ÇORUM | 19-05-2013 | Komünist önder İbrahim Kaypakkaya, ölümsüzlüğünün 40. yılında Çorum’da mezarı başında yüzlerce insanın katılımıyla anıldı.
19 Mayıs günü Partizan, DHF, 78’liler Girişimi ve BDP’nin örgütlediği eyleme ESP, EMEP, BDSP ve Alınteri destek verdi.
Eylem Kaypakkaya’nın doğduğu ve büyüdüğü köy olan Karakaya Köyü’nde toplanılıp, pankart açılmasıyla başladı. Eylem boyunca sık sık “Önderimiz İbrahim, İbrahim Kaypakkaya”, “Katil devlet hesap verecek”, “Gerillalar ölmez yaşasın halk savaşı”, “Faşizme isyan halka önder Partizan”, “Yaşasın devrimci dayanışma” sloganları haykırıldı.
Kitle slogan, alkış ve ıslıklar eşliğinde mezarlık girişine geldiğinde, jandarma barikat kurarak üst araması ve GBT uygulaması yapmak istedi. Burada kitle adına jandarmayla görüşen temsilciye jandarma, kimlikler verilmeden ve üst araması yapılmadan mezarlığa giremeyeceklerini söyledi. Bu uygulamanın keyfi olduğu söylenerek, kitle jandarma barikatına yüklendi.
Kitle jandarmayı ve barikatları dağıtarak, “Kahrolsun faşist Kemalist diktatörlük” sloganlarıyla mezarlığa doğru yürüyüşe geçti.
Bu sırada kitleyi görüntüleyen bir sivil polise kitle müdahale etti. Kitlenin müdahalesinin ardından jandarma havaya ateş açtı.
Bir süre devam eden gerginliğin ardından kitle, “Katil devlet hesap verecek” sloganlarıyla yürüyüşe devam etti. Mezarlığa yaklaşıldığında köylüler kitleyi alkışlarla karşıladılar.
Mezar başına gelindiğinde saygı duruşuyla anma programı başladı. Saygı duruşunun ardından anmayı örgütleyen kurumlar adına bir basın açıklaması yapıldı. Açıklamada, İbrahim Kaypakkaya, Haki Karer ve Dörtlerin 18 Mayıs’ta şehit düştükleri hatırlatılarak, “18 Mayıs, direniş ve savaş sloganlarının ortaklaştığı gün oldu” denildi.
TKP/ML TİKKO kurucu önderi İbrahim Kaypakkaya’nın tutsak düşüş süreci anlatılan açıklamada, “Bu direniş, haklının haksızla olan mücadelesindendi ve ne ihbarcılık bunu engelleyebilirdi ne de Amed zindanlarında 90 günlük ağır işkenceler” denildi. Açıklamada Kaypakkaya’nın fikirlerinin halen canlı- güncel olduğuna değinilerek; bugün onu övdüğü, andığı gerekçesiyle on yıllarca hapis cezaları verildiğine ve birçok sanatçı- aydınında bu nedenden ceza aldığına dikkat çekildi. Mayıs ayında birçok devrimcinin şehit düştüğüne dikkat çekilen açıklamada, “Aradan geçen yıllar onların savaş geleneğinden hiçbir şey kaybettirmedi. Şehitlerimiz geleceği kazanmanın yol ve yöntemlerini can bedeli mücadelelerinde göstermiştir. Biz bu yol ve yöntemde ilerleyerek çağrılarına cevap vereceğiz” denildi.
Kurumlar adına yapılan açıklamanın ardından Kaypakkaya’nın annesi Şükran Ana söz alarak, “Şimdi burada birçok İbo var. Siz de korkmadan yolunuzda yürümeye devam edin” dedi.
Partizan Şehit ve Tutsak Aileleri bir açıklama yaptı. “50 yıllık suskunluğu parçalayarak halka umut olan Kaypakkaya’nın düşünceleri güncelliğini koruyor” denilen açıklamada; işçi ve emekçilere yönelik hak gasplarının, gençliğin geleceksizliğe mahkûm edilmesinin, ulusal sorunda gelinen aşamanın bir bütün Kaypakkaya’nın güncelliğiyle, onun gibi yaşayıp-savaşmak gerektiğine vurgu yapıldı.
Açıklamanın devamında; “Çünkü nerede direniş ve mücadele varsa İbrahim orada yaşayacaktır” denildi. Açıklama Kaypakkaya’nın devrimci mirasının mücadele edilerek yaşatılabileceğine vurgu yapılarak sonlandırıldı.
Güzel ve Gül anaların kısa birer konuşma yaptığı konuşmaların ardından mezar başında müzik dinletisi yapılarak hep bir ağızdan marşlar söylendi.