Anasayfa , Dünya , ‘NSA, Türkiye’deki GSM çalışanlarının yüzde 75’ini dinledi’

‘NSA, Türkiye’deki GSM çalışanlarının yüzde 75’ini dinledi’

Ohne Titel 2AHM-09-12-2014- Amerikan Ulusal Güvenlik Ajansı’nın (NSA) eski çalışanı Edward Snowden’ın sızdırdığı son belgelere göre, NSA, dünyadaki neredeyse bütün GSM Operatörlerinin çalışanlarını birebir dinlemiş. Bu operatörler içinde, Türkiye’deki GSM operatörlerinin çalışanları da bulunuyor

snowden-map-coverage

Edward Snowden, Rusya’da saklandığı yerden ABD’nin resmen özür dilemek zorunda kaldığı NSA belgelerini yayınlamaya devam ediyor. Snowden son olarak, NSA’in hangi ülkeleri ne oranda dinlediğini gösteren bir harita yayımladı. Haritaya göre NSA, dünyadaki neredeyse bütün GSM Operatörlerinin çalışanlarını birebir dinlemiş. Bu operatörler içinde, Türkiye’deki GSM operatörlerinin çalışanları da bulunuyor.

Chip.com.tr’de yer alan ve Snowden’in sızdırdığı haritaya göre sadece Kanada, Burma ve Tunus’taki operatörleri dinlemek mümkün olmamış. NSA’nın yürüttüğü AURORAGOLD isimli bir proje kapsamında, tüm operatörlerin çalışanlarının e-postaları, telefon görüşmeleri ve her türlü iletişimi dinleme altına alınarak çalıştıkları GSM operatörlerindeki teknik açıklar öğrenilmiş ve bu açıklar kullanılarak asıl hedef aldıkları kişilere ulaşıp dinleme yapmak mümkün olmuş.

Çalışanlar, GSM ağındaki teknik problemleri çözmek için kendi aralarında yazışırken veya tartışırken, NSA da bu yazışmalar sayesinde, sisteme sızmasını kolaylaştıran teknik açıkları öğrenmiş.

Haritaya göre, Türkiye’deki GSM çalışanlarının yüzde 75’i dinlemeye alınmış.

Kaynak: CNN Türk