Home , Haberler , „İşkenceyi Durdurun“: Polonya’daki İnsanlar Göçmenlerle Dayanışma Gösteriyor

„İşkenceyi Durdurun“: Polonya’daki İnsanlar Göçmenlerle Dayanışma Gösteriyor

HABER MERKEZİ|19.10.2021| Polonya’nın başkenti Varşova’da ve Krakow’da çok sayıda gösterici mülteciler için sokaklara çıktı. Parlamentonun ilk meclisi olan Sejm’in önünde Pazar günü yüzlerce kişi „Sınırda işkenceye son verin“ sloganıyla yürüdü.

Katılımcılar sınır dışı etmeye son verilmesi çağrısında bulundular ve yetkilileri Polonya’nın Belarus ile doğu sınırında sözde geri gönderme mekanı olan, fakat bir işkence merkezine dönüşen yeri teşhir ettiler.

TVN24’te yönetmen Agnieszka Holland, bu insanların herhangi bir hevesle değil, artık kendi ülkelerinde yaşayamadıkları için kaçdıklarını söyledi. Sanatçı, „Yetkililerimizin“ yaklaşımına katılmıyorum. Yasadışı sınırdışı ve hepsinden önemlisi sınırda yetişkinlerin, kadınların ve çocukların ölmesine izin vermek. Tek kelimeyle utanç verici“ dedi.

Varşova’daki ulusal muhafazakar hükümet, Belarus sınırında olağanüstü hal ilan etti ve kalıcı bir tahkimat haline getirilecek olan dikenli tel çit kurdu. Muhalefet bir „duvar“ planlarından bahsediyor.

„Ben bir mülteciydim. Polonya’ya 1996 yılında geldim. Tam şu anda insanların ölmekte olduğu sınırı geçtim. 20 günden fazladır oradayım, bu yüzden neden bahsettiğimi biliyorum. Bu insanlar için gerçekten üzülüyorum. Hepiniz yalnızsınız ve yardım almıyorsunuz.“ (Elmi Abdi Polonya’daki Somali Derneği Başkanı)

Belarus sınırı yakınında yaşayan insanlardan göçmenlere yiyecek ve barınak sağlayabileceklerini belirtmek için evlerine yeşil ışık yakmaları istendi. Birçok mülteci dondurucu soğuklar nedeniyle hayatta kalma mücadelesi veriyor.

Parlamento Perşembe günü ayrıca, yerel sınır muhafızlarının ülkeye yasadışı yollardan giren kişileri sınır dışı etmesine olanak tanıyacak olan yabancılar yasasını değiştirmeye karar verdi.

BM mülteci kuruluşu UNHCR, temel sığınma hakkının baltalanmasından duyduğu derin endişeyi dile getirdi. Henüz Cumhurbaşkanı Andrzej Duda tarafından imzalanmayan değişiklik, BM Mülteci Sözleşmesi’ne aykırı.