Home , Tutsaklar , Mumia Abu Jamal serbest bırakılsın!

Mumia Abu Jamal serbest bırakılsın!

Unknown-122-04-2015- ABD’de 34 yıla yakın süredir cezaevinde bulunan Gazeteci ve Kara Panterler Üyesi Mumia Abu Jamal’ın durumu giderek ağırlaşıyor. Jamal 2 hafta önce yoğun bakıma alınmış ve hastaneye kaldırılmadan önce ailesi, arkadaşları ve avukatlarına haber verilmediği belirtilmişti. Cezaevi yetkilileri Abu Jamal’in durumuna ilişkin net bilgi vermekten kaçınırken, İnsan Hakları Örgütleri ve Mumia Jamal İçin Özgürlük Platformu, Mumia’nın bir an önce serbest bırakılması gerektiğini söylüyor.

HAYATI TEHLİKEDE

Mumia Jamal İçin Özgürlük Platformu, Mumia’nın son durumunu açıklayan bir sağlık raporu yayınladı. Platform, Mumia’nin bir önce serbest bırakılması gerektiğini söylüyor. Mumia Abu Jamal’ın durumunun Pennsylvania Hükümeti tarafından göz ardı edildiğini bildiren platform “Mumia’nın sağlık durumu bir an önce araştırılmalı. Mumia’nın hayatı ciddi tehlike altındadır ve bir an önce serbest bırakılmalıdır” dedi.
Mumia Jamal İçin Özgürlük Platformu Mumia’nın sağlık sorunlarını şöyle özetliyor: “Mumia hastalığı ocak ayında deri döküntüsü ile başladı. Mumia hastalığını için tedavi talep ettiğinde kendisine sadece antibiyotik verildi ve bu yöntem alerjiye neden oldu kafasında ve ayaklarında aşırı şişmeye ve şiddetli iltihaplar dahil ciddi reaksiyona yol açtı. Mumia’nın cildi şu anda çok kuru ve kabuklu bir hal aldı. Eşi Wadiya Jamal ziyarete gittiği sırada Mumia’nın çok zor nefes aldığını söylüyor. Açıkça görülüyor ki Mumia’nın tedavisi için ilaçlar yeterli değildir. Yoğun bakıma kaldırılmadan önce Mumia’nın bilincini kaybettiği belirtilmiş ve ardından hastaneye kaldırılarak 3 gün yoğun bakımda tutulmuştur. Mumia hastaneye kaldırıldığında şeker komasına girmiş ve hayatını kaybetme tehlikesi geçirmiştir. Bu şekilde cezaevi şartlarında tedavi olması mümkün değildir. Tutukluluk halinin devam etmesi, Mumia’yı ölüme terk etmektir”

KONUŞMAKTA ZORLUK ÇEKİYOR

Mumia Jamal İçin Özgürlük Platformu’ndan Suzanne Ross 13 Nisan’da Mumia ziyareti sonrası izlenimlerini şöyle anlatıyor “Mumia, onu her ziyaretimizde genellikle politik konularda tartışma ister ve zihni her zaman geniş tarihsel bilgi ile dolu olduğu gibi çok uyanık olurdu. Hatta çoğu zaman oldukça esprili olurdu. Ama şimdi hastalığın belirtileri gibi kelimeleri bulmakta zorluk çekiyor ve bazı durumları tahlil etmekte zorlanıyor. Bunu yaşamak benim için çok yıkıcıydı. Mumia’yı böyle görmek bende büyük fiziksel ve duygusal travma yarattı. Onun cilt sorunu için kendisine verilen steroidler sonrası bellek sorunları yaşıyor ve diyabetik büyük bir tehdit.”

1982 yılında Philadelphia’da bir polisi öldürmek suçlamasıyla idam cezasına çarptırılan Abu Jamal, suçlamayı kabul etmedi. ABD’de pek çok insan hakları savunucusunun Abu Jamal’in özgürlüğü için verdiği mücadele devam ederken, Jamal’in idam cezası 2011 yılında kaldırılmıştı. Jamal’in makaleleri  dünya çapında pek çok gazete de yayımlandı. (Evrensel)