Home , Avrupa , Yunanistan’da Binler Filistin İçin Sokaklara Çıktı

Yunanistan’da Binler Filistin İçin Sokaklara Çıktı

YUNANİSTAN | 01 – 06 – 2010 | Siyonist İsrail’in barbar saldırısı sonucu yaşamını yitiren 19 kişi ve yaralananlar için tüm dünya da olduğu gibi Yunanistan’da insanlar sokaklara çıkarak protesto gösterileri düzenledi.

Protestoların merkezi olan Atina’da 5 Binden fazla kişi saat 19:00’da İsrail büyükelçiliğinde toplandı. İçinde YKP (M-L)’ nin de olduğu devrimci örgütler, Filistin İçin Bir Gemi Girişimi, çeşitli kurumlarla birlikte Filistinli gruplarda eylemde yer aldılar. Yoğun güvenlik önleminin alındığı elçiliğe bazı göstericiler girmeye çalıştı. Burada toplanan kitle, “Filistin’e Özgürlük”, “Katil İsrail”, “İntifada İle Zafere”, “ Katil İsrail Ortadoğu’dan Defol”, “Yunanistan, Türkiye, Irak, Filistin Hiçbir Amerikalı Kalmayacak” sloganlarını atarak İsrail katliamına olan öfkesini ifade etti.

İsrail’in bekçi köpeği gibi davranan polis, saat 20:00 sularında kitleye gaz bombaları, göz yaşartıcı gaz ve coplarla müdahale etti. Yoğun olarak atılan gazdan onlarca kişi etkilendi. Polisin müdahalesi sonu onlarca kişi de yaralandı. Kitle ise polise taş ve sopalarla karşılık verdi. Yol üzerinde bulunan çöp bidonlarına yola sererek barikatlar oluşturdu. Kitle buradan çekilerek Amerikan konsolosluğuna doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüş boyunca atılan sloganlarla polis terörü protesto edildi.

Amerikan konsolosluğuna ulaşıldığı sırada ise kitle hep ağızdan “ Halkların Katili Amerika” sloganını haykırdı. Yürüyüş buradan meclise doğru devam etti. Askeri müze önünde kitleye müdahale eden polisle göstericiler arasında yeniden çatışmalar başladı. Yol üzerinde bulunan İngiliz ve Mısır elçilikleri de taşlanarak protesto edildi. Kitlenin meclisi geçip Propilea meydanına ulaşmasıyla eylem de sona erdirildi.

Eylem sırasında 5 kişi gözaltına alınırken, bir kişi de tutuklandı. Eylem Atina dışında Selanik, Girit, Larissa, Midilli, Ionnina, Ksanti, Kerkira adasında da gerçekleştirildi. (Yunanistan’dan bir İşçi-Köylü okuru)