Home , Avrupa , Yeni Kadın Paris’te 8 Mart’ı Kutladı

Yeni Kadın Paris’te 8 Mart’ı Kutladı

PARİS | 08 – 03 – 2011 | Dün ya Emekçi Kadınlar günü 5 ve 6 Mart’ta yapılan yürüyüş ve etkinlik ile kutlandı. ATİK ve Yeni Kadın’ın yanısıra Türkiyeli demokratik kurumlar da eylemlere katılım sağladılar.

Yürüyüş

5 Mart’ta Trocadero-Parvis des Droits de L’Homme İnsan Hakları meydanında başlarak, İran ve Cezayir elçiliklerinin de içerisinde olduğu bir güzergahta yürüyüş yapıldı. Yürüyüşte pankart ve dövizlerde Kuzey Afrika ve Ortadoğudaki halk ayaklanmaları ve bunlar içerisinde kadın sorunu öne çıkarıldı. ATİK ve Yeni Kadın’ın yanısıra katılım sağlayan Kürt kadınlarının korteji dikkat çekti.

Aynı gün salonlarda yapılan etkinliklerin ise yürüyüşe katılımı olumsuz etkilediği belirtiliyor.

Etkinlik

6 Mart günü Parisin Kuzeyinde ‘Birlik, Mücadele ve dayanışma bağlamında sosyal mücadeleler tarihinde kadın’ başlıklı bir etkinlik organize edildi. Yeni Kadın’ın 8 Mart bildirisinin okunmasıyla başlayan etkinlik, Yeni Kadın temsilcisinin sosyal mücadeleler tarihinde kadının rölün konulu sunumuyla devam etti. Dönemin devrimci geleneklerinin de anlatıldığı sunum büyük ilgi gördü.

Ardından yapılan sinevizyon gösteriminde, egemen kapitalist sistemde kadına yaşatanlar yansıtıldı.

Etkinlikte daha sonra Yeni Kadın tarafından başlatılan ‘Eşit işe Eşit Ücret’ kampanyası hakkında açıklamalar yapıldı. Açıklamalarda kadının kurtuluşunun sadece kadınlarla veya ayrı örgütlenerek mümkün olamayacağı, ancak sınıf bilinçli bir mücadele ile olacağı vurgulandı.

Etkinlik, kültürel bölümdeki şiir ve türkü dinletisi sonrasında sohbet ve söyleşilerle son buldu.