Anasayfa , Avrupa , Interpol-TC ittifakı hukuka aykırı

Interpol-TC ittifakı hukuka aykırı

avrupa-parlamentosu-görüsme-400x300STRASBOURG | 15-01-2014 |WEM-DA, Fair Trials International ve ASM ( Avrupa Sürgünler Meclisi ) temsilcilerinin içinde yerl aldığı heyet Avrupa Parlamentosu İnsan Hakları Alt Komisyonu başkanı Barbara Lochbihler ile bir araya geldi. Görüşmede Interpol’ün yıllardır hukuk dışı yollardan siyasi muhalif kesimleri hedefleyerek mağduriyetlere yol açtığı belirtildi.

Başta Almanya olmak üzere Fransa, Ingiltere, Belçika gibi ülkelerde katılımcılarında hazır bulunduğu görüşmelerde WEM-DA kurumu adına hazırlanmış bir dosya AP üyelerine sunuldu. İngiltere’den Fair Trials Internatıonal  ve Avrupa Sürgünler Meclisi temsilcileri’de inisiyatife destek vererek AP’de görüşmeler yapan heyet içersinde yer aldı.

Görüşmeler ile ilgi  açıklamalarda bulunan Ali çağlayan “AP İnsan Hakları  Komisyonu Başkanı ile yaptığımız görüşmede Avrupa’ nın çeşitli ülkelerinde yaşayan politik sığınmacıların sorunlarını, özellikle de haklarında Türkiyenin İnterpol araması talebi olan arkadaşlarımızın yaşadığı ciddi problemleri ve çözüm önerilerimizi, dile getiren bir görüşme gerçekleştirdik“ vurgusunu yaptı.

INTERPOL MUALIFLERE YÖNELIYOR

Heyet adına yapılan açıklamada ise Avrupa’da sığınma hakkı tanıyan ülkelerin politik Ankara’nın direktifleri ile sığınmacıları İnterpol aramasına tabi tuttuğunu, sığınma hakkı tanıdığı bir sığınmacının başka bir Avrupa ülkesine geçişinde de yine İnterpol araması gerekçesiyle tutuklanma tehlikesinin bulunduğunu ve son yıllarda bu nedenle tutuklanmaların arttığını örnekleriyle aktardıkları ifade edildi.

ÖZEL BIR ALT KOMİSYON

Görüşmeye Fair Trials Internatıonal adına katılan temsilci ise bu konuda AP İnsan Hakları Komisyonu bünyesinde özellikle İnterpol araması nedeniyle yaşanan ihlalleri incelemek için bir alt komisyon oluşturulması, bu komisyonun bu konuda çalışma yürüten sivil toplum örgütleriyle koordineli çalışması önerisinde bulunduklarını söyledi. Heyette yer alan katılımcı kurumlar konuya dair Avrupa çapında bir hukuksal çalışma yapılmasına ihtiyaç olduğu ve çalışmalarını, AB’de ülkede parlamentolarına ve içişleri bakanlıkları nezdinde girişimlerde bulunulmasını kapsayan bir çalışmayı önlerine hedef koydukları dile getirildi.