Home , Avrupa , Rojava için acil yardım çağrısı

Rojava için acil yardım çağrısı

RojovaBERLİN|30-12-2012| Avrupa’daki Kürt kurumları, abluka ve ambargo altında kışa giren Rojava halkı için acil yardım çağrısında bulundu. Avrupa çapında yürüttükleri kampanyaya ilişkin ANF’ye bilgiyi veren Heyva Sor a Kurdistanê yöneticisi Dr. Fahrettin Gülşen „Gün abluka altındaki Rojava halkına yardım etme günüdür“ çağrısı yaptı. Kampanyaya destek veren YEK-KOM Başkanı Yüksel Koç ise „Rojava’yı yalnız bırakmamak boynumuzun borcu olmalı“ şeklinde konuştu.

Bir yandan sınır kapılarının kapılı olması, diğer yandan da ağır kış koşulları nedeniyle halkın zor günler geçirdiği Batı Kürdistan’da geçtiğimiz günlerde İnsani Yardım Konseyi ve Heyva Sor (Kürt Kızılayı) kuruldu. Kürt Yüksek Konseyi’nin desteğiyle kurulan bu iki kurum, yardım kampanyaları dışında, toplanan yardımların halka daha iyi ulaştırmak için çalışma yürütüyor.

Her iki yardım kuruluşu Avrupa’da ise Heyva Sor a Kurdistanê ile birlikte çalışacak. Acil olarak sağlık, barınma, yiyecek ve yakacak ihtiyacının bulunduğu Batı Kürdistan’a yapılacak yardımlar için bundan böyle bu yardım kuruluşlarına tam destek verdiklerini bildiren Heyva Sor a Kurdistanê yöneticisi Dr. Fahrettin Gülşen, Rojava için uzun süredir yürüttükleri kampanya hakkında da bilgi verdi.

EN ACİL İHTİYAÇ GIDA VE SAĞLIK MALZEMELERİ

Şu ana kadar başta Almanya, Fransa, İsviçre, İsveç, Danimarka, Avusturya, Hollanda, Belçika ve İngiltere olmak üzere Avrupa ülkelerinde yürüttükleri yardım kampanyasında toplanan 300 bin Euro ile 100 kilogram civarında ilacı Batı Kürdistan halkına ulaştırdıklarını söyleyen Dr. Gülşen „Yardımlarımız kuruluşumuzun merkezinin bulunduğu Almanya’nın bilgisi dahilinde gönderildi. Ayrıca önümüzdeki günlerde de topladığımız yardımları Rojava halkına ulaştıracağız“ dedi.

Geçtiğimiz kurban bayramında ise toplanan 40 bin Euro parayı gönderdiklerini ve orada bu parayla kurbanların halka dağıtıldığını hatırlatan Dr. Gülşen „“Gün abluka altındaki Rojava halka yardım etme günüdür. Bu yardımlar için elimizden geleni yapmaya hazırız. Para ve ilaç yardımı dışında insan gücüne de ihtiyaç var. Doktor, hemşire, mühendis arkadaşların da gidip bir iki hafta tecrübelerini aktarması gerekiyor. Gitmek isteyen arkadaşlar var, fakat vize sorunu nedeniyle gidemiyorlar“ şeklinde konuştu.

Batı Kürdistan’dan kendilerine acil bir ilaç listesi gönderildiğine dikkat çeken Dr. Gülşen devamla şu bilgileri verdi: „Antibiyotik ve ağrı kesici ilaç, anestezi, ilk yardım malzemelerine ihtiyaç var. Ayrıca çok acil olarak ambulansa ihtiyaçları var, çünkü köylere ve uzak yerleşim merkezlerine sağlıkçılar müdahale edemediklerini söylediler. Listeyi Avrupalı yardım kuruluşlarına da ilettik, onlar da sadece Kürtler için değil bütün Suriye için yardım topluyorlar.“
YEK-KOM’DAN KAMPANYAYA TAM DESTEK!
Heyva Sor’un yürüttüğü kampanyaya tam destek verdiklerini bildiren Almanya Kürt Dernekleri Federasyonu (YEK-KOM) Başkanı Yüksel Koç ise „Örgütlenmesi ve direnişiyle takdire şayan olan Rojava halkına yardım yapmak hepimizin boyunun borcu olmalı. 4 parçadaki Kürtlerin Rojava’yı desteklemesi gerekiyor. Hem Rojava’nın diğer parçalara tarih boyunca yaptığı yardımlardan dolayı hem de bu parçadaki Kürtlerin statüsü bütün Kürdistan için de örnektir“ dedi.

Rojava’ya yardımın tarihi bir sorumluluk nedeniyle de yapılmasını isteyen Koç “bu parçadaki halkımızın elde ettiği kazanımlar abluka ve ambargo ile boğulmak isteniyor. Bu yüzden sadece Avrupa’da yaşayan Kürtler değil, dünyadaki bütün Kürtler Rojava’ya her türlü maddi ve manevi desteği yapmalı, onları yalnız bırakmamalı“ çağrısı yaptı.

Avrupa ülkelerinde yardım yapmak isteyenler Heyva Sor a Kurdistanê’nin internet sitesinden ayrıntılı bilgi alabilir: www.heyvasor.com

ANF