Home , Haberler , Ankara şehitleri, katliamın 4. ayında anıldı!

Ankara şehitleri, katliamın 4. ayında anıldı!

s

H. Merkezi:10 Ekim günü Ankara’da düzenlenecek Barış Mitingi öncesinde DAİŞ ve TC işbirliğinde gerçekleştirilen bombalı saldırı sonrasında hayatını kaybedenler için İstanbul, Ankara, Amed ve İzmir’de dün, katliamın 4. ayında anma eylemleri gerçekleştirildi.

İstanbul

Barış ve Demokrasi Koordinasyonu’nun çağrısıyla Galatasaray Meydanı’nda bir araya gelen kitle, Ankara Katliamı’nda yaşamını yitirenleri andı.

Koordinasyon adına basın açıklamasını Özge Akman yaptı. Akman, katliamın üzerinden 4 ay geçtiğini hatırlatarak başladığı konuşmasında faillerinin hala cezalandırılmadığını belirtti ve „Katiller aramızda dolaşıyor“ dedi. İktidarın barış isteyen herkese saldırdığının altını çizen Akman, „Ankara’da 100 arkadaşımızı aramızdan alanlar, bugün Cizre’de onlarca kişi diri diri yakıyor“ diye konuştu.

Akman, Amed’ten Ankara’ya tüm katliamların ve cinayetlerin gerçek katilleri açığa çıkartılana kadar mücadele edeceklerini duyurdu ve „Katillere ve katliamlara inat, yılmayacağız, sinmeyeceğiz, geri çekilmeyeceğiz ve bıkmadan ülkeye gerçekleri anlatacağız“ dedi. Eylem alkış ve zılgıtlarla ile sona erdi.

İzmir

Ankara’da 10 Ekim günü gerçekleştirilen saldırıda yaşamını yitirenler için İzmir’de Emek ve Demokrasi Güçleri tarafından yapılacak olan anmaya polis saldırdı.

Günler öncesinde çağrısı yapılan anmaya ilişkin, İzmir Valiliği tarafından eyleme izin verilmeyeceği yönünde tebligat gönderilmişti. Dün ise anmanın yapılacağı Alsancak Garı’na barikat kuran polis, eylem alanına gelenlere saldırdı. Çok sayıda kişiyi darp ederek gözaltına aldı.

Gözaltına alınanların isimleri şu şekilde; Adem Aras, Elçin Döner, Erdem Engin, Özgür Duran, Ümit Akıncı, Uğur Göçmüş, Uğur Demir, Orhun Aksakal, Uğur Pelin Oğuş, Barış Halidi, Ceren Güzel, Gizem Coşkun, Sanem Deniz Kural, Murat Aydın  ve Seval Ekşici.

Ankara

Ankara Tren Garı önünde katliamda hayatını kaybedenlerin ailelerinin katılımı ile anma düzenlendi.

Her ayın 10’unda düzenlenen anmaya DİSK, KESK, TMMOB ve TTB’nin de aralarında olduğu örgütler tarafından katılırken, DİSK’in 15. Genel Kurulu için Türkiye’ye gelen uluslararası işçi sendikaları konfederasyonlarından Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC) Genel Sekreter Vekili Jaap Wienan ve ETUC Genel Sekreteri Luca Visentini, Fransa CGT Konfederasyonu’ndan Nejat Ferouse ve CFDT Konfederasyonu’ndan Blandine Landas da katıldı.

Düzenlenen anma eylemi öncesi demokrasi güçleri kendi güvenliğini alarak arama noktası oluşturuldu. Anmaya katılanlar aranarak alana alındı. Anmada yaşamını yitirenlerin resimlerinin bulunduğu “Katilleri tanıyoruz unutturmayacağız” yazılı pankart açıldı.

Patlamanın yaşandığı yerde ellerinde karanfiller ve barış şehitlerinin fotoğraflarıyla gelen kitle, katliamın gerçekleştiği saat olan 10.04’te saygı duruşunda bulundu.

Saygı duruşunun ardından patlamada hayatını kaybedenleri için Avrupa Sendikalar Konfederasyonu Genel Sekreteri Luca Visenti ve Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu Genel Sekreter vekili Jaap Wienen birer basın açıklaması yaptı.

Avrupa Sendikalar Konfederasyonu olarak patlamada yaşamını yitirenlerin ailelerinin acılarını paylaştıklarını belirten Luca Visenti, saldırının faillerinin IŞİD ile bağlantılı olduğu bilindiği halde saldırganların tutuklanmadığını savundu. Türkiye’de sivil özgürlükler ve sendikal haklara saygı gösterilmediğini kaydeden Visenti, “Bu durum karşısında Avrupa sendikal hareketinin, uluslararası sendikal hareketin sessiz kalması mümkün değildir. Türkiye’de sendikal haklar, sivil özgürlükler ve basın özgürlüğü tam anlamıyla teminat altına alınıncaya kadar sizinle birlikte mücadele edeceğiz” ifadelerini kullandı.

ITUC Genel Sekreter vekili Jaap Wienen ise, “Hükümetiniz giderek adeta bir diktatörlüğe dönüşüyor. Terörizm tehdidini bir bahane olarak kullanıyor. İfade özgürlüğünü, basın özgürlüğünü, sendikal hakları, toplantı ve gösteri özgürlüklerini kısıtlıyor. Size yönelik baskı gün geçtikçe artıyor ve gelişmeler askeri darbe günlerini hatırlatıyor” diye konuştu.

Basın açıklamalarının ardından patlamanın gerçekleştiği yere karanfiller bırakıldı.

Amed

Diyarbakır Emek ve Demokrasi Platformu Demokratik Toplum Kongresi (DTK) önünde Ankara Katliamı’nda hayatını kaybedenler için anma yaptı.

Açıklama yapan KESK Dönem Sözcüsü Erdal Uysal, katilleri tanıdıklarını bu nedenle isyanda olduklarını ve katillerin aralarında dolaştıklarını bildiklerini belirterek, ” Başta Sur, Cizre, Silopi olmak üzere daha birçok kentte her gün çocukların, kadınların, yaşlıların öldüğü bu savaş görüntülerinin yaşanmaması için mitingimizi yapmıştık. Mitinge saldırı olmasaydı savaş siyasetinde ısrar edenler amaçlarına ulaşamayacaktı. Ancak barış çığlığını büyütmek için düzenlediğimiz 10 Ekim Mitingi’nde bir katliamla yüz yüze geldik” dedi.

Uysal, ne kadar unutturmaya çalışsalar da unutmamak için mücadeleyi yükselteceklerini, savaşta ısrar edenlere karşı barış için ne bedel ödenmesi gerekiyorsa ödeyeceklerini dile getirerek, “Diyarbakır Emek ve Demokrasi Platformu olarak, son dönemde iyice belirginleşen baskı düzenine karşı, onurlu ve kararlı duruşumuzdan bir an olsun vazgeçmeyeceğiz. Zulme karşı direnmeyi, savaşa karşı barışı savunmaya devam edeceğiz. Bir kez daha Barış Karanfili yoldaşlarımızı, kardeşlerimizi, canlarımızı saygıyla, minnetle anıyor, bize miras bıraktıkları barış mücadelesi bayrağını yükseltme sözümüzü yineliyoruz” diye konuştu.  ( http://ozgurgelecek.org/index.php )