Home , Dünya , Nepal’de Maoistler süresiz genel grev başlattı

Nepal’de Maoistler süresiz genel grev başlattı

KATHMANDU | 03 – 05 – 2010 |  Nepal’de Maoistler yeni hükümet taleplerine güç katmak için süresiz genel grev başlattı. Grev nedeniyle başkent Kathmandu’da hayat durma noktasına geldi.

1 Mayıs İşçi Bayramı vesilesiyle dün ülkenin dört bir yanından başkentte gelen onbinlerce maoist hareket taraftarları, yeni hükümet uyarılarının dikkate alınmaması üzerine bugün süresiz genel grev başlattı.

Nepal’de normal çalışma günü olan Pazar sabahında işyerleri ile okullar açılmazken, kamu araçları ile taksiler yollara çıkmadı.

Onbinlerce Maoist hareket taraftarları ise sokaklara dökülerek, “Hümümeti feshedip ulusal hükümet kurun!” şeklinde sloganlar attı.

BARIŞ VE YEN ANAYASA İÇİN

Maoist hareket lideri eski başbakan Prachanda, başkent merkezindeki kent parkında düzenlenen protesto gösterisinde, sokakların Nepal’de tarihi siyasal seçenekle karşı karşıya olduğunu söyledi. Prachanda, “Bu grevi canımız istediği için yapmıyoruz. Barış ve yeni anayasa için zorunluluktur” dedi.

Maoistler, 2008 yılında yapılan Anayasa Kurucu Meclis seçimlerini kazanarak iktidara gelmişti. Ancak Maoist hükümet, geçtiğimiz yıl Cumhurbaşkanı Ram Baran Yadav’ın, barış anlaşması çerçevesinde eski gerillaların orduya katılımına karşı çıkan ordu generalinin eski gerilla lideri başbakan Prachanda tarafından görevden alınmasına karşı çıkmasıyla istifa etmek zorunda kalmıştı.

İSTİFA ETMEYİ REDDEDEN BAŞBAKANDAN DİYALOG ÇAĞRISI

Maoistler dışında 22 partiden oluşan mevcut hükümet, istifa ve ulusal birlik hükümetinin kurulması çağrılarını reddetti. Başbakan Madhav Kumar Nepal istifa çağrılarını reddederken, Maoistlere diyalog başlatması çağrısında bulundu. Karışıklığın ortasında kimsenin hükümetten istifa etmemesi gerektiğini söyleyen Kumar Nepal, “Hükümet değişiklikleri, anayasa ve parlamento prosedürleri üzeri yapılabilir, sokaklardan değil” dedi.

YA İSTİFA YA DA SEÇİM

Hükümetin, barış anlaşması çerçevesinde 2008 yılında seçilen Anayasa Kurucu Meclisi’ne 28 Mayıs gününe kadar yeni anayasa taslağını sunması gerekiyor. 601 sandalyeli meclisin yüzde 40’ını elinde bulunduran Maoistlerin desteği olmadan, hükümet bu süreci uzatamıyor. Bunu bilen Maoistler, uğradıkları haksızlık sonunda işbaşına gelen hükümette istifa ederek Maoistler öncülüğünde yeni hükümete katılma ile seçim dışında seçenek tanımıyor.

BARIŞ SÜRECİ TEHLİKEDE

Düzen partilerinin sırf Maoistleri iktidardan uzak tutmak için barış sürecine ciddi darbe vuracak, istifa ve seçime gitmeyi reddetme gibi bir macerayı göze alıp almayacakları bilinmiyor. Gözlemciler, mevcut siyasal çıkmazın daha da derinleşmesinin barış sürecini ciddi bir şekilde darbeleyebileceği uyarısında bulunarak, çıkış yolunun ise biran önce yeni anayasanın tamamlanmasında yattığını söylüyor.(ANF)