Home , Haberler , Serdar Can için Anma Töreni düzenlendi

Serdar Can için Anma Töreni düzenlendi

İSTANBUL |18.09.2017| Dün gece geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybeden Partizan geleneğinin önemli şahsiyetlerinden olan araştırmacı yazar Serdar Can Gazi Cemevi’nde anıldı.

Cenazesi Gazi Cemevi’ne getirilen Can için çeşitli kurumlar ve mücadele arkadaşları hazır bulundu. Mücadele arkadaşlarından Ali Şahmo yaptığı açılış konuşmasında, Serdar Can’ın yaşamı boyunca mücadelenin bir parçası olduğuna ve birikiminin yazıya döküleceği önemli üretken bir dönemde aramızdan ayrıldığını söyledi.

Ali Şahmo, Serdar Can’ın nice zorlu sürecin içinden geçtiğini ve mücadeleye dair inancını asla kaybetmediğini söyledi. Ali Şahmo, devrim ve demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenler için 1 dakikalık saygı duruşuna çağrı yaptı.

Saygı duruşu sırasında, Nazım Hikmetin bir şiiri okundu.

Ardından Ali Şahmo, ilk sözü Ahmet Cihana verdi. Oldukça duygulu anlar yaşayan Ahmet Cihan,yoldaşları, kardeşi ve arkadaşı Serdar Can’ı kaybetmenin üzünütüsünü yaşadığını dile getirerek bugün saat 17.00’de Serdar Canla kitap çalışması için biraraya geleceklerini ancak şu anda Serdarı’n cenaze töreninde bulunduğunu ifade etti.

Serdar Can

Ahmet Cihan, Serdar Can’ın yaşamını dürüst ve onurlu bir şekilde geçirdiğini özellikle son yıllarda birikimini değerlendirmeye, paylaşmaya çalıştığınınifade etti. Cihan, „İnandığını yaşayan düşündüğünü söyleyen dost canlısı bir insandı. Onun bıraktığı ürünleri sahipleneceğiz, yolu açık olsun. Onun inancı ve idealleri neyse yasatmaya çalışacağız.” ifadelerini kullandı.

Ardından Serdar Can’ın „Üçbin Yılın Destanı‘  isimli şiir kitabından bir şiiri mücadele arkadaşlarından Mehmet Ali Eser tarafından okundu.

Sonrasında Ali Şahmo sözü Yaşam Ağacı Derneğ adına Zeynel Demirçi’ye verdi. Serdar Can’ın Amedin yoksul mahallerinde büyüdüğünü genç yaşlarda lise döneminde TKP/ML ile tanıştığını devamında Ankara’da mücadelenin öne çıkan kadrolarından biri haline geldiğini ifade etti.

Serdar Can’ın 12 Eylü Askeri Faşist cuntası sırasında Diyarbakır 5 Nolu Hapishanesinde idarenin tek tipleştirme, teslim alma saldırılarına karşı direnişin ve mücadelenin bir parçası olduğunun altını çizdi.

Demirçivi, Serdar Canın Kaypakayya güzergahını yaşamı boyunca srdücüsü olduğuna, Kaypakkayanın görüşleirnyle bugünlere gediğine ve yaşamın son anına kadar demokrasi ve devrm mücadelsinden bir an olsun kopmadığına dikkat çekti Zeynel Demirçivi, Serdar Canın daha önce güeşe uğurlaıdğı yoldaşrının yanıana yıldızların arasındaki yerine uğurlandığını söyledi. Demirçivinin ardından Mehmet Ali Eser atarafından Serdar Canın üç binin ylı destaı kitabıdan bir bölüm okudu.

Mücadele arkadaşlarından Hüseyin Yıldırım’da Serdar Can’ın yaşamının sade, onurlu ve dürüst bir duruşla geçtiğini ifade etti.

Hüseyin Yıldırım ise “Kaypakkaya geleneğinin önemli emekçilerindendi. Ateşten gömleği birlikte giydik, birlikte bu süreçlerden geçtik. Her zaman düşüncelerine uygun yasamaya çalıştı. Sadece yazdıklarını değil koskoca bir sureci bıraktı. Sadece direnişi değil çok yönlü düşünceyi ve yaşamı her yönüyle sahiplenmeyi öğretti bize.” dedi.

12 Eylül döneminde Amed zindanlarından yan yana, mücadele eden arkadaşlarından İbrahim Ekici de Serdar Canla çok sayıda anıları bulunduğunu ve onurlu ve mücadeleci bir insanı yitiridiğimizin altını çizdi. Cenaze törenine, “Serdar Can Ölümsüzdür”  yazılı bir çelenk gönderen Partizan’ın yanı sıra Onur Vakfı, Yaşam Ağacı Derneği ve SMF’de anmaya katıldı.

Konuşmalar ardından kitle Serdar Can’ı alkışlarla uğrladı, Can’ın naaşı kızıl beze sarıldı.

Anmanın ardından kitleye bir açıklama yapılarak Serdar Can’ın cenazesinin yarın Amed’e uğurlanacağını veyapılan cenaze töreni ile ölümsüzlüğe uğurlanacağı duyuruldu. (Kaynak: Özgür Gelecek)