Home , Avrupa , NSU davasında yeni gelişme

NSU davasında yeni gelişme

NSU terör örgütüne ilişkin davada „Corelli“ adlı 2014 yılında hayatını kaybeden muhbirin cep telefonu ortaya çıktı.

Hessischer NSU-Ausschuss

Yıllardır kayıp olan „Corelli“ isimli muhbire ait telefonun, 2015 yazında Anayasayı Koruma Dairesi’ndeki bir dolapta ortaya çıktığı bildirildi. Cep telefonunun söz konusu dolapta dört yıl boyunca saklı kaldığı tahmin ediliyor. Telefonun „Corelli“ takma isimli muhbire ait olduğu ise yeni tespit edilebildi. Federal Emniyet Teşkilatı cep telefonundaki verileri incelemeye aldı. Anayasayı Koruma Dairesi’nin konu hakkında Federal Meclis NSU Cinayetlerini Araştırma Komisyonu’nun bilgilendirdiği belirtildi. Komisyonun Başkanı Clemens Binninger, ortaya çıkan bu durumun kesinlikle ‚eleştiriyi hak ettiğini‘ vurguladı.

„Corelli“ isimli muhbir, Almanya iç istihbarat teşkilatı Anayasayı Koruma Dairesi’nin NSU içindeki olası faaliyetlerine ilişkin soruşturmalarda kilit figür konumunda. 2012 yılına kadar Anayasayı Koruma Dairesi için muhbirlik yapan Corelli, 2014 yılında henüz 39 yaşındayken Paderborn’daki evinde ölü bulunmuştu. Bilirkişi uzmanları, Corelli’nin ölüm nedeninin diyabet hastalığına bağlı şeker koması olduğunu açıklamıştı.

Tagesschau.de haber portalının konuya ilişkin haberinde, gerçek adı Thomas Richter olan muhbirin Neonazi olduğu ve iki yıl boyunca üstlerine istihbarat aktardığı öne sürülüyor. Haberde, „Corelli“nin ırkçı NSU terör örgütü ile bağlantıya geçmiş olabileceğine dair iddiaların bugüne kadar açıklığa kavuşturulmadığına dikkat çekiliyor. Anayasayı Koruma Dairesi’nin güvenilir muhbirlerinden olan Corelli’ye istihbarat faaliyetleri için 300 bin euroluk ödeme yapıldığı iddia ediliyor.

© Deutsche Welle Türkçe

dpa, BÖ/BD