Home , Avrupa , Merkel`i sevindiğine pişman ettiler

Merkel`i sevindiğine pişman ettiler

ALMANYA | 05 – 05 – 2011 | Almanya Başbakanı Angela Merkel`in „Usame Bin Ladin`in ölümüne sevindim“ demesi, ülkede ciddi tepkilere sebep oldu.

El Kaide lideri Usame Bin Ladin`in geçtiğimiz günlerde ABD tarafından organize edilen bir operasyonla öldürülmesinin ardından yaptığı basın açıklamasıyla  sevincini dile getiren Almanya Başbakan`ı Angela Merkel, açıklaması yüzünden ülkedeki siyasi ve hümanist kesimlerin eleştiri bombardımanıyla karşı karşıya.

Merkel: Bin Ladin`in ölümüne sevindim

ABD Başkanı Obama`yı kutlayarak „Usame Bin Ladin öldürüldüğü için çok mutluyum, bu terörizme karşı büyük bir başarıdır“ şeklinde bir ifade kullanan Merkel, ülkedeki siyasi etiğin sınırlarını zedelemekle suçlanıyor. Ait olduğu parti CDU`dan Yeşiller´e, Sivil Toplum Örgütlerin´den sendikalar`a, kiliseler`den medya`ya varana dek hemen her kesimin eleştiri okları Merkel`e yöneltilmiş durumda.

Eleştiriler dinmiyor

Birlik Partileri´nin dış sözcüsü Philipp Missfelder, Hristiyan partiye mensup bir bireyin bir insanın ölümüne seviniyor olmasına anlam veremediğini belirtirken,  Federal Parlamento`nun Adalet Komisyonu Başkanı Siegfrid Kauder, Merkel`i ortaçağ zihniyetini temsil ederek hukuk kurallarını hiçe saymakla suçluyor. Öte yandan Alman  Katolik Kilieseleri`nin çatı örgütlülüğü olan Alman Piskoposlar Konferans`ı, Hristiyanlıkta insan canına kıymanın dini değerlere sığmadığını ve Merkel`in açıklamalarıyla dini değerlerin çakıştığını dile getirdi.

Sol Parti özel oturum istiyor

Her ne kadar Merkel`in Basın Sözcüsü Steffan Seibert bir açıklama yaparak, Merkel`in yanlış anlaşıldığını ve niyetinin Bin Ladin`in ölümüne sevinmek değil, Bin Ladin`in devre dışı bırakılmasıyla birlikte daha güvenli bir dünya olasılığına sevindiğini belirtse de, ortam hala yumuşamış değil. Birçok çevre gibi Almanya Sol Partisi de bu açıklamayı tatmin edici bulmayarak en geç gelecek hafta Federal Parlamento`da özel bir oturum taleb ederek, Merkel`in görüşlerini gerekçelendirmesini istedi. Büyük olasılıkla gerçekleşmesi beklenen bu oturumda Merkel` in tavrı ise merak konusu.