Anasayfa , Avrupa , Kadın Katliamları, Patriarkal Kapitalist Sisteme Dayalıdır, Katledilen Kadınlar İsyanımızdır

Kadın Katliamları, Patriarkal Kapitalist Sisteme Dayalıdır, Katledilen Kadınlar İsyanımızdır

WIESBADEN|16.02.2021|01 Şubat Pazartesi günü, Wiesbaden’da 49 yaşındaki Sevinç M. Wellritz caddesinde, herkesin gözü önünde, dört hafta önce ayrıldığı 56 yaşındaki eski eşi tarafından ateşli silahla katledilirken, kadının 48 yaşındaki kızkardeşi de olayda aynı silahla başından ağır yaralanarak hastaneye kaldırıldı. Eşini katledip, baldızını ağır yaralayan erkek, kendisi de aynı silahla intihar ederek olay yerinde yaşama veda etti.

Wiesbaden Sivil Toplum Örgütleri, olay üzerine 12 Şubat 2021 Cuma günü, Sevinç M. özgülünde kadın cinayetlerine dikkat çekmek amacıyla Wellritz caddesi, City Hotel’in önünde ışık zinciri ile nöbet eylemi örgütlediğini, kitleye ve kurumlara yaptığı çağrı ile duyurdu. Yeni Kadın da çağrılan kurumlar arasındaydı.

Eylem gününde oldukça kalabalık bir kitle Sevinç M. özgülünde kadın cinayetlerini protesto etmek için toplanmıştı. Katılımcı kurumların hemen hepsi, yaptıkları konuşmalarda kadın cinayetlerindeki yükselişe dikkat çekiyorlardı.

Die Linke im Westend adına konuşan arkadaş; “Hükümet’i, İstanbul Konferansı kararlarını ciddiye almaları ve eksiksiz hayata geçirmeleri konusunda bir kez daha uyarıyoruz. Özellikle Wiesbaden’de ki mevcut kadın sığınma evleri oldukça yetersiz olduğundan, en kısa zamanda yenileri açılmalıdır. Aynı şekilde verimli danışmanlık hizmetleri de bir o kadar önem taşımaktadır. Çünkü cinayet öncesi, genellikle bir sürece yayılan ev içi şiddet yaşanmakta. Bu anlamda polise, sığınma evlerine vb başvuran kadınları dinlemek ve onlara inanmak son derece önemlidir. Engelleri ve tabuları yıkmanın tek yolu budur. Ve unutmayalım ki; kadına yönelik şiddet ve cinayetlerin sınıfı, kültürü, ırkı, milliyeti yoktur. “ dedikten sonra Wiesbaden’deki “kadına yönelik şiddet” yardım hattına da dikkat çekerek bu hattan nasıl yararlanılabileceği konusunda bilgilendirme yaptı.

Farklı kurumların yaptıkları konuşmaların yanı sıra, Wiesbaden Yeni Kadın adına da bir açıklama yapıldı. Yeni Kadın adına konuşan arkadaş kadın cinayetlerindeki yükselişe parmak basarak sözlerine; “Her gün yeni bir cinayet haberiyle uyanır olduk. Avrupa coğrafyalarında giderek yükselişte olan kadın katliamları, 2020’de özellikle de pandemi gerekçesiyle “evde kal” çağrılarıyla, son yılların en yüksek rakamlarını gördü ve kadın cinayetleri daha görünür oldu. 2021’in henüz ilk aylarını yaşadığımız bu günlerde de bu artış hissedilir şekilde devam etmektedir.” diyerek başladı ve şöyle devam etti. “Kadın katliamları medyaya ya hiç yansımamakta, ya da olay, “akıl hastası”, “cinnet geçiren” veya “sanki münferit bir olaymış gibi “aile faciası” diye üçüncü sayfa haberi olarak yansıtılmaktadır. Oysa kadın katliamları devletlerin politikalarından beslenmekte olup sistematik ve politiktir. Kadına yönelik şiddetin ve kadın katliamlarının sürekli arttığı, hükümetlerin resmi makamlarınca da açıklanmasına rağmen, şiddti önlemek için alınan sözde “tedbirler” oldukça yetersiz kalmaktadır..Örneğin, Almanya da dahil, birçok Avrupa ülkesi İstanbul Sözleşmesi’ni imzalamış olmasına rağmen, sözleşmenin gerekleri hiçbir ülkede yeterince uygulanmamaktadır. Kadına yönelik şiddetin ve katliamların önlenebilmesi için İstanbul Sözleşmesi, imzacı bütün ülkelerde eksiksiz uygulanmak zorundadır. Zira; Sözleşme’nin beyan ettiği gerçek adalet değil, mevcut cinsiyet ayrımcı, erkek adalet geçerli olduğu sürece, kadın katliamlarına ve şiddete yönelik alınan önlemler hiçbir zaman gerçekçi olmayacaktır… “ dedi. Son olarak ta; “Yeni Kadın olarak; katledilen kızkardeşimizin başta ailesi olmak üzere, tüm sevenlerine sabır ve metanet diliyoruz. Bilinmelidir ki; erkek şiddetinin katlettiği bütün kadınlar, mücadelemizde hep omuz başımızda olacaklar. Unutmamalıyız ki; yaşam alanlarımızı daraltan, nasıl yaşayıp ne zaman öleceğimize karar veren erkek egemen sisteme karşı, öfkelerimizi bilinçli isyanlara dönüştürüp, patriyarkal kapitalist siteme ve her türden gericiliğe karşı yerli ve göçmen kadınların ortak mücadelesini büyütmekten başka çaremiz yoktur… “ diyerek sözlerini bitirdi.

Konuşmaların ardından, Sevinç’in katledildiği, kızkardeşinin ağır yaralandığı Wellritz caddesindeki City Hotel’in önünde, mumlar yakılıp bir ışık zinciri oluşturularak nöbet eylemi gerçekleştirildi. Kadın katliamlarına dikkat çekmek için, 03 Mart Çarşamba günü bir kez daha bir araya geleceklerinin duyurusu yapılarak eylem sona erdi.