Anasayfa , Avrupa , Avusturya’nın büyük kentlerinde on binlerce öğrenci, merkezi sınav sistemine karşı sokağa çıktı.

Avusturya’nın büyük kentlerinde on binlerce öğrenci, merkezi sınav sistemine karşı sokağa çıktı.

IMG_0648AVUSTURYA | 13 – 12 – 2013 | Avusturyanın tüm şehirlerin de Lise öğrencileri Merkezi Matura, Öğrencilere ve öğretmenlere yönelik tasaruf paketine yeni eğitimyasaalrına karşı sokağa çıktılar.  Avusturyanın büyük şehirlerinde 20.000 yakın öğrenci hakları için şehir merkezlerini karnavale cevirdiler.

Çeşitli sol ve sosyalist örgütlerin çağrılarıyla bir araya gelen öğrenciler sorunlarına sahip çıkacaklarının sinyalini verdiler. Özelde Eğitim sistemine karşı bir eylem olsada içerik olarak Devletin ve Hükümetin uyguladığı ekonomik politikalara karşıda bir eylem niteliğine büründü.

Avusturya Hükümetini Merkezi Maturayı uygulamaya koymasıyla onbinlerce öğrenci uygulamada mağdaur kalacak ve Maturalarını yapapamayacak durumuyla karşı karşıya geleçekti. Yine öğretmenlere yönelik yeni Ders ve okul sistemine karşıda öğretmenler öğrencileriyle birlikte protesto eylemlerine katıldılar.

Viyana’da 7 bin, Salzburg’da 1500, Linz’de 12 bin, Innsbruck’da 2000, Dornbirn’de 2000 ve Klagenfurt’da 500 öğrenci eylemlerde yer aldılar. Şehir Merkezlerinde yolları trafiğe kapatan Öğrencilere öğretmenler ve ailelerde destek çıktılar. Halk öğrenci eylemlerini alkış tutarak ve katılarak destek sundu.

Öğrenciler “Hükümetin öngördüğü merkezi lise sınavı ile geleceğimiz ile yok edilmekte. Bir sınav ile yılların harcanan emeği ve cabası aynılaştırılamaz’’  Bu  adaletsizliktir” diyen öğrenciler, merkezi sınav sistemini kaldırılmasını ve istemediklerini dile getirdiler. ”Herkese parasız eğitim, Karar mekanizmalarında Öğrencilere temsil  hakkı, Tasaruf Paketlerine ”hayır gibi sologanlar atıldı.

Hükümet, merkezi Matura sisteminin, 2015-2016 yıllarında tüm lise ve meslek liselerinde uygulamaya geçirmeyi planlamakta.