Home , Dünya , İspanya’dan ‘tarihi’ reform: Kadına yönelik şiddetle mücadele programı!

İspanya’dan ‘tarihi’ reform: Kadına yönelik şiddetle mücadele programı!

İspanya, kadına yönelik şiddetle mücadele etmek için beş yıllık bir reform programı hazırladı. Parlamentonun onayının ardından uygulamaya giren 200 maddelik program kapsamında sadece saldırıya uğrayan kadınların değil tüm kadınların gerekli tedbir ve desteğe ulaşması sağlanacak.

İspanya’da siyasi partiler arasındaki 6 aylık bir hazırlık süreci sonucu kadına karşı şiddetle mücadele etmek için 5 yıllık bir reform programı hazırlandı.

Parlamentoda Pazartesi günü onaylayarak yürürlüğe giren program esasında yıllar boyu verilen bir mücadelenin ürünü.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre 1997 yılında 60 yaşındaki Ana Orantes, yetkililere defalarca şikayette bulunmasına rağmen, eski eşi tarafından dövülüp, balkondan atılıp, yakarak öldürüldüğünden beri İspanyol siyasetçiler bu konuda adım atılması için çaba sarf ediyor.

Okullarda feminizm ve cinsiyetçilik temelli dersler verilecek

200 önlemin yer aldığı programda yer alan maddelerin bir kaçı şöyle:

  • Cinsiyet temelli şiddete maruz kalanlara yeni bir başlangıç yapabilmeleri için altı aylık koşulsuz işsizlik maaşı bağlamak.
  • Cezaevindeki saldırganların çocukları tarafından ziyaretini yasadışı kılmak.
  • Saldırıya uğrayanlara tanınan statüyü henüz suç duyurusunda bulunmamış kadınlara da tanıyarak onların da tedbir ve desteğe erişimini sağlamak.
  • Cinsiyet temelli şiddete maruz bırakılanların kimliğini tespit etmek için hastanelerin acil servislerinde ve sağlık ocaklarında mekanizmalar kurmak.
  • Cinsiyet temelli şiddet nedeniyle annesiz ve babasız kalmış çocuklara, eğitim desteği de dahil devlet yardımlarına ulaşmalarında öncelik tanımak. Yeni koruyucularına vergi kolaylıkları ve konut sağlama konusunda öncelik tanımak.
  • İnternette işlenen cinsiyet temelli suçlara daha ağır yaptırımlar getirmek.
  • Okul müfredatına cinsiyetçilik ve feminist hareket konusunda farkındalığı artıracak dersler eklemek.

‘Eşi benzeri görülmemiş’ program

Önlemlerin son hali Cuma günü meclis komisyonları tarafından onaylanacak komisyonlar ayrıca önlemlerin uygulanma durumunu da kontrol edecek.

İktidardaki Halk Partisi’nin önde gelen isimlerinden Javier Maroto, programı “eşi benzeri görülmemiş” şeklinde nitelendirdi.

Programın bazı sol partilerin beklentilerini ise karşılamadığı belirtildi.

İspanya’da 13 yılda 870 kadın öldürüldü

Ülkede 2003 ile 2016 yılları arasında 870 kadın öldürüldü.

2017 yılı içerisinde ise şimdiye dek 6 çocuk ve 31 kadın şiddet görerek öldürüldü. (GazeteKarınca)