Anasayfa , Haberler , 167 gündür tek kişilik hücrede tutulan 20 tutsak, 22 gündür açlık grevinde!

167 gündür tek kişilik hücrede tutulan 20 tutsak, 22 gündür açlık grevinde!

DENİZLİ |28.11.2017| Denizli T Tipi Kapalı Hapishanesinde 167 gündür tek kişilik hücrede tutulan ve 22 gündür açlık grevinde olan 20 tutsak, avukatlarla yaptıkları görüşmede yaşadıklarını anlattı

Denizli T Tipi Kapalı Hapishanesinde 167 gündür tek kişilik hücrede tutulan ve 22 gündür açlık grevinde olan 20 tutsak, avukatlarla yaptıkları görüşmede yaşadıklarını anlattı. Tutsaklardan Orhan Onay, çoraplarının zorla çıkarılmak istenmesini kabul etmediği için disiplin cezasına maruz kaldığını aktardı. Ayakta sayımı kabul etmedikleri için aralarında bir trans tutsağında bulunduğu 20 kişi 167 gündür tek kişilik hücrelerde tutuluyor. Hücrede tutulmalarına karşı 10 tutsaktan birinci grubun başlattığı süresiz dönüşümsüz açlık grevi 22’nci, ikinci grubunki ise 15’inci gününde devam ediyor.

Tutsak Seyfettin Günbey, hapishaneye giden avukatlara yaşananları aktardı. Günbey, 24 saatte sadece 1 saat bahçeye tek başına çıkarıldıklarını belirtti. Günbey, hücrenin küçük olmasından dolayı tutsakların gözleriyle ilgili problem yaşamaya başladığını belirterek, ağustos ayından bu yana hiçbir tutuklunun yan yana gelemediğini söyledi. Günbey, tutsakların sadece ilaç yazdırmak için revire götürüldüklerini, revire gidiş gelişlerinde de sorunlar yaşadıklarını dile getirdi.

Aileler aşağılanıyor

Açlık grevindeki Abdurrahim Akkale’nin ise 6 ayı aşkın süredir tek kişilik hücrede tutulduğunu belirten avukatlar, tutsaklara açlık grevi sürecinde tuz, limon, şeker ve ayran verildiğini; ancak B-12 vitamini henüz alamadıklarını aktardı. Düzenli doktor kontrollerinin yapılmadığını dile getiren avukatlar, hapishane idaresinin görüşlerine giden ailelerine karşı da aşağılayıcı ve küçük düşürücü tavırlar sergilediğini söyledi.

Çorabını çıkarmadı diye disiplin cezası

Açlık grevindeki tutsakların yanlarında refakatçi olmadığını belirten avukatlar, tutsak Orhan Onay’ın ise, kemik erimesi ve troid hastalığı olmasına rağmen açlık grevinde olduğunu söyledi. Onay’ın mide bulantısı ve baş dönmesi yaşamaya başladığını kaydeden avukatlar, tutsaklar açlık grevindeyken, “Suç eşyaları arıyoruz” denilerek, çoraplarının ayağından zorla çıkarılmak istendiğini, sözlü hakaretlere maruz bırakıldıklarını aktardı. Tutsaklara çoraplarını çıkarmayı kabul etmediği için disiplin cezası da verildiğini söyleyen avukatlar, kol saatini çıkarmadığı için de ayrıca disiplin cezası verildiğini belirtti.

Tutsakların sürekli tehdit altında olduklarını söylediğini ifade eden avukatlar, tutsak Mahmut Bağrıyanık’ın ise ara ara baş dönmesi yaşamaya başladığını dile getirdi. Avukatlar, tutsakların taleplerini ise, “Tekli odalardan koğuş sistemine geçilmesi, tüm siyasi mahpuslarla yan yana tutulmak, yazılan dilekçelerinin ilgili kurumlara iletilmesi, havalandırma ve etkinlik haklarının verilmesi” olarak aktardı. (Özgür Gelecek)