Home , Avrupa , Nürnberg’de İnadına İsyan İnadına Özgürlük

Nürnberg’de İnadına İsyan İnadına Özgürlük

11040025_713573062099170_971431942_n8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar günü Nürnberg’de coşkuyla kutlandı. 7 Mart Cumartesi günü çarşıda açılan standlar eşliğinde önce miting yapan katılımcılar ardından yürüyüşe geçerek isyan ve özgürlük sloganları attılar. Yürüyüş sırasında bir grup alman faşistinin taş, gaz spreyi ve yumurtalarla gerçekleştirmeye çalıştığı saldırı püskürtüldü.

Nürnberg’de çeşitli kadın örgütlerinden oluşan ve iki ay öncesinden çalışmalarına başlayan “Frauenbündnis Nürnberg” günün anlam ve önemine ilişkin bir broşür çıkardı. Eylem günü çarşıda 2,5 saat boyunca açılan standlarda bildiriler dağıtılarak, gerek Bündnis adına gerekse de tek tek örgüt ve kurumlar adına konuşmalar yapıldı. Miting alanında çocukların bidonlarla yaptığı müzikal gösteri katılımcılar tarafından ilgiyle izlendi.

Bu arada içinde Yeni Kadın aktivistlerinin de 30 kişilik kadın grubu korsan bir eylem gerçekleştirdi. H&M ve ZARA mağazalarına giren kadın eylemciler pankart, döviz ve konuşmalarla ucuz işgücü uygulamalarını ve dünyanın çeşitli ülkelerinde çocuk ve ucuz kadın emek sömürüsünü ve uzun çalışma saatlerini teşhir ettiler. Bu konuda en olumsuz örneklerin tekstil alanında yaşandığı belirten aktivistler, mağazalar zincirinin protesto edilmesi gerektiği vurguladılar. Mağazadakilerin dikkatle dinlemesi ve olumlu tepkiler vermesi ilgi çekiciydi. Bu kadın grubunun tekrar miting alanına gelmesiyle yürüyüş başlatıldı.

Yürüyüşün sürdüğü bir sırada kortejin en arka bölümüne 7-8 kişilik bir alman faşist grubu tarafından gaz spreyleri, taş ve yumurtalarla saldırı girişiminde bulunuldu. Fakat bu saldırı alman anti faşistlerinin ve Türkiyeli ve Kürdistanlı devrimcilerin saldırıya sert yanıt vermesiyle geri püskürtüldü.

Yürüyüş sonrası Yeni Kadın ve ATİF’li eylemciler Dialog der Kulturen derneğinde güne ilişkin bir etkinlik gerçekleştirdiler. Yeni Kadın adına yapılan konuşmanın ardından Yeni Kadınlar erkek ya da devlet saldırılarında yaşamını yitiren kadınlardan bazılarının yaşamlarından kesitler anlattılar. Etkinlik açık kürsü şeklinde şiirler, türküler okunarak sürdürüldü. Etkinliğin son bölümünde ise hazırlanan sinevizyon gösterisi vardı.