Anasayfa , Dünya , Filipinler: FKP-YHO Sıkıyönetimin Uzatılmasına Misilleme Olarak Seçkin Başkanlık Muhafız Birliğine Saldırdı
Yeni Halk Ordusu (NPA)

Filipinler: FKP-YHO Sıkıyönetimin Uzatılmasına Misilleme Olarak Seçkin Başkanlık Muhafız Birliğine Saldırdı

Yeni Halk Ordusu (NPA)

Komünist güçler, Duterte’yi diktatörlüğün temellerini atmakla ve sıkıyönetimi genişleterek Filipinler halkına saldırmakla suçladı.

Başkan Rodrigo Duterte’nin 2017 sonuna kadar Mindanao’da sıkıyönetimi sürdürme planına cevap olarak Filipinler Komünist Partisi (FKP)’nin askeri kanadı olan Yeni Halk Ordusu (YHO), Kuzey Cotabato’daki  Seçkin Başkanlık Muhafız Birliğine saldırarak altı muhafızı yaraladı ve bir paramiliteri öldürdü.

Filipinler Komünist Partisi (FKP), Duterte’yi diktatörlüğün temellerini atmakla ve Filipinlileri “ABD emperyalizminin vesayetine” sokarak Filipinler Halkının haklarına saldırmakla suçladı.

“Mindanao’daki sıkıyönetim, Moro halkına olduğu kadar FKP’nin önderlik ettiği güçlere ve Yeni Halk Ordusu’na yöneliktir” diyen Filipinler Komünist Partisi (FKP) sıkıyönetim ilanından sonra, ordunun çok geniş bölgelerde bulunan gerilla güçlerini hava saldırıları, bombardıman ve diğer aşırı militarizasyon biçimleri ile nasıl hedef aldığını ortaya koydu. Parti ayrıca, paramiliter güçlerin yerli Lumad halkına yönelik tacizlerinin cezasız bırakılmasına,  işçi haklarının yoğun olarak ihlal edilmesine ve halkın genel olarak nasıl acı çektiğine vurgu yaptı.

FKP, “Ülke çapındaki devrimci güçler sıkıca birleşerek Mindanao’daki sıkıyönetime direnmeye karar verdikten sonra, Yeni Halk Ordusu sıkıyönetime karşı silahlı eylemler yürüterek ülke genelinde gücünü artırmaya devam etmeli, Mindanao’da sıkıyönetim uygulamasını kaldırmalı ve ülke çapında savaşı kazanmak için ulusal çapta saldırı düzenlenmelidir”dedi.

Başkan Duterte, Mindanao adasının güneyinde Yeni Halk Ordusu (YHO) ve Başkanlık Muhafız Birliği (BMB) arasında çıkan çatışma sırasında konvoyda değildi. BMB komutanı Tuğgeneral Louie Dagoy gazetecilere verdiği demeçte, “İki aracın içinde bulunan beş birliğimizde de çatışmadan dolayı hafif yaralanmalar oldu” derken Polis BMB ile seyahat eden paramiliterlerden birinin öldürüldüğünü ve bir diğerinin de yaralandığını söyledi.