Home , Dünya , Nepal Başbakanı Prachanda istifa etti

Nepal Başbakanı Prachanda istifa etti

nepalcumhurbaskanikarsitigosterilerNEPAL | 06 – 05 – 2009 | Prachanda,  Ordu Komutanı Rookmangud Katawal’in görevden alınması talebinin Cumhurbaşkanı Ram Baran Yadav tarafından veto edilmesinin ardından istifa etti. Cumhurbaşkanının anayasal bir dayanağı olmamasına rağmen bu kararı geçersiz kılmasının nedeni, Maoistler karşıtı partilerin etkisinde kalması olarak değerlendiriliyor. Özellikle askeri feodal çevre, kendine bağlı politik partiler aracılığıyla Nepal’deki gelişen Maoistlerin gücünü kırmak ve kendi iktidarlarını kurmak istiyorlar.

Barış görüşmelerinin bir sonucu olarak Birleşik Nepal Komünist Partisi (Maoist)-BNKP(M) varolan devlet ordusuna Halk Kurtuluş Ordusu (HKO)’nun gerillalarının da alınmasını talep etmişti. Bu talebe Ordu Komutanı Katawal karşı çıkmış ve kendilerinin binlerce asker ihtiyacını kendileri yetiştirerek karşılayacaklarını açıklamıştı.

20000 kişilik gerilla gücündeki HKO’nun orduya dahil edilmesine karşı çıkması sonrasında Başbakan Prachanda komutanın görevden alınmasını talep etmiş, Maoistlerin çoğunlukta olduğu Meclis ise kabul etmişti. Cumhurbaşkanı ise kararı veto ettiğini söylerek, geçersiz kılmıştı.

Halk ise cumhurbaşkanına karşı tepkilerini yürüyüş ve mitinglerle kitlesel bir tarzda dile getirmeye devam ediyor.