Anasayfa , Avrupa , Merkel yeniden Türkiye yolcusu

Merkel yeniden Türkiye yolcusu

0,,18789539_303,00Almanya Başbakanı Angela Merkel, Pazartesi günü Ankara’ya gidiyor. Merkel’in gündeminde mülteci kriziyle mücadale var. Almanya, Türkiye’nin önlem alması için bastırıyor.

Avrupa Türkiyeli İşçiler Konfederasyonu (ATİK) adına yapılan  açıklamada,  Alman Hükümetinin tutumu eleştirilerek şunlar belirtildi :

“Ortadoğudaki emperyalist savaş politikaları ve gerici Işid terörü sonucu Suriye başta olmak üzere,ortadoğu coğrafyasından Avrupaya göç eden, savaştan kaçan mültecilere yönelik Almanyada da saldırılar artmakta ve yabancı düşmanlığı ırkçı faşist partilerce körüklenmektedir.

Alman Hükümeti dışlayıcı politikalar gütmekte,sınırdışı yasaları çıkartarak savaştan kaçan insanları geri ülkelerine göndermeyle tehdit etmektedir.

Yaşam hakkı bir insan hakkıdır. Özgürce ve güvende olarak yaşamak her insanın hakkıdır. AKP hükümetine 3 Milyar Euro vererek, Göçmenleri Türkiyede tutmaya çalışmak, AKP gibi katliamcı ve demokratik olmayan bir hükümetle işbirliği yapmak Alman Hükümetinin ve AB devletlerinin çıkarcı ikiyüzlülüğüdür.”

Almanya Başbakanı Angela Merkel, mülteci kriziyle ilgili temaslarda bulunmak üzere önümüzdeki hafta Türkiye’ye gidecek. Merkel’in pazartesi günü Başbakan Ahmet Davutoğlu ile yapacağı görüşmede, mülteci akınının yönlendirilmesiyle ilgili olarak AB ile Türkiye arasında varılan eylem mutabakatının ayrıntıları ele alınacak.

Almanya hükümet sözcüsü Stefen Seibert, Berlin’de basına yaptığı açıklamada, eylem planının uygulanmasında, “yerine getirilmesi gereken bir ödev bulunduğunun tespit edildiğini” söyledi.

Alman hükümetinin sözcüsü Steffen Seibert

Türkiye ile AB arasında kasım ayında kararlaştırılan eylem planında, AB’ye kontrolsüz girişlerin önlenmesi amacıyla Türkiye’nin sınırlarını daha iyi denetlemesi, karşılığında Türkiye’deki iki milyonu aşkın Suriyeli mültecinin ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla Türkiye’ye üç milyar euroluk yardım yapılması, tam üyelik görüşmelerinin yeniden başlatılması ve Türk vatandaşlarına AB ülkeleri tarafından vize kolaylığı sağlanması öngörülüyor.

Alman hükümet sözcüsü Seibert, tarafların mutabakattan kaynaklanan yükümlülüklerini ‘kısmen yerine getirdiklerini’ ancak kaçak göçün nasıl yasal göçle ikame edilebileceğinin açıklık kazanmadığını söyledi. Sözcü, insan kaçakçılığıyla mücadelede ilerleme kaydedilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

Angela Merkel’in mülteci krizinde Türkiye ile sıkı işbirliği başlatması Almanya’da eleştirilere de hedef oluyor. Muhalefet, başbakanın böylelikle otoriter Türk hükümetine itibar kazandırdığını iddia ediyor.