Home , Avrupa , Rojava Fransa’ya hoşgeldin!

Rojava Fransa’ya hoşgeldin!

23145

PARİS – Moskova, Stockholm ve Berlin’den sonra Paris’te Demokratik Özerk Rojava Temsilciliği açıldı. Konuklardan Fransa eski Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner, „Rojava Fransa’ya hoşgeldin“ sözleriyle temsilciliğin açılışını kutladı.

Rojava Özerk Yönetimi, Moskova, Stockholm ve Berlin’in ardından Fransa’nın başkenti Paris’te temsilcilik açtı. Pazartesi akşamı yapılan açılış törenine Fransa eski Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner, yazar Patrice Franceschi, Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü’nden Jacques Beres ve Fransız Komünist Parti temsilcisi Lydia Samarbakhsh ile Sol Parti, Yeşiller, MRAP, Fransa Kürdistan Dayanışma Derneği, Barış Hareketi, Kürdistan Yurtseverler Birliği (YNK) Fransa Güney Kürdistan Temsilciliği’nden isimler katıldı.

Temsilci Xalid Îsa oldu

Açılış kurdelesini Fransa Rojava Temsilcisi Xalid Îsa ile Rojava Özerk Yönetimi Dışilişkiler Sorumlusu Sinem Muhammed birlikte kesti.

Temsilcilik adına Xalit İsa davetlileri selamlarken, Sinem Muhammed ise açılış konuşmasını yaptı. Muhammed, „Bugün Kürt halkı tarihi bir gün yaşıyor. Paris’te temsilciliğimizi açıyoruz. Bizim için bu son derece önemli bir gelişme. Rojava uğruna bedel ödemiş herkesin emeğidir bu“ dedi.

Fransa’nın da terörde büyük zarar gördüğünü vurgulayan Muhammed, „Bu nedenle de Fransa’nın yıllardır teröre ve gerici güçlere karşı mücadele eden Rojava’nın temsilciliğine evsahipliği yapması önemli bir adım“ diye konuştu.

Umudun merkezi

Kürt siyasetçi konuşmasının devamında temsilciliğin önemini vurguladı: „Bu temsilcilik, demokrasi, bölge halkarının barış içerisinde yaşama umudu ve barış için çalışmaların merkezi olacaktır. Bu temsilcilik aynı zamanda halkların kardeşliğinin simgesidir.“

Kürtlerin dostları oradaydı

Açılış töreninin moderatörlüğünü ise Rojava’da bir yıldan fazla kalıp Kobanê savaşına tanıklık etmiş olan Fransız Yazar Patrice Franceschi yaptı. Geçen yıl Rojava’ya giderek DAİŞ karşı savaşan YPG birliklerini ziyaret eden  Fransa eski Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner ilk konuşmacıydı. „Rojava Fransa’ya hoşgeldin“ diyerek temsilciliğin açılışını kutlayan Bernard Kouchner, „Terörizme karşı büyük bir direniş veren bir Rojava’nın Paris’te temsilciğinin açılması önemli bir gelişmedir. Bölge barışı açısından büyük katkı  sunacak bu büronun açılışında bulunmak benim adıma onur verici“ dedi.

Halklar arasında köprü görevi

Güney Kürdistan Fransa Temsilciliği adına Dara Abobaker, YNK adına Luai Jaff, Fransız Komünist Parti adına Lydia Samarbakhsh ve Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü’nden Jacques Beres de konuşma yaparak Paris’te bir temsilcilik açılmasının kamu kuruluşlarıyla, sivil toplum örgütleriyle, siyasi partilerle ve halkla arasında bir köprü oluşturması anlamında önemli olduğu vurgulandı.

Fransa için onur

Komünist Parti adına konuşan Samarbakhsh, „DAİŞ’e karşı mücadele, halkların birlikte yaşama azmi, mücadelesi, kadına verilen yer, son yıllarda bütün saldırılara karşı yürütülen eşsiz direnişin temsilciliğinin Fransa’da açılması bir onurdur. Onurumuzdur“ sözleriyle genel sekreterleri Pierre Laurent adına katılımcıları selamladı.

Burası Rojava’nın sesi olacak

Sınır Tanımayan Doktorlar’dan Jaff da „Bu temsilcilik, Kobanê direnişidir. Burası Rojava’nın sesidir artık“ dedi.

YNK ve Goran hareketleri adına yapılan konuşmalarda ise Rojava’nın temsilciliğinin Paris’te açılmasının gurur olduğu vurgulandı.

Avrupa’da dördüncü oldu

Rojava Özerk Yönetimi daha önce sırasıyla Moskova, Stockholm ve Berlin’de temsilcilik açmıştı. Paris’teki temsilcilikle birlikte Rojava Yönetimi dördüncü temsilciliğine kavuşmuş oldu.

ABD’nin başkenti Washington’da da temsilcilik açılması için hazırlıklar sürüyor.  (yeniozgurpolitika.org)