Anasayfa , Haberler , PARTİZAN: Ali Yetgin uluslararası ortak çaba ile bulundu!

PARTİZAN: Ali Yetgin uluslararası ortak çaba ile bulundu!

İSTANBUL | 27 – 03 – 2010 | Partizan, yaptığı bir açıklamayla Ali Yetgin’in gözaltında kaybedilme sürecini detayları değerlendirdi. Uluslararası dayanışmanın gücüne dikkat çeken Partizan, Avrupa ve Türkiye’deki tüm kurumlara tekrar teşekkür etti.

Dayanışmanın devam ettirilmesi için kontak bilgilerinin de verildiği açıklamanın tümü şöyle:

Adına “Sessiz Ölüm” denilen kaybetme politikası tüm ülkelerde sınıfsal ve ulusal kurtuluş mücadelelerinde devletin kullandığı en önemli silahlardan biri olagelmiştir. TC devletinin de bu konudaki sicili hayli kabarıktır. Bu sicilde yüzlerce devrimci ve yurtseverin ismi vardır.

İşte böyle bir devlet yönetiminde, çevresinde devrimci bir kişi olarak tanınan, üstelik Partizan dergisi gibi sosyalist bir yayının okuru olan bir kişinin bir hafta boyunca ortadan kaybolması normal ve doğal değildir.

Hele ki bu kişi geçtiğimiz ay içerisinde TEKEL direnişine destek için Ankara’ya gidip günlerce işçilerle birlikte çadırlarda kalır ve her eylemlerinin içinde yer alırken polisin “biz seni İstanbul’dan tanıyoruz, görüşeceğiz” gibi tehditleriyle karşılaşmışsa “normal” karşılamamak için çok sağlam nedenleriniz var demektir.

Bir de bunun üzerine kaybolmadan bir gün önce polisin evini arayıp (hiçbir hukuki problemi olmamasına karşın) “karakolda evrakı var, gelip alsın” denilerek “davet edilmişse” ve kaybolduğu gün işyerine gelen polis kendisini sormuşsa kaybedilmeye çalışıldığından başka bir şey kimin aklına gelir.

Biz işte bu nedenle okurumuz Ali Yetgin’in polis tarafından gözaltına alındığından ya da kaçırıldığından ve kaybedilmek istendiğinden emindik. Çünkü her Cumartesi Galatasaray Lisesi önündeki kayıp analarının “evlatlarını isteyen” çığlıklarını duyuyoruz. Çünkü bu ülkede devrimcilik yapmanın bedellerinin her türünün tanığıyız.

Bu nedenle “bizde yok” diyen Emniyet Müdürlüğü ve bağlı olduğu İçişleri Bakanlığı’nı rahat bırakmadık. Çığlığımız kulaklarını gerçekten sağır edinceye kadar Ali’nin yaşlı anasının Zazaca söylediği “Oğlumu sizden sağ istiyorum” çığlığını her yere taşıdık ve sonuçta yoldaşımızın akıbeti hakkında bilgi sahibi olabildik.

Ali Yetgin’den 8 Mart tarihinden bu yana haber alınamıyordu. Karakol, Terörle Mücadele Şubesi, hastane ve hapishaneler ve de sorulan tüm resmi kurumlar “bizde yok”tan başka bir kelime etmiyordu. Ali’nin ailesi tüm morgları tek tek dolaşıp oğullarını aradı. Ancak resmi ağızlardan verilen tek bir yanıt vardı; “Biz de yok!”

ISTANBUL- PŞTA Ali Yetgini arama eylemlerine başladı

Bunun üzerine Partizan Şehit Ve Tutsak Aileleri (PŞTA) bir eylem takvimi hazırladı ve bu önerilerini demokratik kamuoyu ile paylaşarak eylemlerini ortaklaştırdı.

İlk olarak 14 Mart Pazar günü İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi’nde bir basın toplantısı düzenleyerek Ali Yetgin’in akıbetinin bir an önce açıklanmasını istedi.

PŞTA tarafından yapılan açıklamayı kendisi de kayıp yakını olan Birsen Gülünay okudu ve ülkemizde faili meçhul cinayetlerin, gözaltında kayıpların yaşandığına dikkat çekek Yetgin’in yaşamından polisin sorumlu olduğunu ifade etti. Yetgin’in ailesinin de katıldığı basın toplantısında özelikle ’90’lı yıllarda yaşanan gözaltında kayıplar hatırlatılarak devletin yetkili kurumlarının bir an önce açıklama yapması istendi.

“Failleri belli, Ali nerede?”sorusu her yerde…

14 Mart Pazar günü Taksim tramvay durağında bir araya gelen kitle Ali Yetgin gözaltında kaybedilmek isteniyor imzalı pankart açarak Galatasaray Lisesi’ne bir yürüyüş düzenledi.

Lise önünde gerçekleştirilen oturma eyleminde Yetgin’in annesinin baygınlık geçirmesi ile birlikte kitle; “Anaların öfkesi katilleri boğacak sloganını attı. Yürüyüşün ardından Galatasaray Lisesi önünde basın açıklaması gerçekleşti. Açıklamayı yine Birsen Gülünay yaptı. Gülünay’ın ardından Yetgin’in abisi Haydar Yetgin, kardeşinin hayatından şüphe ettiklerini belirtti.

Her akşam Taksim’de yürüyüş…

15 Mart akşamı saat 19.00’da yine Taksim’de bir yürüyüş gerçekleştirildi. Eylemde “Gözaltında kaybedilmek isteniyor, sağ aldınız sağ istiyoruz” pankartı ve Yetgin’in fotoğrafları taşınarak sık sık “Ali Yetgin yalnız değildir”, “Faşist devlet hesap verecek” sloganları atıldı.

Galatasaray Lisesi önünde kitle adına açıklama yapan Semiha Köz, “Yetgin, polis tarafından aranıyordu. Ancak kaybolduktan sonra polis bir daha onu aramadı” dedi. Yetgin’in yaşamından polisin sorumlu olduğunu belirten Köz, “Yaşanabilecek yeni kaçırma ve gözaltında kaybedilmelere karşı kamuoyunu duyarlı olmaya çağırıyoruz” dedi.

“Sağ aldınız, sağ istiyoruz!”

Ali Yetgin’in bulunması için yoldaşlarının eylemleri bunlarla da bitmedi. AKP il binası önünde eylem yapmaya çalışan ve Boğaz Köprüsü’nü trafiğe katan İşçi Köylü okurları “Ali Yetgin nerede?” diye sordular.

AKP İstanbul İl binası önünde toplanan ve yetkililerden Ali Yetgin’in durumu ile ilgili bilgi almak isteyen Partizan okurları polisin saldırısına uğradı. Bu saldırı sırasında 4 kişi dövülerek gözaltına alındı.

Binaya girmelerine dahi izin verilmeyen Birsen Gülünay, Pınar Kalaycı, Süleyman Şahin ve Ekin Kaan yerlerde sürüklendi ve slogan attıkları için hastane bahçesinde dahi dayağa maruz kaldı.

Aynı gün Boğaziçi Köprüsü de trafiğe kapatılarak Yetgin’in akıbetinin açıklanması istendi. Eylemde 12 kişi dövülerek gözaltına alındı.
Sağ aldınız sağ istiyoruz” pankartı açarak, “Katil polis hesap verecek”, “Ali Yetkin gözaltında kaybedilmek isteniyor” sloganları atan kitlenin eylemi nedeniyle köprüde trafik durdu. Polisin oldukça sert müdahale ettiği eylemde, yaralı olan bir kişinin de aralarında bulunduğu 12 kişi dövülerek gözaltına alındı. Gözaltına alınanların tümü sorgularının yapılmasının ardından serbest bırakıldı.

BDP’li Şerafettin Halis, Ali Yetgin’i Meclis’e sordu…

BDP Tunceli Milletvekili Şerafettin Halis de Ali Yetgin olayını Meclis’e taşıdı.

Yetgin’den 8 Mart’tan bu yana, ailesinin tüm çabalarına rağmen haber alınamadığı konusunu İçişleri Bakanı Beşir Atalay’a soran Halis, Yetgin’in arkadaşlarına daha önce polisler tarafından tehditler aldığını aktardığına da değindi. Yetgin’in ailesi ve avukatının İstanbul’daki karakollara, Terörle Mücadele Şubesi’ne başvurduklarında “akli dengesi yerindeyse gelir” ya da “bizde yok” denilerek olayla ilgilenilmediğini kaydeden Halis, Bakan Atalay’a şu soruları sordu: “Ali Yetkin’in bulunması için acil bir girişimde bulunacak mısınız? ‘Biz onu İstanbul’dan tanıyoruz, görüşeceğiz’ türünden tehditler yapan söz konusu polisler hakkında bir araştırma ve inceleme başlatmayı düşünüyor musunuz?”

ANKARA

Ali Yetgin için açıklama yapan çok sayıda demokratik kurum, başına gelebilecek her türlü olumsuzluktan başta İçişleri Bakanlığı olmak üzere Ankara ve İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nün sorumlu olacağını söyledi.

Partizan, Halkevleri, ESP, DHF ve BDSP’nin de bulunduğu çok sayıda örgüt ve dergi cevreleri, Yetgin’e ilişkin İHD Ankara Şubesi’nde basın toplantısı yaptı. Okunan basın metninde Ali Yetgin’in 8 Mart tarihinden bu yana kayıp olduğuna işaret edildi.

Partizan devrimci, demokratik, ilerici ve yurtsever kamuoyuna teşekkür etti

Tüm bu çaba sonucunda Ali Yetgin’i gözaltına alan ve iletişim hakkını dahi engelleyenler onun akıbeti hakkında kamuoyuna bilgi vermek zorunda kaldılar. Ailesini arayan bir polis Yetgin’in Metris Hapishanesi’nde tutulduğunu bildirdi. Böylece devrimci ve demokratik kamuoyunun deneyim ve birikim haznesine “Ali Yetgin’i sağ aldınız, sağ istiyoruz” şiarıyla yeni bir halka daha eklendi. İşte bu çaba ve mücadele sonucu Yetgin’in Metris Hapishanesi’nde olduğu ailesine açıklanmıştır.

Bu gelişmeler üzerine Partizan dergisi yaptığı yazılı açıklamada “8 Mart’tan 16 Mart’a kadar gözaltına alındığı karakol ve tutulduğu Metris Hapishanesi başta olmak üzere devletin bütün yetkili kurumlarına ailesinin ve bizlerin yaptığı tüm başvurulara verilen ‘bizde yok’ yanıtı gözaltında kaybedilmek istendiği kanısını güçlendirmiş, bizleri dostlarımızla birlikte kamuoyu oluşturacak eylemler örgütlemeye yöneltmiştir(…) Bu çaba ve mücadele sonucu Ali Yetgin’in Metris Hapishanesi’nde olduğu ailesine açıklanmıştır.

Bu nedenledir ki, Partizan dergisi ve PSTA adına devrimci dayanışma zemininde harekete geçmeyi bir sorumluluk olarak gören yurtiçinde ve yurtdışındaki devrimci kurumlara, kitle örgütlerine, insan hakları örgütlerine, hukuksal sürece müdahil olan avukatlara ve eylemlere katılarak destek veren herkese teşekkür etmeyi borç biliyoruz.

  • Yaşasın Enternasyonal Dayanışma!
  • Dayanışma Halkların Nezaketidir!
  • Devrici ve Sosyalistlere Yönelik Baskılara Son!
  • Politik Tutsaklara Özgürlük!

PARTIZAN Dergisi / Türkiye

23. Mart 2010

Dayanışmanın devamı için kontaklar:

Partizan Dergisi:

umutyayincilik1972@hotmail.com,

PSTA: psta_bulten@hotmail.com

Tel: 0090-212- 521 34 30, Fax: 0090-212-621 61 33

IHD-Istanbul Tel: 0090-2122444423 Fax: 0090-2122513526,  istanbul@ihd.org.tr

Ali Yetgin’in Avukatı:

GÜL ALTAY,  ACILIM HUKUK BÜROSU

Tel: 0090- 532- 367 15 33, acilim2000@hotmail.com

Enternasyonal kontaklar için ATIK, konsey@atik-online.net, international@atik-online.net

Partizan_Ali_Yetgin TR – PDF

Partizan_Ali_Yetgin_DE – PDF