Home , Avrupa , Ludwigshafen’da Mayıs Şehitleri Anıldı

Ludwigshafen’da Mayıs Şehitleri Anıldı

LB 2LUDWIGSHAFEN| 19-05-2014 | Kürt Toplum Merkezinin düzenlediği Mayıs şehitlerini anma etkinliği Ludwigshafen lokalinde saat 14 de başladı. KTM dernek başkanının kürtçe yaptığı acılış konuşması ardından tüm özgürlük ve sosyalizm adına canlarını feda eden Devrimciler için saygı duruşu yapıldı. Hakkı Karerleri, Denizleri ve İbrahimi anlatan kürtçe yapımı sinevizyon gösterisi ardından Yek-Kom ve Partizan adına katılan panelistler divana davet edildi.

İlk konuşma Partizan tarafından yapıldı. Konuşmacı arkadaş sunumuna başlamadan önce bu anmayı düzenleyen ve emeği geçen herkeze teşekkür eti, ortak iş yapmanın bugün dünden daha büyük bir ihtiyac olduğunu dile getirerek sunumuna başladı. Türkiye Cumhuriyetinin tahrihini belirlerken , Osmanlı tahrihine değinerek bu kanlı tahrihin Devrimciler acısından çok önemli olduğunu dile getirdi. Bu tahrihin değişmediğini tam tersine Kemalist sistem tek dil, tek din ve tek bayrak ideolojisi Osmanlıdan devir alınmış bir anlayış olduğuna dikkat cekti. İbrahim Kaypakkayanın „kemalizm özü itibari ile faşizimdir“ ve „kürt ulusunun kendi kaderine tahin hakı“, onu 68 kuşağı devrimcilerinden ayıran noktalardır. Faşıst Türk Devleti bugün bile kaypakkaya adını ananlara ceza kesiyor, hapse sokuyor ve katlediyor, buda kaypakkaya yoldaşın ideolojisinin Kemalizm içn ne kadar tehlikeli olduğunu ve adını duymaya bile tahamül edemediklerinin göstergesidir diyerek sunumunu sonlardırdı.

Yek-Kom’dan söz alan arkadaş, kitleyi kürtçe selamlayarak sunumuna başladı. 18. Mayıs kürt halkı acısından çok önemli olduğunu ve onbinlerce şehit vermiş bir örgütün bu şehitlere sahıp cıkılmasının önemine deyindi. Hakkı Karerin kısaca hayatını ve kürt Ulusal mücadelede önemine değinerek devam eti. 1973 yılından bugüne nasıl gelindiğini hangi bedeler ödendiğini, Apocu grubu ile başlayan ve o dönemde tartışılan “ kürtler bir ulusmu değilmi“ süreciniden 1978 yılında  Hakkı Karer adına kurulan parti ve bugüne değindi. Hakkı Kareri tanıyan panelist onunla yaşadığı anıyı anlatarak salonda bulunan şehit ailelerine söz hakı verdi. Şehit aileleri dik duruşları,davaya inancları ve konuşmaları ile katılımcılara duygulu anlar yaşatı. Etkinlik “ Şehit Namırın“ sloganları eşliğinde sona erdi.

Kanlı Mayıs

Bugün 18. Mayıs
Yaşama ölünce hasret olanların günü,
Özgür bir gelecek yaratmak için yola düşenlerin,
Fidanların büyümesi gerekirken,
Darağacın da sepaları tekmeleyenlerin,
Kendilerini ateşe verenlerin,
Zındanda ser verip sır vermeyenlerin,
Umutsuzluğa umut katanların Günü.

Mannheim’dan bir PARTİZAN