Anasayfa , Dünya , Kolombiya ordusu 2002-2008 yılları arasında 6 bin 400 kişiyi yargısız infazla öldürdü
Fotoğraf: geralt/Pixabay

Kolombiya ordusu 2002-2008 yılları arasında 6 bin 400 kişiyi yargısız infazla öldürdü

Fotoğraf: geralt/Pixabay

Haber Merkezi|19.02.2021|Kolombiya’da Özel Barış Hukuku tarafından hazırlanan rapora göre ordu, 2002-2008 yılları arasında en az 6 bin 400 kişiyi yargısız infazla öldürdü.

Kolombiya’da 2002-2008 yılları arasında ordu tarafından ülkenin çeşitli bölgelerinde 6 bin 400’den fazla kişinin yargısız infaz sonucu öldürüldüğü raporlandı.

Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) ile barış antlaşması çerçevesinde kurulan Özel Barış Hukuku (JEP), 2002-2008 yılları arasında ordunun düzenlediği operasyonlara dair rapor hazırladı.

Raporda, bu yıllar arasında 6 bin 400’den fazla kişinin yasa dışı şekilde infaz edildiği ortaya konuldu.

JEP, savcılık tarafından açıklanan 2 bin 228 sayısının gerçeği yansıtmadığına dikkati çekerek, infazların yüzde 66’sının Antioquia, Karayip Sahili, Norte de Santander, Huila, Casanare ve Meta bölgelerinde meydana geldiğini bildirdi.

Soruşturma kapsamında alınan kararların müşahede edilmesi için Devlet Başsavcılığına ve Sulh Mahkemesine 15 gün süre verileceğini aktaran JEP, ikinci aşamada çatışmaların yoğun olduğu Arauca, Boyaca, Caqueta, Guainia, Guaviare, Sucre ve Putumayo gibi bölgelerde çalışma yapacaklarını açıkladı.

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) 2002-2008 yıllarında 3 binden fazla kişinin, “yanlış pozitif” ölüm denilen şekilde yoksul, uyuşturucu bağımlısı ve engelli sivillerin kaçırılıp Kolombiya güvenlik güçleri tarafından öldürüldüğünü açıklamıştı.

Yerel medya, güvenlik güçlerinin öldürdükleri sivillere silahlı grupların üniformalarını giydirip savaş sırasında öldürülmüş gibi kamuoyuna sunduğunu birçok kez gündeme taşımıştı.

JEP NEDİR?

Eski Devlet Başkanı Juan Manuel Santos hükümeti ile Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) arasındaki barış antlaşması çerçevesinde kurulan JEP’in temel amacı mağdurların haklarını yerine getirmek.

Silahlı çatışmalarda yaşanan tüm olayların araştırılması ve hesap verilebilirlik sisteminin sağlanması hedefleniyor.

JEP, üyelerinin yetki alanları içinde müdahil olan üçüncü tarafların soruşturulduğu ve yargılandığı geçiş dönemi adaleti mekanizması olarak kabul ediliyor. Kaynak: Evrensel