Home , Dünya , Kuzey Minas Gerais'de LCP aktivistlerine kanunsuz tutuklama

Kuzey Minas Gerais'de LCP aktivistlerine kanunsuz tutuklama

BREZİLYA | 07 – 02 – 2010 | Brezilya Halkıyla Dayanışma Merkezi-CEBRASPO’ya ulaşan bilgiye göre; Güney Doğu Brazilya’nın Minas Gerais bölgesinde, Yoksul Köylüler Ligi (LCP)’nin üyesi olan iki halk önderine yönelik zulme ilişkin çok ciddi bir şikayet ulaştı. Her ikisi de tanınmış eğitimciler olan koordinatörlerden Wanderson Antonio ve Flavia Avelina haksız yere tutuklandılar ve şimdi asılsız gerekçelerle yasadışı silah tüccarları gibi suçlanmaktalar. Bu tür uygulamalar Brezilya devlet güçleri tarafından halk hareketini bastırmak ve aktivistleri sindirmek için uzun zamandır devreye konuluyor.

Flavia Avelina, 8 gün boyunca, Kuzey Minas Gerais bölgesindeki Manga şehrinde, fiziksel-mental sağlık bütünlüğü için gerekli koşulların ve hiç bir hijyenik imkanların olmadığı insanlık dışı koşullarda ve çok eski bir hapishane deposunda tutulmuştur. 22 Ocak cuma gecesi ise avukatının ve ailesinin haberi dahi  olmadan Montalvânia şehrindeki başka bir cezaevine sevk edilmiştir.

Bu koordinatörler Yoksul Köylüler Ligi’nin yönetim kurulu üyesi olarak, halkın desteğiyle, tarlalarda çalışan köylü kitleler ve gençlik içinde eğitim dizileri organize etmekteydiler. O bölgede kitleler içinde çok tanınmaktalar. Yakın zamanda ölüm tehditleri dahil, her türlü tehditler almaktaydılar ve şimdi de gerçek dışı suçlamarla tutuklanmış bulunmaktalar.

Mahkeme hakiminin elinde koordinatörlerin sabit adresleri ve başka hiç bir suçlamaların olmadığını belirten dokümanlar olduğu halde, bu tarz bir tutuklama çok ilginçtir. Fakat, geçtiğimiz Cuma günü, avukatların verdiği serbest bırakılma dilekçesine karşılık, hakim davayla hiç bir bağlantısı olmayan ek dokümanları istedi ve tutuklamanın devamı için şart olarak öne sürdü.

Açıkca görülmektedir ki, bu tutum, koordinatörlerin serbest bırakılmasını uzatmayı hedeflemekte ve yeni suçlamalar için zaman kazanmak istenilmektedir. Bu uygulama yoksul halka ve toplumsal savaşçılara karşı sıkça tekrarlanan bir tutumdur. Bu yeterli değilmiş gibi, dava çok farklı dokümanlar isteyen başka bir hakime gerekçesiz olarak devredildi. Böylece, süreye yayılmış keyfi bir politik tutuklamanın yapıldığı artık belgelenmiştir .

Brazilya’daki militan köylü ve halk hareketi toprak ağaları, onların kolluk güçleri, devletin baskı kurumları tarafından açık zulme maruz kalmaktadır. Bu nedenle, CEBRASPO, herkesi, bu kınamayı uluslararası arenada yaygınlaştırmaya çağırmaktadır. Brazilya’daki halkın mücadelesine ve onun önderlerine yönelik genel ve bu son saldırıyı protesto ediyoruz.  Halk hareketinin önder aktivistleri derhal serbest bırakılması istiyoruz.

Bu nedenle, bütün uluslararası dost kurumların köylü önderlerin hayatlarını korumak için Brezilya devletinin aşağıdaki resmi kurum temsilciliklerine acilen protesto mailleri göndermelerini ısrarla diliyoruz.

  1. Paulo Vannuchi (Özel İnsan Hakları Sekreteryası Başkanı) direitoshumanos@sedh.gov.br
  1. Gercino José da Silva Filho (Ulusal Tarım Müfettişi): gercino.filho@mda.gov.br
  1. Gilberto Carvalho (Cumhurbaşkanlığı Ofisi): gabpr@planalto.gov.br
  1. Luiz Couto (İnsan hakları Milletvekili Odası Komisyonu Başkanı): dep.luizcouto@camara.gov.br