Anasayfa , Avrupa , 26. YDG Gençlik Kültür ve Sanat Festivali gerçekleşti

26. YDG Gençlik Kültür ve Sanat Festivali gerçekleşti

dsc_0066FRANKFURT | 20 – 11 – 2016 | Yeni Demokratik Gençlik’in her yıl geleneksel olarak düzenlediği 26. Gençlik  Kültür Sanat Festivali bu yılda  “SANATINLA YAŞAMI ÖZGÜRLEŞTİR, HALKIN SANATI HALKIN SAVAŞIDIR!’’ şiarı adı altında 19 Kasım Cumartesi günü Almanya’nın Frankfurt şehrinde gerçekleşti.

26 yıldır kesintisiz organize edilen etkinliğe yaklaşık 600 civarı kitle katılım sağladı. Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde özelikle gençler yoğunluklu festivale katıldı. Almanya, Avusturya, Fransa, İsvicre, Hollanda ve İngiltere’den gelen gençler, kültür-sanat çalışmalarını sergileyerek aynı zamanda birlik ruhunu tekrardan kuşandılar.

Kültür Sanat Festivali, yapılan açılış konuşması ve devrimci sanatçılar ve devrim şehitleri anısına yapılan saygı duruşuyla başladı.

YDG Merkezi Yönetim Kurulu adına konuşan temsilci, gelişen gençlik mücadelesinin önemine değindi ve festivalin kazanılmış önemli bir mevzi olduğunu dile getirdi.

Konuşmasında “Emperyalizm “dışarıda” saldırganlaştıkça, “içeride” gittikçe gerici yüzünü daha fazla göstermektedir. Geliştirilen ırkçılık ve faşist yapıların Avrupa ülkelerinde deyim yerindeyse cirit atmaları, iş ve eğitim yaşamında geliştirilen hak gaspları ile gençlik bir cendereye alınmaktadır. Halk içinde ortaya çıkan yerli-göçmen çelişkisi devlet kurumlarınca bilinçli bir şekilde derinleştirilmekte, ırkçı fikirlerin geliştirilmesi ile ezilenlerin ortak mücadelesi kösteklenmektedir. Sınıf birliği parçalanmaktadır. Yaşadığımız Avrupa coğrafyasında emperyalizme ve faşizme karşı mücadele, ezilen gençliğin birliğini sağlamada önemli ve en temel halka olacaktır.

Festivalimizin gerçekleşmesi demek, ezilen ve sömürülenlerin direnişine destek demek olacaktır. Emperyalizmi teşhir etmek demek olacaktır. Türkiye Kürditanında Kürt ulusuna karşı geliştirilen emperyalist saldırganlığa karşı enternasyonal mücadeleyi yükseltmek için, haksızlığa karşı daha gür bir şekilde ses çıkarmak için, örgütlü mücadeleyi geliştirmek zorunluluğuna” değindi.

Almanya’da faaliyet gösteren MLPD’nin gençlik örgütü Rebel adına konuşma yapıldı. Birlik ve mücadele mesajları verildi. Yapılan konuşmada ayrıca ATİK tutsaklarıyla ilgili dayanışmayı büyütme çağrısı da yapıldı.

Almanya, Avusturya, Fransa, İsviçre, İngiltere, Hollanda ve Belçika’dan  katılımcı ve dinleyicilerin yer aldığı festivalde ve Türkiye’ den davet edilen juri üyeleri de yer aldı.

Gençlik Kültür–Sanat Festivali’nin programı; Halk Oyunları, Müzik-Solo, Müzik-Grup, Tiyatro ve Şiir/Öykü olmak üzere beş bölümden oluştu.

Çocuk kategorisendeki katılımcılar ilk bölümde sahne aldı.

Hamburg derneğinde çalışmalarını yürüten halk oyunları ekibi sahne aldı. Zürih Gençlik Kültür Evi’nin hazırladığı halk oyunları ekibi ve devamında Wiesbaden Saz Grubu sahne aldı.

Mannheim derneğinden solo müzik dalında Mehmet Yöndem güzel türküsünü seslendirdi.

Yine solo müzik dalında Yaren Yeşil Arix türküsüne güzel bir yorum katarak sahne aldı.

Devam eden ilk bölümde Wörgl ATİGF Tiyatro Ekibi “Koca Yasa” oyunuyla sahne aldı.

Ardından sanatçı Cetin Oraner güzel türkülerini Kürtçe ve Türkçe seslendirdi. Kitleye önemli mesajlar sundu. Daha fazla mücadele ve azim gerektiğini belirterek “kazanacağız mutlaka” dedi.

Devam eden bölümde Melisa Gül (şiir dalı), Sevgi İnce (şiir dalı), Mehmet Ali Demirdağ (trompet solo), Damla Karatağ (Solo müzik dalı), Barbara Zilan Kızılateş (solo müzik dalı), Murat Akbaba (Şiir dalı) sahne aldı.

Ardı sıra Ahmet Eşkin (müzik solo), Dilan Bulut (müzik solo), Seyda Aktaş (solo müzik) ve Zine sahne aldı.

Ayrıca müzik gruplarında  Grup Güneşe Türkü  “Kan Çiçekleri” türküsü ile sahne aldı. Sonrasında ise Tiyatro ile  Chapline Tiyatro Topluluğu sahne aldı.

ATİK adına konuşma yapan Konsey temsilcisi, Avrupa’da yapılan festivalin önemine dikkat çekerek artan ırkçılığa ve hak gasplarına karşı örgütlenmenin önemine değindi.  Yine Avrupa, Türkiye ve Orta-Doğudaki gelişen süreçle ilgili değerlendirmelerde bulunan ATİK temsilcisi; Mücadelenin büyütülmesi ve her alanda yaygınlaştırılması gerektiğini dile getirdi.

Atik tutsaklarının mücadelesini daha da geliştirileceğini dile getirerek; yaklaşık 20 aydır yoldaşlarımızın keyfi olarak tutuklandıklarını ve derhal serbest bırakılmalarını talep etti.

Bu mücadeleyi sokakta kazanacağımızı ve daha fazla dayanışma ve mücadele çağrısı yaptı.

Konuşmanın ardından ATİK bünyesinde çalışmalarını sürdüren Grup Simurg sahne aldı. Seslendirdiği  kavga, devrim ve direniş türküleriyle festivale ayrı bir renk ve coşku kattı.  Grup Simurg’un seslendirdiği türkülerle kitle halaya durdu. Festival sahnelerinde başlayan mücadelelerinden beslenen türkülerini ve marşlarını Partizan ruhlarıyla bir kez daha haykırdılar.

Gençlik Kültür ve Sanat Festivaline birçok demokratik kitle örgütü dayanışma mesajları sundu.

Cengiz Sağlam türküleri ve halaylarıyla gençlerin coşkusunu ateşledi.

Programın bitiminde ise Festivalin en heyecanlı anına geçildi. 

Dereceye giren grupların ödül töreni yapıldı. Jüri Üyeleri Tiyatro dalına Barış Atay, Müzik dalında Çetin Oraner, Hasan Sağlam, Özden Çiçek, Şiir/Öykü dalında Hasan Sağlam, Ahmet Tan, Sevda Kuran, Halk Oyunları dalında Mahmut Demir, Oktay Dayı, Şahin Özer sahnede ödülleri kazanan ekip ve kişilere takdim ettiler.


26. Gençlik Kültür Sanat Festivali’nde dereceye girenlerin isimleri ise şöyle:

Çocuk dalında yarışmalara katılan Ezgi Özkan Danış, Mehmet Ali Demirdağ ve programa çıkan Gowend Domane Koe Dans grubu toplu ödüle layık görüldü.

Solo Müzik dalında

1. Dilan Bulut/ İsviçre

2. Yaren Yeşil/Mannheim

3. Zilan Kızıltaş/Londra

Müzik Grubu dalında

1.Güneşe Türkü/Innsbruck
2.Wisbaden Saz grubu

Tiyatro dalında

1. Chaplin Tiyatro Grubu/Duisburg

2. Gorki Tiyatro Ekibi/Londra

3. Wörgl Umuda Tohum Sanat Atölyesi Tiyatro Ekibi

 

Halk Oyunları dalında

Halk oyunları dalında katılan iki grup 1. seçildi.

Zürih Halk Oyunları Ekibi

Atif Hamburg Halk Oyunları Ekibi

Şiir ve Öykü dalında

1.Murat Akbaba/Oberamstadt

2.Sevgi İnce/İsviçre

3.Berivan Dilan şahin /Hollanda

Öykü

Serda Demir/Hollanda

Bu yıl Festivalin Jüri Özel Ödülü ise Cizre’de katledilen atfen verildi. Jüri üyesi Barış Atay’ın ulaştırması için kendisine teslim edildi.

Kapanış konuşması yapan YDG MYK temsilcisi “halkın sanatçıları, halkın savaşçılarından aldığımız güçle örgütlediğimiz festivalimizin, kültür-sanat çalışmalarımıza önemli katkılar sunduğunu düşünüyor ve mücadelenin sıcak alanlarında bir kez daha görüşmek üzere diyoruz” diyerek kapanışı gerçekleştirdi.

26. Gençlik Kültür ve Sanat Festivali Birlik-Mücadele-Zafer sloganlarıyla bitirildi.