Anasayfa , Avrupa , Kuzey İrlanda’da Siyasi Tutsakların Zaferi

Kuzey İrlanda’da Siyasi Tutsakların Zaferi

İRLANDA | 22 – 08 – 2010 | İrlanda’da 4 Nisan 2010′da başlayan hapishane direnişi 12 Ağustos’ta zaferle sonuçlandı. Direnişin öncülüğünü yapan Sinn Fein partisi tutsakları kutladığı açıklamasında, yıllardır uğruna mücadele edilen “siyasi hükümlü” sıfatının nihayet kazanıldığını ilan etti.

İrlanda Kurtuluş Ordusu olarak bilinen İRA’nın tutsaklarına yönelik saldırılar 1976 yılında silahlı mücadelenin yükselmesiyle başlamıştı. Bu dönemde İRA’nın tutsaklarının artık siyasi hükümlü olarak değil, adi suçlu olarak kabul edileceğini açıklayan Britanya Devletine karşı eylemler başlamıştı. Bu eylemler 1981 yılında Bobby Sands’in ve diğer 9 tutsağın ölüm orucunda şehit düşmesiyle doruğuna çıkmıştı…

Ancak 30 yıl sonra İrlanda tutsakların eylemleriyle yine sarsıldı. Maghaberry cezaevinde bulunan tutsaklar, kendilerine yönelik çırılçıplak soyarak arama uygulamalarının çok sıklaştığını belirttiler. Aynı zamanda cezaevi yönetiminin yeteri kadar personel bulunmadığı bahanesiyle tutsakları hücrelerinden dışarı çıkarmaması da protestonun nedenlerinden birisiydi.

Bu uygulamalara isyan eden 28 tutsak, 4 Nisan tarihinde hücrelerindeki tuvaletleri parçaladı ve hapishanenin kantini önünde barikat kurarak kendilerini buraya kapattı. Tutsaklar 1981 yılındaki ölüm orucu sürecinde uygulanan yöntemleri de kullandılar ve hapishane duvarlarına dışkı sürüp tuvaletlerini gardiyanların üzerine yaptılar. Bir siyasi tutsak, diğer tutsaklardan tecrit edildiği gerekçesiyle 45 gün süren bir açlık grevine girdi.

Britanya devletinin aracılarıyla yapılan görüşmeler Ağustos ayına kadar sonuç vermemişken, nihayet 12 Ağustos’ta bir anlaşmaya varılarak İrlandalı direnişçilere siyasi hükümlü statüsü geri verildi.

Sinn Fein yaptığı açıklamada “Ne yapabileceğinizi dünyaya gösterdiniz. Britanya kurumunu karşınıza aldınız, pes etmediniz ve sonuna kadar götürdünüz… Tutsakları selamlıyoruz.” dedi.

Atik-Ahm