Home , Avrupa , Löhne’de Ezidi Federasyonu ile Avrupa Parlamentosu Seçimleri Üzerine Bilgilendirme

Löhne’de Ezidi Federasyonu ile Avrupa Parlamentosu Seçimleri Üzerine Bilgilendirme

18 Mayıs Cumartesi günü, Löhne’de Ezidi Federasyonu temsilcileriyle Avrupa Parlamentosu seçimleri üzerine bilgilendirme toplantısı yapıldı.

Daha önceden planlanan toplantıya, Erhan Aktürk ve Avukat Peter Weispfenning konuşmacı olarak katıldılar. Avrupa Parlamento seçimlerinde, Enternasyonal liste-MLPD adayı olan Aktürk ve Avukat Weispfenning’in katıldığı buluşmada 40’ı aşkın bölge temsilcisinin katıldığı buluşma, açılış konuşması ve yapılan saygı duruşuyla başladı.

İlk konuşmacı olarak divana davet edilen Erhan Aktürk, katılımcıları Kürtçe selamladıktan sonra, kendisini de kısaca Kürtçe tanıtarak, “Ezidi halkı, inancından, kimliğinden ve kültüründen dolaya bölge devletleri ve çeteleri tarafından 72 defa fermana uğramış ve büyük acılar yaşamış bir halktır. Ezidi toplumunun acısı biz devrimcilerin, sosyalistleri ve komünistlerin acısıdır. Bugün ezilen mazlum uluslara ve azınlık milliyetlere uygulanan zulüm hepimize uygulanıyor. Bu barbar saldırılardan tüm ezilen halklar payını alıyor. Bu anlamda yaşadığımız sorunlar hepimizin ortak problemidir. Bunun için birlikte mücadele etmeliyiz ve dayanışma içerisinde olmalıyız.“ diyerek konuşmasını şöyle devam etti; “Halkın meşru oylarıyla seçilen yüzlerce, HDP’li belediye eş başkanı, binlerce il ve ilçe eş başkanları ile HDP eş genel başkanları Selaattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ düşüncelerinden dolayı, faşist Türk devleti tarafından tutuklanmış bulunuyorlar. Fakat suçlu bu yürekli, onurlu ve başı dik insanlar asla değildir, asıl suçlu faşist devletinin kendisidir. Katliamları, soykırımları ve fermanları bu faşist devlet emperyalistlerin desteğini alarak yapıyor“. 

Konuşmasını sürdüren Aktürk, “Avrupa’da göçmenlikten kaynaklı sorunları azaltmak ya da geriletmek için, ortak mücadeleyi büyütmemiz gerekiyor. Bizlerin her daim birbirimize ihtiyacımız vardır. Ezilenlerin, horlananların ve toplum olarak yok sayılanların mücadelesi aynı okyanusta birleşiyor.“ diyerek Avrupa Parlamentosuna milletvekilli adaylılığının politikanın taktik bir aracı olarak, hak ve özgürlükler mücadelesini daha da ileriye taşıyacağına vurgu yaptı. Ezidi halkı hem oyu hem de fiili desteği istendi. Ortak sorunların anca ortak mücadele ile çözüleceği vurgusu ile konuşma alkışlarla sonlandırıldı.

Hemen ardından divana davet edilen Avukat Peter Weispfenning de, Kobane ve Rojava’da yaptıkları çalışmalardan bahsederek, yaptıkları  sağlık merkezlerinde şimdiye kadar 7 bin çocuğun doğduğunu belirterek, “insanlık için yararlı olan bu alanları daha da çoğaltmalıyız“ dedi. Ezidi halkının İŞİD çeteleri tarafından barbarca katledildiği ve kaçırıldığı süreçte de, MLPD olarak, tüm kampanyalara katıldıklarını ve Ezidi halkı için mücadele ettiklerini aynı zamanda da, “Azadi bo Kurdistan“ yani “Kürdistan’a Özgürlük“ sloganını da seçim afişi olarak çıkardıklarının altını çizdi. “Avrupa’da emperyalistlere karşı da ortak mücadele etmeliyiz, biz devrimci ve sosyalistler olarak, sizin desteğinizi ve oylarınızı talep ediyoruz. Avrupa parlamentosunda tüm haklarınız için mücadele edeceğiz. Bu anlamda bizi desteklemenizi işitiyoruz.“ diyen Avukat Peter Weispfenning’in konuşması alkışlarla sonlandı.

Toplantıdan sonra Erhan Aktürk ile Avukat Peter Weispfenning Avrupa Parlamento seçimleri için, ÇIRA TV ile röportaj yaparak çekimden sonra etkinlikten ayrıldılar.