Anasayfa , Avrupa , İsviçre'de Göçmenler Platformu Kuruluyor

İsviçre'de Göçmenler Platformu Kuruluyor

İSVİÇRE | 14 – 11 – 2010 | İsviçre’nin Neuchatel kantonun  La Chaux de Fonds şehrinde Kürt ve Türkiyeli göçmenler platform çalışmalarına başladılar. Yoğun bir kitle katılımıyla kurulan platforum içinde bireylerin yanısıra İTİF Neuchatel Temsilciliği ve Kürt Demokratik Kitle Örgütü yer alıyor.

Platforumun amacı göçmen sorunlarıyla yakında ilgilenmek, çözümler yaratmak ve anti demokratik gelişmeler karşı tavır belirlemek olarak açıklandı. Platform aynı zamanda Türkiye ve Türkiye Kürdistandaki gelişmeleri İsviçre halkıyla paylaşmak esasına dayalı olacak.

Platform yayımladığı ilk bildiride ise 28 Kasım referandumu için tavır belirledi. Bildirinin tümü şöyle:

Suç işleyen ve usulsüz yolla sosyal güvenlik yardımı alan yabancıların ve isviçredeki oturma izinleri bu yabancılara bağımlı olan diğer tüm aile üyelerinin oturma izinlerinin de iptal edilmesine (sınırdışı edilmesine) yönelik 15 şubat 2008 tarihinde sunulan anayasa maddesi önerisi 28 kasım 2010 tarihinde halkoylamasına sunuluyor.

Irkçı parti UDC tarafından önerilen, kendi söylemleriyle yılda yaklaşık 1500 yabancıyı sınırdışı etmeyi hedefleyen anayasa değişikliğine karşı bakanlar kurulu ve isviçre parlamentosu özü ve amacı birinciden farklı olmayan ikinci bir anayasa maddesi de öneriyor. Ayırımcılığın anayasada yer almasına karşı olan, yabancı veya isviçreli ayırımı yapmaksızın yasalar önünde herkesin eşit haklara sahip olması gerektiğini savunan bizler, her iki anayasa maddesi önerisine de HAYIR oyu kullanıyoruz.

6 Mayıs 2008 tarihinde sunulan gelire orantılı vergi ödenmesini öneren anayasa maddesi de aynı tarihte, 28 Kasım 2010’da halkoyuna sunuluyor. Geliri yüksek olan (örneğin; bekar olupta 250 bin frank üzeri geliri veya 2 milyon’dan fazla serveti olan) küçük bir zengin azınlığı (bu kişilerin toplam nüfusa oranı yüzde 1’den daha az) hedef alan anayasa değişikliğine EVET oyu kullanıyoruz.

Neuchâtel Kürt ve Türkiyeli Göçmenler Platformu Girişimi

ITIF_Gocmenler_Platform_Brosur