Anasayfa , Avrupa , Londra`da Suriye Ve Ortadoğu Paneli

Londra`da Suriye Ve Ortadoğu Paneli

 LONDRA |03– 12 – 2012 |2 Aralık pazar günü Sevensister bölgesinde bulunan El-Com”da (Elbistan Communıty Centre),  ATİK(Avrupa Türkiyeli İşçiler Konfedarasyonu) Londra Temsilcisi ve araştırmacı-yazar Faik Bulut’un katılımıyla “Suriye ekseninde Ortadoğu ve olası gelişmeler” başlıklı bir panel düzenlendi.  Tohum Kültür Merkezi ve El-Com’un organize ettiği panel açılış konuşmasının ardından ATİK Londra temsilcisinin konuşmasıyla devam etti. ATİK Temsilcisi konuşmasına “Arap Baharı” denen Arap yarımadasında ve ilk olarakta Tunus’ta patlak veren olayları değerlendirdi. Konuşmasının devamında ise Ortadoğu’da yakın tarihte olan olaylarıda irdeleyerek,Suriye’de gelişen olaylara değindi.

Daha sonra sözalan Faik Bulut ise, “Suriye’nin bugünkü konumuyla sadece Suriye olmadığını, Suriye düşerse Lübnan yanr, Lübnan yanarsa Irak yanar,Irak yanarsa İran yanar, İran yanarsa Türkiye yanar” diyerek bu sıralamanın tersinden olsa yine aynı etkiyi yaratacığını söyledi. “Ürdün ve İsrail’in yanmaktan kurulamayacağını,kıyametin kopacağını ama bu kıyametin devrim anlamında olamayabileceğini, altüst oluşlar yaratarak bölgesel bir savaşın çıkabileceğini “söyleyen Bulut, “bundan dolayı Suriye’yi sadece Suriye olarak ele almak aynı şekilde Suriye’yi sadece Beşar Esad olarak ele almak kadar yanlış, tek yanlı, tek boyutlu analiz olamaz”dedi.

Soru cevap bölümünda ise Suriye’de Kürtlerin durumunu değerlendiren Bulut ,”Suriye Kürtlerinin 16 dernek,parti ya da gruptan oluştuğunu ve bunların içinde tabela partilerininde bulunduğunu belirtti.  Suriye krizinin çıktığı zaman Barzanive Talabaniye yakın olan Kürtlerin sekizli bir blok oluşturduğunu” belirtti. “Bunların dışarıdan müdaheleyi istediğini ve oluşacak ortamdan bize ne düşerse eyvallah mantığını savunduklarını belirtti. devamında ise ” Sriye Kürtlerinin önünde üç imtihan var, ilki Kürtlerin kendi aralarındaki imtihanı olduğunu, yani Kürt gruplar koltuk içinmi Kürt halkının geleceği içinmı mücadele edecekler imtihanı. İkincisinin ise türkiye ile imtihanlarının olduğunu ve üçüncü imtihanlarının ise Esad kalsın ya da kalmasın Suriye’de hak elde etme imtihanıdır” dedi. soru cevap bölümünden sonra panelsona erdirldi.