Anasayfa , Dünya , Malcolm X Grassroots Movement-in Haiti’deki İzlenimleri…

Malcolm X Grassroots Movement-in Haiti’deki İzlenimleri…

HAİTİ | 23 – 09 – 2010 | Macolm X Grassroots Movement ABD’de yaşayan Afrikalı kökenli insanların örgütüdür. Örgüt ABD’de ve dünyada her yerinde Afrikalıların kendi kaderini tayin etmesini destekleyen ve insan hakları mücadelesi veren bir hareket. Hareketin diğer bir çalışma ayağıda başka ülkelerdeki ilerici, anti-emperyalist, devrimci ulusal ve sosyal hareketlerle enternasyonal dayanışmada bulunmaktır. Bu sene, Haiti için yani Haiti halkıyla dayanışmada bulunmak için oraya gidildi.

Yolculuğun hedefi Haiti halkıyla ve onların halk örgütlemeleriyle buluşmaktı. Depremden 7 ay sonra ülkeyi görmek ve kamplardaki mevcut durumu  değerlendirmekti. MXGM’in raporundaki değerlendirmede “görüntüler korkunçtu. Güvenlik hiç yoktur. Kamplarda sağlık koşullar yetersiz ve beslenme, ilaç kaynakları vb. yoktur.sözler,ne yer verilmektedir. Haiti’de bulunan halk örgütlerinin en çok endişe duydukları konu, kamplardaki güvenlik yetersizliği. Tecavüz oranı çok yüksek. Geceler soyguncular, askerler vs.gelip kadınları kaçırıp tecavüz ediyorlar. Genel olarakta Haitili kadın ve çocuklara yönelik şiddetli saldırılar çok yüksek durumda. 

Kamplarda yaşayan  Haitili insanların verdiği bilgilere göre yardım örgütleri ve STÖ’lerin yardımının yeterli olmadığını söylenmektedir.. ABD’de (Clinton/Bush Girişimi) Kızıl Hac, BM ve çok sayıda STÖ vasitasıyla milyonlarca ABD doları toplandı.

MXGM deklarasyonunda şunları beyan etmektedir; “Bizler ABD ve Haiti hükümetlerinin ve onların sözde yardım örgütlerinin yaşanılan bunca sorundan sorumlu tutulmasını ve derhal Haiti’deki halk örgütleriyle ortak çalışmasını talep ediyoruz. Bu iç göçe maruz kalmış Haitililerin geçim koşulları sağlamak içindir zorunludur”.

Halkın bir kesimi kamplara gönderildi ve halk hareketi sürekli olarak sağlık koşullari vb. sıkıntıları dile getirdiği halde bir değişim olmamakta.”

Deklarasyonun devamında, “MXGM olarak Haiti halkının ve halk hareketinin meşru taleplerini destekliyoruz. Mevcut koşulları görmemek mümkün değildir. Demokratik ve insan hakları ilkeleri ihlal edildi. Aynı zamanda MXGM Dr. Jean Bertrand Aristide’nin ana yurdundan sürgün edilmesini nıyor ve Haiti halkının onun geri getirmesi için yaptığı çağrılarını destekliyoruz. BM’in Haiti işgaline karşı çıkıyoruz ve Haiti’de siyasi tutsakların özgürlüğünü istiyoruz. Son olarakta Fransa ve ABD’nin asırlarca Haiti’yi baskı ve ekonomik sömürüsünden dolayı, tazminat ve telafi için para ödenmesi talebini destekliyoruz.”

Deklarasyon Haiti’de bulunan çeşitli halk örgütleri tarafından desteklenildi.  

——————————————————————-

 Daha fazla bilgi için Haiti’de Adalet ve Demokrasi için Kurum baş vurulabilir.  http://ijdh.org/.