çalışma ruhu yarattığımız kurum temsilcileriyle yapılan konuşma ve sohbetin ardından etkinliğe son verilmiştir.

IMG-20160424-WA0005

 

 

 

 

 

 

 

AHM-İsviçre