Anasayfa , Avrupa , Mauthausen Esir Kampında anma ve etkinlikler çoşkulu geçti

Mauthausen Esir Kampında anma ve etkinlikler çoşkulu geçti

MAUTHAUSEN | 12 – 05 – 2011 | 2. Emperyalist paylaşım savaşında Faşizmin en büyük esir kamplarından biri olan Mauthausen’in Hitler-Faşizminin elinden kurtulmasının 66 yılı etkinliği 8 Mayıs günü gerçekleştirildi.

Her yıl Auschwitz ve diğer bazı esir kamplarında da olduğu gibi burda da (KZ-Lager) gelenekselleşmiş anma ve etkinlik gerçekleştiriliyor. Mauthausen Örgütleme Komitesi tarafından bu yılki ana gündemi dünyada terörizm olarak belirlendi.

ATİGF (Avusturya Türkiyeli Işçi ve Gençlik Federasyonu) konuya yönelik Almanca, İngilizce, İtalyanca ve Türkçe dillerdeki bildirilerinde gerçek teröristlerin dünya halklarına yıllarca zulüm uygulayan emperyalistlerin olduğuna özellikle vurgu yapıldı. Çağımızın Nazileri, başta ABD emperyalizmi olmak üzere diğer emperyalist güçlerin Irak, Afghanistan, Filistin ve şimdide Kuzey Afrika ve Arap yarımadasında yeni katliamlara imza attıklarına vurgu yapıldı.

İtalya, Fransa, İspanya, Hollanda, Belçika başta olmak üzere katledilenlerin yakınları, dönemi yaşayan son görgü tanıkları ve yine anti-faşistlerden oluşan delegasyonlar etkinliğe katıldı.

ATİGF bildirilerinin yoğun ilgi görmesinin üzerine katılımcılarla diyaloglar gerçekleştirildi. Resmi törende ülke delegasyonlarından sonra kortejler oluşturarak Mauthausen’in iç bölümüne doğru yürüyüşe geçildi. Yürüyüşte ATİGF taraftarları dışında, Partizan taraftarları, Türkiyeli demokratik kurumlar ve yerli ilerici kurumlar yerlerini aldılar. Geçen yıla göre genel katılımda kitlesellik noktasında bir düşüşün olmasına rağmen katılımcıların yoğun ilgisi göze çarpıyordu.