Home , Dünya , Rabia-Şengal-Cezaa bilançosu: 3’ü emir 473 IŞİD üyesi öldürüldü

Rabia-Şengal-Cezaa bilançosu: 3’ü emir 473 IŞİD üyesi öldürüldü

sengal_ypgQAMİŞLO | 05 – 09 – 2014 | YPG Basın Merkezi, Rabia, Şengal ve Cezaa bölgelerinde Ağustos ayı boyunca yaşanan çatışmaların bilançosunu açıkladı. Buna göre, 3’ü emir 473 çete üyesi öldürüldü. Çatışmalarda 52  YPG savaşçısı hayatını kaybetti.

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) çetelerinin 2 Ağustos günü Musul’a bağlı, Batı Kürdistan ile sınırı olan Rabia kenti üzerinden başlattığı saldırılar ardından tüm ay boyunca, Rabia-Şengal-Cezaa hattında yaşanan çatışmaların bilançosu  açıklandı.

Til Koçer kentinin karşısındaki Rabia ilçesinin büyük bölümü 4 Ağustos günü YPG’lilerin eline geçerken, çetelerin 3 Ağustos günü istila ettiği Güney Kürdistan’ın Şengal bölgesine de hızlı bir şekilde ulaşan YPG ve HPG güçleri yüzbinlerce kişinin sığındığı Şengal dağlarında denetim sağlayarak yeni katliamların önünü almıştı. Çeteler, Şengal kuşatmasını tamamlamak ve Cızire kantonu üzerine yürümek için 19 Ağustos günü Cezaa bölgesine, Suriye ve Irak’tan yoğun bir ağır silah ve güç takviyesiyle saldırı başlatmıştı.

YPG Basın Merkezi, „Halka dönük katliam tehlikesi üzerine güçlerimiz büyük bir sorumlulukla Rabia ve Şengal’e bağlı Sinune alanlarına yönelerek halkın güvenliğini sağlamıştır. Ardından çatışarak Şengal Dağı’na ulaşmış ve böylece IŞİD çetelerinin Şengal’i kuşatma ve Êzîdî katliamı gerçekleştirme planına darbe vurmuş, boşa çıkarmıştır. Büyük bir direniş sonucunda güvenli koridor oluşturularak yüz binden fazla sivil insan Rojava’ya aktarılmış, Şengal Dağı’nda kalanlar korunmuştur. 2 Ağustos’tan bu yana Rabia ve Sinune’de IŞİD ile çatışmalar yaşanmış, Irak’taki ilerleyişleri durdurulmuş, saldırı gücü kırılmış ve Rojava’ya geçişleri engellenmiştir“ dedi.

ELE GEÇİRİLEN SİLAHLAR

YPG Basın Merkezi, 2’si yabancı uyruklu olmak üzere 3’ü emir toplam 473 çete üyesinin bu bölgelerde yaşanan çatışmalarda öldürüldüğünü duyurdu.  Çatışmalarda, 6 doçka yüklü araç, 12 askeri araç ve bir panzer ile iki motosiklet imha edilirken, çetelere ait bomba yüklü bir araç da içerisindeki çete üyeleriyle birlikte imha edildi. Çatışmalarda çok sayıda askeri malzeme ve cephaneye de el konuldu.

Bu silahlar şöyle sıralandı: 3 adet 12.5’luk doçka (uçaksavar), 12 kutu 12.5’luk doçka mermisi, 7 adet BKC, 25 BKC zinciri, 4 bin BKC mermisi, 7 adet RPG – roket atar, 30 adet RPG roketi, 8 adet Kalaşnikof, 3 bin 60 adet Kalaşnikof mermisi, 2 adet cep telsizi, 10 bidon TNT, 1 kutu BKC mermisi, 6 askeri araç. YPG Basın Merkezi ayrıca çok sayıda askeri belge ve dokümana da el konulduğunu bilirdi.

52 YPG SAVAŞÇISI HAYATINI KAYBETTİ

Bir ay boyunca süren bu çatışmalarda 52 YPG savaşçısının hayatını kaybettiği belirtildi. Özellikle Ceaa bölgesinde yaşanan çatışmalara dikkat çeken Basın Merkezi „19 Ağustos’ta başlayan 12 gün süren Cezaa saldırılarında çeteler, Musul, Hol, Şengal, Til Hemîs, Dêr Ez-Zor, Reqqa ve Şedad bölgesinden güçlerini buraya yoğunlaştırarak insanlık koridorunu ele geçirmeyi hedefledi. Çeteler tüm gücüyle Cezaa’yı ele geçirip Şengal kuşatmasını tamamlamak için saldırdı. Ancak 12 günlük fedaice direnişin ardından saldırıları boşa çıkarıldı ve ardından bölgeden temizlendi“ dedi.

KOBANÊ’DE DE 63 ÇETE ÜYESİ ÖLDÜRÜLMÜŞTÜ

YPG Basın Merkezi Eylül ayı başında Batı Kürdistan’ın Kobanê bölgesinde Ağustos ayı içerisinde yaşanan çatışmalara ilişkin de bir bilanço açıklamıştı.  Bilançoda, YPG güçlerinin bir ay içerisinde 63 IŞİD üyesini öldürdüğü, 8 uçaksavar yüklü araç, 6 merkez ve bir motosiklet imha ettiği belirtilmişti. Bu çatışmalarda YPG ve Şemis El Şemal taburuna bağlı 8 savaşçının (7 YPG’li ve bir Şemil El-Şemal savaşçısı) hayatını kaybettiği  açıklanmıştı. (ANF)