Anasayfa , Avrupa , Armenak Bakırcıyan (Orhan Bakır )`ı katledilişinin 36. Yılında saygıyla anıyoruz

Armenak Bakırcıyan (Orhan Bakır )`ı katledilişinin 36. Yılında saygıyla anıyoruz

 

Ohne Titel 5TKP/ML-TiKKO `nun efsanevi kadrolarından Armenak Bakırcıyan (Orhan Bakır ) bundan 36 yıl önce Elazığ- Karakoçan`da katledildi.
Orhan Bakır, TKP/ML üyesi olarak çeşitli eylemlere karıştığı iddiasıyla aranırken gözaltına alınır, işkencelere maruz kalır. Tutuklu olduğu İzmir Buca cezaevinden tedavi için jandarma eşliğinde hastaneye giderken, bir grup yoldasının müdahalesi sonucu firar eylemiyle 18 Ekim 1977 tarihinde özgürlüğe adım atar. Tekrar faşist boyalı  basının ve devletin  hedefi olur ve 13 Mayıs 1980 günü Elazığ Karakoçan’da  azılı bir halk düşmanı komiseri cezalandırma eyleminde şehit düşer.

Armenak Bakırcıyan, terzi bir anne ile küçük çaplı ticaret yapan tüccar bir babanın 8 çocuğundan biridir. İlk ve Orta okulu Diyarbakır’da okur. Daha sonra İstanbul Üsküdar’daki Sürp Hac Lisesi’ne yazılır, üniversiteyi kazandıktan sonra da bu okulda Hrant Dink ile birlikte belletmenlik yapacaktır.

DSC_01511Armenak`la  ilgili  belgesel çalışmasının planlanarak başlatıldığı 2014 yılından buyana Armanak’ın yoldaşları yoğun bir çalışma ve iz sürme sonucu  Armenak ` ın annesi Meryem ANA ile  Armenak`ın kardeşleri ve onu tanıyan birlikte faaliyet sürdüren ve hapishaneden kaçırma eylemini  tertipleyen yoldaşlarıyla yapılan söyleşilerden oluşan  ve onun yaşamına dair kesitlerin yer aldığı tarihsel bellekle  oluşturulmaya çalışılan Belgesel çalışmasında son ( montaj )  aşamaya  gelindiği duyuruldu.

Erivan`dan ve Türkiye`den  film yönetmenlerinin  birlikte çalışarak, Soykırımın yaşandığı topraklarda yetişen Ermeni ulusuna mensup bir devrimci Komünistin portresini  ve TKP /Ml içinde yer alarak yürüttüğü mücadeleyi , o günkü süreci irdeleyen bu çalışmada onlarca tanıkla görüşülürek,

Diyarbakır,İstanbul,Elazığ,Dersim,İzmir, Hollanda,Fransa,İsviçre,Almanya, İsveç ve Erivan`da çekimler ve röportajlar yapıldı.

Ohne Titel 4Armenak belgeseli çekimleri kollektif ekibinde görevli KÜSATAV ( Kültür Sanat ve Tarihi Araştırmalar Vakfı ) yöneticilerinden Nurcan Yıldırım`ın verdiği bilgilere göre;
Belgesel için İsveç`e gidildiğinde, ARMENEK belgeselini yapan yoldaşlarını, dostlarını beklemişti adeta MERYEM ANA: “Ben Armenek’in yoldaşlarının bir gün geleceklerini biliyordum. Onu unutmadıklarını sahiplendiklerini biliyordum. Ve siz geldiniz, sizleri gördüm artık gözüm arkada kalmayacak. “der ve  çekimlerden 3 ay sonra 30 Temmuz 2014 tarihinde 89 yaşında  Stockholm`da yaşama veda eder.
Yoldaşlarına verdiği mülakatla asırlık yaşamında Ermeni ulusunun kırımından, Silvan’da geçen çocukluğuna, Amed’de uğranılan zulme, İstanbul’da karşılaşılan zorbalık ve baskılara, Armenek yoldasın yaşamından İsveç’e uzanan ve nihayet bulan tarihten bizi koparmayarak en ince detayına anlattığı anılardan oluşan belgeselin Nisan 2017 tarihinde kamuoyu ile paylaşılması planlanmaktadır.

Armenak belgeseline katkı sunmak ve ilişki kurmak  isteyenlerin ellerindeki resim, belge, görüntü vb. yi, şu e-posta (kusatav@web.de) adresine en kısa zamanda  yollamaları rica edilmektedir.

Armenak Bakırcıyan (Orhan Bakır )`ı  katledilişinin 36. Yılında  saygıyla anıyoruz !