Anasayfa , Avrupa , SKB: "Hediye Aksoy’a Özgürlük!"

SKB: "Hediye Aksoy’a Özgürlük!"

AVRUPA | 06 – 07 – 2011 | Avrupa Ezilen Göçmenler Konfederasyonu (AvEG-Kon)’a bağlı çalışma yürüten Sosyalist Kadınlar Birliği birliği bir açıklama yayımlayarak tutsak Hediye Aksoy için özgürlük istedi. Bakırköy Kadın Tutukevinde tutsak olan ve mayın patlaması sonrasında tedavisi yapılmadığı için görme yetisini yitiren Hediye Aksoy aynı zamanda kanser hastası.

Sosyalist Kadınlar Birliğinin açıklamasının tümü şöyle:

Güler Zere’yi  anımsarsınız.., Cezaevinde  kanser hastası  olmuş, ailesinin, yoldaşlarının ve demokratik kamuoyunun uzun soluklu mücadelesi sonucu ölümüne kısa bir süre kala serbest bırakılmıştı. Onun ‘dışarıdaki’ yaşamı, bir nefes alış kadar kısa ama hayata gülümseyişi ise kaç ömre bedeldi?… Kimdir ölen, yaşayan kimdir?..

Hediye Aksoy… Şimdilerde kadın örgütlerinin  serbest bırakılması için yaptığı eylemlerden biliyoruz bu ismi… O’da tıpkı Güler Zere gibi kanser hastalığına yakalanmış ve bu ağır hastalığa karşı tutsaklık koşullarında yaşam mücadelesi veriyor. Hediye Aksoy bir mayın patlamasında yaralanmış, yaralı haliyle tedavi edilmeden 14 gün gözaltında tutulmuş ve zamanında müdahale edilmediği için iki gözünü de yitirmiş genç bir kadın arkadaşımız. Altı yıl cezaevinde kalmış, bu arada böbreklerinden ameliyat olmuş ve sonunda hayatının %85’ini başkalarının desteğiyle sürdürmek zorunda olduğuna dair rapor almış ve uzun çabalar sonunda tahliye edilmiş. Hayata ve mücadeleye sıkı sıkıya bağlı, tek başına yürümesi, dolaşması olanaksız ama 8 Mart çalışmalarına, ev ziyaretlerine kadın arkadaşlarıyla birlikte katılmaktan hiç geri durmayan, yaşama sevincini yitirmeyen güzel bir insan Hediye. Başı dik, başkalarının derdini dert edinen, teslim olmayan bir kadın.

İşte bu görme engelli arkadaşımız tamamen düzmece bir iddiayla 2007 yılında bir kez daha gözaltına alınır, hem isnat edilen suçu hem de kendisi yerine başkalarının ismini vermeyi reddettiği için tutuklanır. 4 yıldır hapiste. Hapishanede göğüs kanseri olur ve ameliyata alınır. Fakat bu illet hastalık vücudunun diğer bölgelerine yayılmayı sürdürür / sürdürmeye devam eder. Hediye’nin cezaevinde kalmaya devam etmesi ise ölümdür.

‘İçeriden’ dışarıya yazdığı mektupta karanlık; ayaklarıma zincir, kollarıma kelepçe vurmuş gibi beni hareketsiz bırakmış. Ben bir odaya değil bir ranzaya hapisim her adımda bir yere çarpmadan, ellerimi siper yaparak yaşıyorum. İhtiyaçlarım için başkaları olmadan yaşayamaz durumdayım. Bir kitabı elime alıp okumanın ne olduğunu bile bilmiyorum. Bunlar gibi çok şey sıralayabilirim. Ama en çok acı verende bana gelen mektuplara oturup uzun uzun cevap yazamamak, duygularımı paylaşamamak’ diye sesleniyor görmeyen gözler duymayan kulaklara ama illa da vicdanlarımıza …

Bu sese kulak verin! Konuşan diller, yan yana çoğalan sözler birleşmelidir. Hediye’ye duyarlılığımızla özgürlüğü verebiliriz! Yarın geç olabilir harekete geçin!

Hediye Aksoy’a  özgürlük! Tüm hasta tutuklular serbest bırakılsın! Talepleri ile sokakları doldurun!..

Biz; AvEG-Kon SKB ve örgütleri olarak Hediye Aksoy şahsında yürüteceğimiz “Hasta tutuklular serbest bırakılsın!” eylem ve etkinliklerimize başta işçi ve emekçi kadınlar olmak üzere özgürlüğün sesine sahip çıkan tüm dostlarımızı davet ediyoruz.

Hediye Aksoy’a  özgürlük!

Tüm hasta tutuklular serbest bırakılsın!