Anasayfa , Avrupa , Nürnberg’te 8 Mart eylemler zincirinin son halkası

Nürnberg’te 8 Mart eylemler zincirinin son halkası

NÜRNBERG|08.03.2021|Nürnberg’te Yeni Kadın’ın da bileşeni olduğu 8 Mart Platformu ve feminist grupların çağrısıyla bugün (8 Mart Pazartesi), sadece kadın ve LGBTİ+ bireylerin katılacağı bir yürüyüş düzenlendi. Archivpark’ta saat 17.00’de kitlenin toplanmasıyla platformun ortak hazırladığı açılış konuşmasıyla miting başladı. Bugün yapılan konuşmalar, kadınların toplumsal normlarda sıkıştırıldığı annelik anlayışı üzerineydi. Çocuğun sorumluluğunun sadece anne sıfatıyla kadına atfedilmesinin toplumsal cinsiyet politikalarının sonucu olduğuna vurgu yapıldı. “Çocuğun annesi kadar babasının da aynı şekilde sorumlu olduğu, bu nedenle doğum parasının sadece anne için öngörülmesi, annenin yine eve hapsedilmesi, mevcut toplumsal cinsiyet algısının eseridir. Bu süre ve doğum parası anne ve baba arasında paylaştırılmalıdır.” denildi.
Ayrıca LGBTİ+ lara yönelik nefret suçlarına ve LGBTİ+ ların maruz bırakıldıkları hak gasplarına da vurgu yapılarak, “İstanbul Sözleşmesi eksiksiz hayata geçirilmelidir” denildi.
Konuşmaların ardından yürüyüşe geçildi. Nürnberg Nordklinikum’un önünde ara miting yapıldı. Burada yapılan konuşmalarda da, kısa kısa sağlık sektöründe çalışanların yaşadıkları sorunlara vurgu yapıldı. Özellikle bir yıldır tüm dünyanın karşı karşıya kaldığı bu pandemi sürecinde en önde savaşan neferlerin sağlıkçılar olduğu, sağlık sektöründe çalışanların %75’inin kadınlar olduğuna parmak basıldı. “Covid 19 pandemi hastalığı, sağlıkçılar için meslek hastalığı olarak kabul edilmelidir. Ayrıca özellikle hasta bakıcılık ve hemşirelik, doktorluk saygın bir meslek olarak görülmeli, sağlık sektöründe yeterli personel ve malzeme, yatak donanımı sağlanmalıdır.” denildi.
Daha sonra tekrar yürüyüşe geçildi. Trafiğin yoğun olduğu ana yola gelindiğinde 5 dakika boyunca spontan oturma eylemi yapıldı. Yürüyüş kortejinin bitiş noktası bir kadın barınma evi önü idi. Burada yapılan konuşmalarda ise; mülteci kamplarında yaşayan kadınların sorunlarına değinildi. Mülteci kadınlar kaldıkları hayımlarda yaşadıklarını anlattılar. Güvenli olmadıklarını, her an tacize tecavüze uğrama korkusuyla yaşadıklarını vurguladılar. Yapılan konuşmalardan sonra atılan sloganlarla, Nürnbergli kadınlar ve LGBTİ+’lar 8 Mart eylemler zincirinin son halkasını da tamamlamış oldular.
Bu yıl Nürnberg’te 8 Mart eylemlerinin dolu dolu geçtiği herkesin ortak düşüncesiydi.
Yaşasın kavga günümüz 8 Mart!
Yaşasın Kadınların Enternasyonal mücadelesi!