Anasayfa , Avrupa , ONBİNLER KÜRDİSTAN’IN 3 KIZIL KARANFİLİNİ ANDI!

ONBİNLER KÜRDİSTAN’IN 3 KIZIL KARANFİLİNİ ANDI!

paris_1PARİS | 13 – 01 – 2014 |Geçtiğimiz yıl 9 Ocak’ta, Fransa’nın başkenti Paris’te katledilen Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez, katledişlerinin birinci yıl dönümünde onbinler tarafından anıldı.

Avrupa’nın birçok bölgesinden onbinlerin akın ettiği anma yürüyüş, saat 12’de Paris Kuzey Garı’nın önünde başladı. Sloganların, alkışların ve zılgıtların dinmediği yürüyüş boyunca Kürtçe, Türkçe ve Fransızca pankartlar yer aldı. Yine pankartların yanında, “Katilleri saklayanlar, kendileri katillerdir“, “Hepimiz Sakine, Fidan, Leyla’yız” gibi dövizler yoğun bir şekilde taşındı.

Kitlenin en önünde şehit aileleri yürürken, “Biji Serok Apo“, “PKK Halktır, Halk Burada”, “Şehid Namırın” sloganları yoğun bir şekilde atıldı ve katillerin ortaya çıkarılması, adaletin sağlanması talebi dillendirildi. Birçok Kürdistan’lı, Fransız kurum ve örgütün katıldığı yürüyüşe, Türkiyeli örgütlerden Odak, ADHK, MLKP, TİKB, TKİP de yer aldı.

Yeni Kadın, yürüyüşe Fransızca “Faşist Türk Devleti, Suç ortağı Fransa” yazılı ve Yeni Kadın imzalı pankartıyla katıldı. Pankart arkasında kadınlar Yeni Kadın flamalarıyla yer aldı. Yine sanatçı dostumuz Pınar Aydınlar da yürüyüşe katılarak Yeni Kadın kortejiyle birlikte yürüdü.

Yeni Kadın kortejinin arkasında ise Partizan, pankartıyla yer aldı. Yoğun bir şekilde Partizan flamalarının taşındığı kortejde, yürüyüş boyunca coşkulu bir şekilde sloganlar atıldı. Partizan kortejinde “Sakine’nin Katili Patron-Ağa Devleti“, “Şehid Namırın”, “Kürdistan Faşizme Mezar Olacak” sloganlarının yanında yoğun bir şekilde “Önderimiz İbrahim Kaypakkaya“, “Yaşasın Partimiz TKP/ML”, “Dersim, Tokat, Erzincan; Savaşıyor Partizan“, “Katil Devlet Hesap Verecek”, “Kürdistan’a Özgürlük Halk Savaşıyla Gelecek” gibi sloganlar da atıldı.

Uzun süren ve Paris’in birçok sokağından, caddesinden geçilen yürüyüş boyunca, apartmanlardan insanlar da kağıtlara yazdıkları sloganlar ve alkışlarıyla kitleye destek verdi.

Yürüyüş, Cumhuriyet Meydanı’nda sonlandırıldı. Kitlenin alana girmesiyle birlikte Kürdistan’ın üç kızıl karanfili Sakine, Fidan ve Leyla şahsında Kürdistan ve devrim şehitleri için saygı duruşu gerçekleştirildi. Saygı duruşunun ardından, çeşitli kurum ve temsilcilerin konuşmaları  ve bildirileri kitleyle paylaşıldı. Alanda konuşma yapan DTK eşbaşkanı Aysel Tuğluk, “Rojbin, Sara, Ronahi yoldaşlarımız alçakça bir katliamla yaşamını yitirdi. Acımız büyük, değerli yoldaşlarımızın bıraktığı acı, sızı ilk günki gibi taptaze. Bu katliamın üzerinden bir yıl geçmiş olmasına rağmen öfkeliyiz çünkü bu katliamı gerçekleştiren sorumlular henüz açığa çıkmış değil. Bu katliamın arkasındaki kirli ittifak henüz açığa çıkmış değil. Buradan Fransız makamlarına soruyoruz, yoldaşlarımızı katledenler neden açığa çıkmıyor? Neden soruşturma sonuçlanmıyor? Neden bu mahkemenin, bu soruşturmanın nasıl olacağına dair bir şey söylenmiyor? Bu gizliliğin nedeni nedir, neyi kimden saklıyorsunuz? Fransız makamlarının bu katliama ilişkin derhal açıklama yapması gerekiyor. Fransız devleti, sorumluları açığa çıkarmaz, arkasındaki kirli ittifakı ortaya çıkarmazsa zan altındadır.” dedi.

Akşam saatlerine kadar sürdürülen miting, çekilen halaylarla son buldu.