Home , EMEĞİN GÜNDEMİ , İnşaat İş Suudi Arabistan’da pasaportuna el konulan işçiler için eylem yaptı

İnşaat İş Suudi Arabistan’da pasaportuna el konulan işçiler için eylem yaptı

insaat-is-sendikasi-eylem

İnşaat İş Sendikası, Suudi Arabistan’da bulunan DSG Yapı İnşaat’ta çalışan işçilerin pasaportuna el konulması üzerine Suudi Arabistan Konsolosluğu önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamada ‘Devletler göçmen işçilerin güvenliği, sağlığı ve tüm hakları için gerekli düzenlemeleri ve denetimleri yapmakla yükümlüdür’ denildi

İnşaat İşçileri Sendikası, Suudi Arabistan’da faaliyet gösteren DSG Yapı İnşaat’a bağlı şantiyede çalışan 120 işçinin pasaportuna el konularak firma tarafından rehin tutulmasına ilişkin 4. Levent’teki Suudi Arabistan Konsolosluğu önünde basın açıklaması yaptı.

DSG Yapı’ya ait şantiyede yaklaşık 9 aydır çalışan işçiler İnşaat-İş Sendikası ile e-posta yoluyla iletişim kurarak, 8 aydır ücretlerini alamadıklarını, bunun üzerine iş bıraktıklarını, bu nedenle kendilerine yemek dahi verilmediğini, itiraz ettikleri durumda karşılarına polisin çıkarıldığını, cezaevine yollandıklarını anlattı.

Suudi Arabistan Konsolosluğu önünde yapılan açıklamada, Riyad’da patronların, devleti de arkalarına alarak her türlü hukuksuzluğu pervasızca uyguladığı belirtildi. “Devletler göçmen işçilerin güvenliği, sağlığı ve tüm hakları için gerekli düzenlemeleri ve denetimleri yapmakla yükümlüdür. Gerekli yasal düzenlemeler ve denetim mekanizmaları taşeronlar, patronlar lehine değil işçiler yararına derhal devreye sokulsun” denilen açıklamada şunlar söylendi:

Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da DSG Yapı firmasına ait şantiyede çalışan yaklaşık 120 işçi pasaportlarına el konulduğu için ülkede rehin tutuluyor. Yaklaşık 9 aydır şantiyede çalışan işçiler 8 aydır maaşlarını alamıyorlar. Daha uzun süredir şantiyede bulunan işçiler arasında ise 16 – 17 aydır maaş alamayanlar da bulunuyor. İşçiler maaşlarını alamadıkları için 1,5 ay önce iş bıraktılar.

Ancak bu sefer de yemekleri dahi kesildi, şantiye yönetimi haklarını arayan işçileri meşru eylemlerinden dolayı polise verdi. İşçiler arasında gözaltına alınıp cezaevine atılanlar oldu. Haklarını almak istedikleri için iş bırakan işçiler, baskıyla, tutuklamalarla susturulmak isteniyor, pasaportlarına el konularak yurt dışında rehin tutuluyorlar.

Bir kısım işçilerin turist vizesi ile hukuksuz olarak çalıştırıldığı ve ücretlerinin gasp edildiği Riyad’da patronlar, devleti de arkalarına alarak her türlü hukuksuzluğu pervasızca uyguluyorlar. Biz bu sistemi iyi tanıyoruz, Katar’da 2022 Dünya Kupası inşaatlarında çalıştırılan göçmen işçiler ‘Kefala sistemi’ ile sömürülüyor.

Yıllık ortalama iş cinayetlerinin 1.000’i bulduğu bu inşaatlarda da göçmen işçilerin vize ve pasaportları işverenlerce rehin tutuluyor. Milyarlarca dolar kar getiren inşaatlarda göçmen işçiler modern kölelik koşullarında ücret, yemek, barınma ve ulaşım hakları gasp edilerek çalıştırılıyor. Bildiğiniz gibi geçen yıl Mekke’deki Ulu Cami inşaatında vincin devrilmesi nedeniyle 110 işçi ölmüş, iş cinayetinden sorumlu olan Binladin inşaat şirketi yaşadığı mali kriz nedeniyle 50 bin göçmen işçiyi haklarını ödemeden sınır dışı etmeye kalkmıştı.

‘Taleplerimiz derhal yerine getirilsin’

Öncelikli talebimiz, işçilerin pasaportları iade edilsin, işçilerin ödenmeyen ücretleri iş bıraktıkları günler dahil olmak üzere ödensin.

Devletler göçmen işçilerin güvenliği, sağlığı ve tüm hakları için gerekli düzenlemeleri ve denetimleri yapmakla yükümlüdür. Gerekli yasal düzenlemeler ve denetim mekanizmaları taşeronlar, patronlar lehine değil işçiler yararına derhal devreye sokulsun.

Kefala sistemine son verilsin.

Göçmen işçilerin temsil hakkı tanınsın.

Göçmen işçiler için çalışma vizesi alınsın ve güvenceli, sigortalı, sözleşmeli çalışma ortamı sağlansın.

Bütün işçiler için de geçerli ulusal asgari ücret belirlensin ve toplu sözleşme hakkı tanınsın.

Düzgün ve adil denetim ve şikayet mekanizmaları ile işçilerin firmaların insafına bırakılması engellensin.