Anasayfa , Dünya , Aydınlar: ‘Hükümet Maoistlerin Ateşkes Önerisi Yanıtlamalı’

Aydınlar: ‘Hükümet Maoistlerin Ateşkes Önerisi Yanıtlamalı’

HİNDİSTAN | 27 – 02 – 2010 | Bir grup aydın, Hindistan hükümetine Hindistan Komünist Partisi Maoist’in (HKP(M)) yaptığı ateşkes çağrısına olumlu yanıt vermeye çağırdı. Bir açıklama yayınlayan aydınlar, barış görüşmelerinin yapılmasını savundu, Yeşil Av olarak bilinen operasyonların ise durmasını talep etti.

Açıklama’nın tümü şöyle:

Bizler, bu ortak açıklamayla, HKP (M)’nin gözetim altında bir ateşkes olanağı yaratılması çağrısını ve Hindistan merkezi hükümetiyle barış görüşmeleri yapmaya hazır oldukları yönlü istemlerini selamlıyoruz.

Hükümete sunulan bu istem ve açıklamada ifade edilen görüşmelere girme isteği ışığında, umut ediyoruz ki, bu doğru öneri kabul görür. Bu durumda tüm paramiliter silahlı saldırganlıkların ve operasyonların  (yeşil av operasyonu olarak bilinmektedir) derhal durdurulması gerekmektedir. Aynı zamanda, mevcut koşullar içerisinde veya ateşkesin sağlandığı anda, her iki tarafın tüm karşıtlıkları bir kenarda tutması bir zorunluluktur.

Görüşümüzce görüşmeler eyalet devlet temsilcilikleri tarafından değil, merkez devletin yetkili birimleriyle yapılmalıdır. Keza, bu soru(n), Hindistandaki bütün eyalet hükümetlerini ve merkezi hükümeti ilgilendiren bir meseledir.

Ayrıca, merkezi hükümet görüşmeler sırasında tüm askeri operasyonları, önceden başlatılmış olsa da, durdurmalı ve baskıcı uygulamalar derhal son bulmalıdır. Mesela kabilelilerin topraklarına zorla el konulması ve köylülerin zor kullanarak yerinden edilmesi gibi. Merkezi hükümet, anayasanın 5. maddesine göre; ‘kabilelerin birçok hakkını koruma altında almak zorundadır, toprak ve doğal kaynakların, mülk varlığının korunması’ da buna dahildir.

Ayrıca, ateşkes süresi ve görüşmelerin seyri içinde, bağımsız gruplardan gözlemcilerin ve insan hakları kuruluşlarının her iki tarafın etkili bölgelerine gidebilmesi engellenmemelidir.

Açıklama, Justice Rajindar Sachar, Randhir Singh, B.D. Sharma, Arundhati Roy, Amit Bhaduri, Manoranjan Mohanty, Prashant Bhushan, Sumit Chakravartty, G.N. Saibaba, S.A.R. Geelani, Madhu Bhaduri, Karen Gabriel, P.K. Vijayan, Saroj Giri, Rona Wilson, Anirban Kar tarafından imzalandı.