Home , Haberler , ‘Taşeron sistemi sürdükçe iş kazaları artacak’

‘Taşeron sistemi sürdükçe iş kazaları artacak’

indexTÜRKiYE | 02 – 02 – 2013 | Antep’te meydana gelen iş kazasının ardından TÜMTİS Genel Merkezi bir açıklama yayımladı. Dev Maden-Sen de ocak ayında madenlerde meydana gelen iş kazalarını duyurdu. İki sendika da iş kazalarının sorumlusu olarak taşeron sistemine işaret etti.

DİSK Dev Maden-Sen, bir açıklama yayımlayarak ocak ayında madenlerde meydana gelen iş kazalarında 16 işçinin hayatını kaybettiğini ve 96 işçinin yaralandığını duyurdu.

Madencilik ve taşocakları işkolunda son açıklanan sendika istatistiklerine göre 186.698 işçi çalıştığını belirten Dev Maden-Sen Yönetimi bu sayının yüzde 19,23’ünün (35.894) sendikal hak ve özgürlüklerden yararlandığını, yüzde 80,67’sinin (150.804) ise sendikasız olduğunu hatırlattı.

Güvencesizlik, sağlıksız çalışma ortamı ve düşük ücret anlamına gelen taşeron sisteminin madenlerde yaygınlaşması nedeniyle ölümlü iş kazalarının arttığını kaydeden Dev Maden-Sen, AKP hükümeti tarafından çıkarılan sendikalar yasasının taşeron işçilerin sendika hakkını gasp ettiğine ve bu yasa olduğu sürece iş kazalarının artacağına değindi.

Dev Maden-Sen açıklaması, ocak ayında meydana gelen iş kazalarının bir kısmını hatırlatarak sonlandırdı. Ocakta gerçekleşen 12 iş kazasında 16 madenci hayatını kaybederken 96 madenci yaralandı. 2012 Ocak’ında meydana gelen 12 iş kazasında ise 4 madenci hayatını kaybederken 13 madenci de yaralanmıştı.

Madenlerde ocak ayında meydana gelen iş kazaları 

4 Ocak 2013- Bursa’nın Orhaneli İlçesi’nde, ŞE – TAT Madencilik krom işletmesinde, 27 Aralık 2012 tarihinde taşıyıcı bandın tıkanması sonucu kafasına büyük bir krom parçası düşerek ağır yaralanan Mehmet Işık (29), tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi.

7 Ocak 2013- Zonguldak TTK Kozlu Müessese Müdürlüğüne bağlı çalışan taşeron şirketlerden Star Madencilik işletmesinde, galeri açılması sırasında meydana gelen degaj patlamasında (kömürün gaz basıncı sonucu püskürmesi) 8 işçi, Hasan Bozacı, Hüseyin Kürekci, Muharrem Yapıcı, Ahmet Şekerci, Yüksel Koca, Köksal Kadıoğlu, Muhsin Akyüz, Satılmış Arslan yaşamını yitirdi, 7 işçi ise yaralandı.

10 Ocak 2013-.Zonguldak Gelik’te Bahadır Madencilik’e ait ocakta gece meydana gelen metan gazı patlaması sonucu meydana gelen göçükte; Sedat Hamarat (34) yaşamını yitirirken, Naim Kuyumcu (36) ve Ömer Caymaz (44) yaralandı. Kurtarma çalışmalarına katılan işçilerden Mustafa Bektaş, Murat Karaman ve Mustafa Gideroğlu da metan gazından zehirlendi. 

16 Ocak 2013- Zonguldak Çatalağzı beldesindeki kömür yıkama tesisinde (lavuar) çalışan Kadir Çelep isimli işçi de yüksekten düşmesi sonucu olay yerinde öldü. 

17 Ocak 2013- Zonguldak Gelik’te, Akkurt Madencilik’in 2 numaralı sahadaki faaliyet yürüten taşeronu Bahadır Madenciliğin üretim yaptığı ocakta meydana gelen göçükte, Yunus Aktaş (36) hayatını kaybetti.

18 Ocak 2013- Manisa Somada Cenkyeri Beldesi Eynez bölgesinde faaliyet gösteren özel maden ocağında iki demirin arasında kalan Fahrettin Başkan (53) yaşamını yitirdi.

21 Ocak 2013- Zonguldak’ın Kandilli’de TTK Armutçuk Müessesesi Havalandırma Bölümü’nde çalışan ve kendisinden bir gündür haber alınamayan Tahsin Yiğit (38) Ereğli Devlet Hastanesi’nde tedavi altına alındı.

22 Ocak 2013- Bartın Amasra’da bir maden ocağında silo çalışması sırasında vinç makinesine bağlı çimento silosunun üzerinde bulunan R.S isimli işçi, halatın kopması sonucu 3 metre yükseklikten aşağıya düştü ve yaralandı.

23 Ocak 2013- Adana Aladağ’da, özel sektöre ait krom işletmesinde öğle yemeğinden sonra 80 işçi zehirlendi.

26 Ocak 2013- Edirne’nin Uzunköprü’de özel sektöre ait linyit ocağında meydana gelen göçükte Davut Şahin (25) yaşamını yitirdi.

29 Ocak 2013- Çanakkale Çan Kumarlar Köyü’nde özel sektöre ait kurşun ocağında meydana gelen göçükte Demsur Karadeniz (33) hayatını kaybederken 2 işçi de yaralandı.

30 Ocak 2013- Burdur’un Karamanlı’daki Kaleler bölgesinde, özel sektöre ait bir mermer ocağında, üstüne 3 ton ağırlığında mermer blok düşen İsmail Karnak (29) yaşamını yitirdi.

TÜMTİS: ‘Taşeron sistemi iş kazalarına davetiye çıkarıyor’

TÜMTİS de Antep’te meydana gelen iş kazasının ardından bir açıklama yayımlayarak kazanın denetimsizliği ortaya çıkardığını belirtti.Taşeron sisteminin iş kazalarına davetiye çıkardığını ifade eden TÜMTİS şunları söyledi:

“İşçi maliyetini düşürmek adına uygulanan taşeronlaştırma ve esnek çalıştırma biçimleri, sağlıksız ve güvencesiz çalıştırma koşulları, iş kazalarına ve ölümlere davetiye çıkarıyor. İş sağlığı ve güvenliği konusunda yapılan son yasal düzenlemeler de bu anlamda beklentilere cevap vermemektedir. Cinayete dönüşen iş kazalarının son bulması için ciddi adımların atılması gerekiyor.”

TÜMTİS, iş kazalarında hayatını kaybedenlerin yakınlarına sabır ve başsağlığı dilerken işyerlerinde gereken denetimlerin yapıldığı, iş sağlığı ve güvenliği bilincinin yerleştiği çalışma ortamının bir an önce oluşması için başta hükümet olmak üzere yetkilileri göreve çağırdı.

Sendika.Org