Home , Haberler , Onbinler Öcalan'a özgürlük istedi

Onbinler Öcalan'a özgürlük istedi

TÜRKİYE | 15 – 02 – 2010 | PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın Türkiye’ye getirilişinin yıldönümü Diyarbakır, Şırnak, Batman, Dersim, Mardin, Mersin, Hakkari, Adana, Erzincan, Adıyaman, Muş, Kars, Hatay, Ergani, Silvan, Lice, Bismil, Çınar, Viranşehir, Karakoçan, Karlıova, Cizre, Gevaş, Saray, Çukurca, Varto, Doğubeyazıt’ta yapılan gösterilerle protesto edildi. Öcalan’a özgürlük sloganlarının atıldığı gösterilerde çok sayıda kişi gözaltına alındı.

DİYARBAKIR

Diyarbakır’ın Bağlar İlçesi’nde bulunan 5 Nisan Özgür Yurttaş Derneği önünde binlerce kişi biraraya geldi. BDP’li Batman Milletvekili Bengi Yıldız, yasaklı Kürt siyasetçisi Aysel Tuğluk, BDP Diyarbakır İl Başkanı Mehmet Ali Aydın ve ilçe belediye başkanlarının da aralarında bulunduğu kitle siyah giysileriyle dikkat çekti. Yüzleri kapalı olan çok sayıda genç ise, askeri düzenle ellerinde „Özgür Önderlikle özgür yarınlara“ pankartıyla yürüyüş düzenledi. Sarı, kırmızı, yeşil flamalar, PKK bayrakları ve Öcalan posterlerini açan kitle, sık sık „Bijî Serok Apo“, „Selam selam İmralı’ya bin selam“ ve „Dişe diş kana kan seninleyiz Öcalan“ sloganlarını attı. Kitleye seslenen BDP’li Batman Milletvekili Bengi Yıldız, bütün yaptırımlara rağmen Kürtlerin her zaman özgürlükleri için mücadele ettiğin belirtti. Yıldız, „Öcalan ve Kürtler komployu boşa çıkararak zafer kazandı“ dedi.

Kitle, Lezgin Avcı Caddesi’ne geldiği sırada yol güzergahına konumlandırılan çok sayıda çevik kuvvet polisinin müdahalesiyle karışlaştı. Göz yaşartıcı bomba ve tazyikli su ile müdahale eden polise karşı gençler taşlarla karşılık verdi. Şuna bir çok mahalleye yayılmış durumda olan çatışmalar, sürüyor. Aralarında çocuklarında olduğu 35 kişinin gözaltına alındığı olaylarda, polisin attığı gaz bombası nedeniyle 3 aracın ise hazar gördüğü belirtildi. Çatışmalar devam ediyor.

ŞIRNAK

Binlerce kişi, BDP Şırnak İl binası önünde toplandı. „15 Şubat Komplosu’nu kınıyoruz. Botan Halk İnsiyatifi“ yankartını açan kitle, Cumhuriyet Meydanı’na kadar yürüdü. Kitle yürüyüş sırasında sık sık „Öcalan’a özgürlük“, „Kahrolsun 15 Şubat Komplosu“ ve „Sayın Öcalan’ı muhatap alın“ sloganlarını attı. Polisin yoğun güvenlik önlemleri aldığı Cumhuriyet Meydanı’nda BDP Şırnak İl Başkan Sekvan Aytu, açıklama yaptı. Kürt halkının 15 Şubat’ı tarihinde kara bir gün olarak kabul ettiğini belirten Aytu, karanlık güçlerin yeni komplolar devreye soktuklarını söyledi. Açıklamanın ardından 10 dakikalık oturma eylemi yapan kitle tekrar BDP İl binasına kadar yürüdü.

BATMAN

Batman Bahar Kültür ve Sanat Merkezi (BKSM) önünde binlerce kişi komployu protesto etti. Binlerce kişi, BDP il binasına yürümek isteyince polis müdahalesiyle karşılaştı. Polisin, panzerlerle göz yaşartıcı gaz, tazyikli su ve cop kullandığı müdahalede gençler dağıldıkları ara sokaklarda barikat kurarak, taşlarla karşılık veriyor. Çatışmalar çarşı merkezinde devam ederken, birçok mahallede de gençler ateşler yararak, eylemlerini sürdürüyor. Müdahalelerde çok sayıda kişi gözaltına alındı.

DERSİM

BDP Dersim İl Örgütü önünde toplanan ve aralarında BDP’li Milletvekili Şerafettin Halis, Belediye Başkanı Edibe Şahin, BDP’li yöneticiler ile sivil toplum örgütü temsilcilerinin de aralarında bulunduğu yüzlerce kişi Belediyeye önüne doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüşte „15 Şubat Komplosu’nu kınıyoruz“ pankartı taşındı. Belediyesi önünde konuşan Vekil Halis, 15 Şubat’ı kınadıklarını ve 15 Şubat ile neyin amaçlandığını çok iyi bildiklerini söyledi.

MARDİN

BDP’li ilçe başkanları ve yöneticilerinin de bulunduğu yüzlerce kişi, BDP Mardin il binası önünde bir araya gelerek, AKP Mardin İl binasına doğru yürüyüşe geçti. AKP Mardin İl binası önünde açıklama yapan BDP Mardin İl Başkan Yardımcısı Ahmet Birgül, Kürtlere hiçbir zaman yaşam hakkının tanınmadığını belirterek, „Kürtlerin 3,5 milyon imza toplayarak, siyasi irademdir dediği Sayın Öcalan’a yönelik dünyada eşine rastlanmamış yöntemlerle tek kişilik cezaevinde tutuluyor. Yasal hakları verilmiyor. Bunu yanı sıra belediye başkanlarımız, Kürt siyasetçilerimiz tutuklanıyor ve milletvekillerimizin vekillikleri düşürülüyor“ dedi.

Yapılan açıklamanın ardından yüzlerce kişi AKP Mardin İl binası önünde 5 dakikalık oturma eylemi yaptı. Oturma eyleminden sonra açıklama atılan sloganlarla sona erdi.

ERGANİ

BDP İlçe binası önünde bir araya gelen 200’ü aşkın kişi, „15 Şubat Komplosu’nu kınıyoruz“ pankartını açtı. „Bijî Serok Apo“, „Bijî Kurdistan“, „PKK halktır halk burada“ sloganlarını atan kalabalık grup adına açıklama yapan BDP İlçe Başkanı Mehmet Duman, Kürt halk mücadelesinin geri dönülmez bir düzeye geldiğine işaret ederek, Kürtlerin geri atmasından medet umanların kendini kandırdığını ifade etti.

SİLVAN

Aralarında Silvan Belediye Başkanı Fadıl Erdede, BDP İlçe Başkanı Abdullah Eflatun, KURDİ-DER, Meya-Kadın, MEYA-DER, Yerel Gündem 21 temsilcilerinin de bulunduğu yüzlerce kişi, BDP İlçe binası önünde bir araya geldi. „15 Komplosu’nu lanetliyoruz“ pankartını taşıyan kitle, Selahattin Eyubi Camisi önüne kadar yürüdü. „Bijî Serok Apo“ ve „PKK halktır halk burada“ sloganlarını atan kitle adına konuşan BDP İlçe Yöneticisi Muzaffer Doğru, Kürt halkının mücadelesinin zafere yakın olduğunu vurguladı.

BİSMİL

BDP ilçe binası önünde toplanan binlerce kişi Bismil Belediyesi’ne doğru yürüyüşe geçti. „PKK halktır halk burada“ ve „Selam, selam İmralı’ya bin selam“ sloganlarını attı. Yaşanan savaşta 4 evladını yitiren Koçeri Kurt, Başbakan R. Tayip Erdoğan’a seslenerek, „Ben dört evladımı yitirdim benim yüreğim yandı. Başka anaların yüreği yanmasın analar ağlamasın artık. Çektiğimiz acılar yeter, bu ateşe bir su dökün“ dedi. Ardından BDP İlçe Başkanı Mehdi Tanrıkulu, AKP Hükümeti’nin Kürtlerin kazanımlarını yok etmeye çalıştığını belirterek, „Ancak Kürtler buna izin vermez çözüm için Sayın Abdullah Öcalan’ın yol haritasının açıklanması gerekir“ diye konuştu.

ÇINAR

Siyah bezlerin asıldığı BDP Çınar İlçe binası önünde bir araya gelen ve aralarında Çınar Belediye Başkanı Ahmet Cengiz, BDP İlçe Başkanı Abdulkadir Doğan’ın da bulunduğu yüzlerce kişi, Mardin-Diyarbakır Karayolu’ndan ilçe merkezini doğru yürüyüşe geçti. „15 Şubat komplosunu kınıyoruz boşa çıkaranları selamlıyoruz“ pankartını açın kitle, „Bijî Serok Apo“ ve „Bêyî Serok jiyan nabe“ sloganlarını atan kitleye yönelik konuşan BDP İlçe Başkanı Abdulkadir Doğan, Kürt halkının önemli değerler yarattığını ve bu değerlerin bilincinde olarak bunları ölümüne savunduğunu kaydetti.

LİCE/DİCLE

Lice İlçesi’nde ise esnaf kepenk açmadı. Sürücülerin de kontak kapattığı ilçede, öğrenciler de okulu boykot etti. Kepenk kapatma eyleminin akşama kadar süreceği belirtildi. BDP İlçe binası ve bir çok eve siyah bezler asıldı. Dicle İlçesi’nde de fırın ve eczaneler dışında kepenkler açılmadı.

VİRANŞEHİR

BDP ilçe binasında 15 Şubat’ı protesto etmek amacıyla bir günlük açlık grevi başlatıldı. Açlık grevine girenler adına konuşan Emine Aydoğan, artık gözyaşı ve kan istemediklerini ifade etti. Aydoğan, „Karalar giymeyi istemiyoruz artık. Bu gözyaşı ve kan dursun. Gençlerimiz ölmesin. Birlikte kardeşlik içinde yaşayalım. Barış gelsin. Cezaevleri boşalsın“ dedi. Onlarca kadının katıldığı açlık grevinde konuşan İde Vural ise, yas günleri istemediklerini ve akan gözyaşlarının son bulmasını istedi.

KARAKOÇAN

Karakoçan’da ise çok sayıda kişi, BDP ilçe binası önünde bir araya geldi. İlçe Başkanı İsa Gürbüz yaptığı basın açıklamasında, Kürt halkına yönelik pervasız bir saldırının başlatıldığına dikkat çekti. Gürbüz, „15 Şubat Komplosu’nun yıl dönümünde bu kirli işte yer alan tüm güçleri kınıyoruz. Tüm baskılara rağmen komployu boşa çıkaran halkımızın görkemli direnişini de saygıyla selamlıyorum“ dedi. PKK ve Öcalan lehine slogan atan kalabalık grup, eylemine son verdi.

ERZİNCAN

BDP Erzincan il binası önünde açıklama yapıldı. Açıklamaya BDP Erzincan İl Başkanı Ayhan Patkan ile BDP’li yöneticilerin yanı sıra çok sayıda kişi katıldı. BDP Erzincan İl Başkanı Ayhan Patkan, „15 Şubat Komplosu halkları savaştırmak amaçlıdır. Sayın Öcalan’ın barış ve diyalog için sarf ettiği çabalar görmezden geliniyor. Öcalan’ın barış çabaları inkar-imha ve parti kapatmalarıyla cevap veriliyor. Kürt halkına yönelik yapılan baskılar bizleri daha da büyütüp çoğaltacaktır. Demokrasi güçlerine ve yurtseverlerine mücadelelerini daha da yükseltme çağrısında bulunuyoruz“ dedi.

ADIYAMAN

İHD, BDP, Eğitim Sen, KURDİ-DER gibi bir çok kurum temsilcisinin aralarında bulunduğu kalabalık bir grup, BDP il binası önünde bir araya geldi. Demokrasi Parkı’na kadar yürüyen kitle adına BDP Adıyaman İl Başkanı Mehmet Doymaz, açıklama yaptı. Doymaz şunları ifade etti: „15 Şubat Komplosu ile birlikte Türkiye’nin derin bir iç savaşın içine sürüklenmeye çalışılmıştır. Ancak Kürt tarafı bunu engellemiş ve oynanan komployu boşa çıkarmıştır. Çözümün muhatabı Sayın Öcalan’dır. Bunun için Kürtlere yönelik saldırıların biran önce sona erdirilmesi gerekir.“ 5 dakikalık oturma eylemi yapan kitle, tekrar ilçe binasına kadar yürüdü.

KARLIOVA

BDP ilçe binasında yapılan açıklamaya Karlıova Belediye Başkanı Ferit Çelik, BDP PM Üyesi Dündar Ercan, İlçe Başkanı Turan Değirmenci ile çok sayıda kişi katıldı. Demirci, yaptığı konuşmada, Kürt halkının değerlerine sahip çıktığına dikkat çekerek, „Artık kimse Kürt halkının bundan sonra ulusal değerlerinden vazgeçmesini beklemesin. Kürt halkı önemli bir eşiği aşmış ve iradesine sahip çıkıyor. Çözüm isteniyorsa, halkın işaret ettiği iradeye saygı duyulmalı. Kürt halkı mücadelesiyle tüm baskılara rağmen iradesini beyan etmiş ve 15 Şubat’ı kara bir gün olanak tarihe yazmıştır“ dedi.

CİZRE

Cizre Belediye Başkanı Vekili Mehmet Saçin, BDP Cizre İlçe Başkanı Selahattin Cıvıldak’ın aralarında bulunduğu binlerce kişi, Cudi Mahallesi’nde bulunan Mezbahane Meydanı’nda bir araya geldi. BDP Cizre İlçe Başkanı Selahattin Cıvıldak, yaptığı açıklamada Kürtlere yönelik baskılara dikkat çekti. Cıvıldak, şunları ifade etti: „Öcalan’ı yakaladık, Kürt sorunu çözüldü‘ şeklindeki yaklaşımları boşa çıktı. Kürt halkının Öcalan’ı sahiplenerek, komployu boşa çıkardığını ortaya çıktı. Devlet Sayın Öcalan’a verdiği cezayı ev hapsine çevirmelidir. Çünkü Kürt halkı artık geri adım atmaz.“

Öcalan lehine sloganların atıldığı açıklamada, PKK bayrakları açılarak, Öcalan posterleri taşındı. Sur Mahallesi’ndeki Otogar yanında bir araya gelen gençlere ise çevik kuvvet ekiplerinin gaz bombaları ve biber gazıyla müdahalesiyle karşılaştı. Polisin müdahalesi sonucu gençlerde taşlarla karşılık verdi. Çatışmaların sona erdiği Cizre’de yoğun güvenlik önlemleri alındı.

VARTO

Muş’un Varto İlçesi’nde sabah saatlerinden itibaren ilçe merkezindeki tüm esnaflar kepenk kapattı. İlçede BDP İlçe binası önünde bir araya gelen binlerce kişi, „15 Şubat Komplosunu kınıyoruz“ yazılı pankart açarak, „Bijî Serok Apo“, „Dişe diş kana kan seninleyiz Öcalan“, “ Öcalansız dünyayı başınıza yıkarız“, “ AKP şaşırma bizi dağa taşırma“, sloganları atarak Belediye Pasajı önüne kadar yürüdü. Varto Belediye Başkanı Gülşen Değer’inde katıldığı yürüyüş sonrası açıklama yapan BDP Varto İlçe Başkanı Ethem Han, „11 yıl önce 15 Şubat 1999’da Öcalan’a ve Kürtlere yönelik kahpece bir komplo düzenlendi. Komplonun on birinci yılında halkımızın görkemli direnişi ile komploya karışanları nefretle kınıyoruz “ dedi. Yapılan basın açıklamasının ardından binlerce kişi tekrardan yürüyüşe geçerek BDP Varto ilçe binası önüne kadar gelerek dağıldı.

DOĞUBAYAZIT

Ağrı’nın Doğubayazıt İlçesi’nde 2 gündür devam eden açlık grevi kitlesel yürüyüşle son buldu. BDP İlçe binası önünde bir araya gelen kalabalık grup, „An Azadiya Öcalan an ji neman“, „15 Şubat uluslararası komployu kınıyoruz“ yazılı pankartlar eşliğinde Ehmedi Xani Parkı’na doğru yürüyüşe geçti. Belediye Başkanı Canan Korkmaz ile sivil toplum örgütü temsilcilerinde katıldığı yürüyüşten sonra grup adına BDP Yöneticisi Ömer Atasoy basın açıklaması yaptı. Kürt halkının 15 Şubat’ı gösterdiği mücadeleyle boşa çıkardığını belirten Atasoy, Kürt halkının Öcalan’sız bir yaşamı asla kabul etmeyeceğini dile getirdi. Yapılan açıklamadan sonra kitle BDP İlçe binasına doğru yürüyüşe geçti. Ancak kitlenin yürüyüşü sırasında polis yolu kapatarak kitleye gaz bombası ve tazikli suyla müdahale etti. Müdahaleye kitle taş ve havai fişeklerle karşılık verdi. Olaylar sırasında grup, Gürbulak Sınır Kapısı yolunu trafiğe kapatırken, ilçede başlayan çatışmalar sürüyor.

MUŞ

BDP Muş il binası önünde toplanan kalabalık grup, Muş Belediyesi önüne kadar yürüdü. Yürüyüşten sonra açıklama yapan BDP Muş il Başkanı Faruk Yıldırım, Öcalan’ın Türkiye getirilişinin uluslararası hukuk ve temel hak ve özgürlüklerin ihlali olduğunu belirti. Yıldırım, Öcalan’ın Kürt sorunun çözümündeki rolünün unutulmamsı gerektiğini belirterek, Öcalan’ın barış için çabalandığını ve çözüm sürecinde muhatap alınması gerektiğini vurguladı. Açıklamadan sonra kalabalık, BDP il binasına kadar yürüdü.

KARS

Kars merkezde 15 Şubat nedeniyle kitlesel basın açıklaması yapıldı. BDP il binası önünde bir araya gelen ve aralarında Digor Belediye Başkanı Muzaffer Kutay, Kağızman Belediye Başkanı Mehmet Alkan, Dağpınar Belediye Başkanı Ayhan Erkmen’inde bulunduğu grup, Digor Durağı’na kadar yürüyüş düzenledi. Burada açıklama yapan BDP Merkez İlçe Başkanı İbrahim Boşnak, Kürt halkı üzerinde halen büyük bir baskının devam ettiğini belirterek, Kürt halkının örgütlü gücüyle baskıları geri tepeceğini kaydetti. Boşnak, „Kürt halkı üzerinde Sayın Öcalan şahsında 11 yıldır büyük bir komplo uygulanmaktadır. Ancak 11 yıldır olduğu gibi bu günde Kürt halkı alanlara çıkarak önderliğine sahip çıkmıştır“ dedi.

ÇUKRUCA

Hakkari’nin Çukurca İlçesi’nde BDP İlçe binası önünde yapılan basın açıklamasına BDP İlçe Başkanı Sıddık Güzel, Çukurca Belediye Başkanı Mehmet Kanar’ın da aralarında bulunduğu yüzlerce kişi katıldı. Grup adına açıklama yapan BDP ilçe Başkanı Sıdıdk Güze, yapılan gözaltı ve tutuklamalara tepki göstererek, „Kürtler, baskı ve imha politikalarıyla yıldırılamaz. Gözaltı ve tutuklamalar Kürt sorunun çözümüne fayda getirmez. Gözaltına alınan ve tutuklanan vatandaşlarımızın biran önce serbest bırakılmalarını istiyoruz“ dedi.

GEVAŞ

Van’ın Gevaş İlçesi’nde ise dün başlayan 1günlük açlık grevi, yapılan basın açıklamasıyla son buldu. BDP ilçe binasında açıklama yapan BDP İlçe Başkanı İlhami Güler, Kürt halkının 15 Şubat’ı kınamak amacıyla gene alanlara indiğini belirterek, Kürt sorunun çözümü için Öcalan’la diyaloga geçmesi çağrısında bulundu.

SARAY

Van’ın Saray İlçesi’nde 15 Şubat nedeniyle BDP ilçe binası önünde açıklama yapıldı. BDP İlçe Başkanı Abdulkadir Ayyıldız tarafından yapılan açıklamada, 15 Şubat protesto edilerek, Kürt halkına mücadelesini yükseltmeye çağırdı.

HATAY

BDP Hatay il binasında siyah bez asıldı ve akşam saat 17.00’ye kadar oturma eylemi başlatıldı. BDP ilçe yöneticisi Bülent Aksoy, „Devlete buradan çağrıda bulunuyoruz. 30 yıldır devlet tüm imkanları ve silahlarıyla Kürt halkına saldırdı. Şimdi devlet biraz barış için çalışsın. Kürt halkı barış istiyor. Bu sorunu terör sorunu olarak gördükçe çözülemeyecektir. Sayın Öcalan’a yapılan bu komployu kınıyoruz“ şeklinde konuştu.

HAKKARİ

Hakkari’de 15 Şubat nedeniyle sabah saatlerinde yürüyüşe geçen kitleye polisin yaptığı müdahaleyle başlayan olaylar sürüyor. Polisin gaz bombası, biber gazı ve tazyikli suyla yaptığı müdahaleye kitle taşlarla karşılık veriyor. Barikatların kurulduğu yollarda kitleye müdahale eden 2 panzer devrilirken, devrilen panzerler çekici araçlarla kent dışına çıkarıldı. Kentte olaylar sürüyor.

ADANA

Adana’ın Seyhan İlçesi Barbaros, Dağlıoğlu, Denizli, Gülbahçesi, Karasu ve Şakirpaşa Mahalleleri’nde bir araya gelen yüzlerce kişi, 15 Şubat’ı protesto etti. Kepenklerin açılmadığı mahallelerde, öğlen saatlerine doğru protesto yürüyüşleri yapıldı. Barbaros Mahallesi Newroz Caddesi üzerinde bir araya gelen gençler, PKK, KCK flamaları ve Öcalan posterleri açıp yürüyüş yaptı. Yürüyüşe polisin müdahalesiyle yer yer çatışmalar yaşandı. Dağlıoğlu Mahallesi’nde ise gençler ana caddeyi trafiğe kapattı. Karasu Caddesi üzerinde bir araya gelen gençler ise, polislere taşlar ve molotoflarla saldırdı. Gülbahçesi Mahallesi Obalar Caddesi Kanal civarında bir araya gelen yüzlerce genç de, cadde boyu yürüyüşler yaparak ateşler yaktı. Protestolarına yol boyu devam eden gençlere polisler müdahale ederken, polislere gençler molotfolarla karşılık verdi. Şakirpaşa ve Denizli mahallelerinde de gösteriler yapıldı. Denizli Mahallesi’nin ara sokaklarında polisler ve göstericiler arasında çatışmaların yaşandığı öğrenildi. Kentte yapılan gösteriler sırasında birçok gösterici ve polisin taşlardan dolayı yaralandığı öğrenildi.

MERSİN

Mersin’in merkez Akdeniz İlçesi Çay, Çilek ve Şevket Sümer mahallelerinde başlayan olaylar devam ederken, birçok kişinin gözaltına alındığı belirtildi. Polislerin evlere de baskın düzenleyerek birçok kişiyi gözaltına aldığı belirtildi.