Home , Haberler , Mihri Belli son yolculuğuna uğurlandı…

Mihri Belli son yolculuğuna uğurlandı…

İSTANBUL | 18 – 08 – 2011 | Hayatını devrim ve sosyalizm mücadelesine adayan Mihri Belli son yolculuğuna binlerce kişi tarafından uğurlandı.

Mihri Belli için ilk tören Şişli Camii’nde düzenlendi. Törene, ailesi ve yoldaşları başta olmak üzere, BDP Milletvekilleri Gülten Kışanak, Sırrı Süreyya Önder, Sebahat Tuncel, Emek Demokrasi ve Özgürlük Bloku İstanbul Bağımsız Milletvekili Levent Tüzel, SDP Onursal Başkanı Akın Birdal, SDP Genel Başkanı Rıdvan Turan, BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, CHP milletvekilleri İsa Gök ve Süleyman Çelebi, Yazar Eşber Yağmurdereli, Sanatçı Suavi, Menderes Samancılar, Nejat Yavaşoğulları, Yasemin Göksu, Vedat Türkali, Rasih Nuri İleri ile birçok aydın yazar, sendikacı, siyasi parti temsilcileri ve demokratik kitle örgütü yöneticileri katıldı.

Törende konuşan Mihri Belli’nin eşi Sevim Belli, Belli’nin yaşamını işçi ve emekçilere adadığını söyleyerek “O’na saygı duymalıyız ve yolundan gitmeliyiz” dedi.

Cenaze namazı sonrası başlayan yürüyüş esnasında kısa bir açıklama yapan BDP Siirt Milletvekili Gültan Kışanak, Kürt halkının mücadelesinde ki önemli isimlerden birisi olan Belli’nin Türk ve Kürt halklarının mücadelesini yan yana getiren bir sosyalist olduğunu söyledi.

Daha sonra konuşan Belli’nin eşi Sevim Belli ise Belli’nin naşına, „Onuruna hiçbir zaman leke getirmedin rahat uyu“ diye seslendi.

BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder de, solda çok fazla ayrışmalar olmasına rağmen Belli’nin tüm solu yan yana getiren nadir insanlardan olduğuna dikkat çekti.

Belli’nin cenazesi törenin ardından, “Yaşasın devrim ve sosyalizm” ve “Yaşasın halkların kardeşliği” sloganları ile Feriköy Mezarlığında toprağa verildi Mezarlığa yürüyüş sırasında Vedat Türkali’nin tekerlekli sandalyesiyle en önde yerini alması dikkat çekti.

TKP’li yazarlar Vedat Türkali ile Rasih Nuri İleri ilerlemiş yaşlarına rağmen törende hazır bulundu.

İleri, ETHA yaptığı kısa açıklamada, Vedat Türkali’yi göstererek, “Bir tek ikimiz kaldık” dedi. İleri, Türkali için, TKP’deki kod adı olan “Yüzbaşı Aldülkadir” ifadesini kullandı.

Mihri Belli eşi ve mücadele arkadaşı Sevim Belli, oldukça metanetli görünürken, soruları yanıtsız bıraktı. “Mihri Belli nasıl birisiydi” sorusuna Sevim Belli, “Yüzlerce kitabı var, onları okuyabilirsiniz” yanıtını verdi. Belli, “Başınız sağ olsun” temennileri üzerine de, “Bunu tek başıma kabul etmiyorum, ezilenlerin başı sağ olsun” dedi.

Belli’nin naaşının defnedilmesinin ardından mezarlıkta düzenlenen etkinlikte ilk olarak Sosyalist Parti Genel Başkanı Mustafa Kemal Kocaoğlu konuştu. Belli’nin ölümüyle Türkiye’nin yiğit bir devrimcisini kaybettiğini ifade eden Kocaoğlu, iki gündür Kürt sorununa ilişkin yaşanan gelişmeleri de hatırlatarak, „Devrimciler bugün Belli’ye Kürt halkının mücadelesinde destek olmak için söz vermeliler“ diye konuştu.

Kocaoğlu’nun ardından ise Belli’nin 74 yıllık yoldaşı yazar Vedat Türkali söz aldı. „71 yıllık yoldaşımı kaybettim“ diyen Türkali, Belli’nin tüm yaşamını emekçi halkların kurtuluş mücadelesine adadığını kaydetti. Türkali, „Türkiye solunun sesini tüm dünya halkalarına duyurmuştu“ dedi.

Törende konuşan BDP Eş Genel Başkanı Hamit Geylani ise „Direniş tarihinin sola açılan altın yaprağı bugün yüreğimizden düştü. Ama o mücadelesi ile yüreğimizde her zaman yaşayacak“ diye konuştu. (ANF/ETHA)