Anasayfa , APP , Kızıldere ölümsüzleri anıldı: “Devrimci dayanışmanın tarihi onurumuzdur”

Kızıldere ölümsüzleri anıldı: “Devrimci dayanışmanın tarihi onurumuzdur”

Haber Merkezi|31.03.2021|Mahir Çayan ve yoldaşlarının Kızıldere’de ölümsüzleşmesinin 49. yılında Ankara’da anma gerçekleştirildi.

Kızıldere katliamının 49’uncu yıl dönümünde birleşik mücadelenin önemine dikkat çeken devrimci kurumlar, “Faşizme karşı birlikte direnişin ve devrimci dayanışmanın tarihi onurumuzdur” dedi.

Mahir Çayan ve yoldaşlarının Kızıldere’de katledilişlerinin 49’uncu yılında Ankara Karşıyaka’da bulunan mezarları başında anma gerçekleştirildi. Mezarlığın 2’Nolu kapısında toplanan kitle burada yürüyüş düzenleyerek önce Mahir Çayan’ın ve ardından Ulaş Bardakçı’nın mezarını ziyaret etti. Yürüyüşte kitle sık sık, “Mahir Hüseyin Ulaş kurtuluşa kadar savaş”, “Yaşasın birleşik mücadelemiz” ve “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber, ya hiç birimiz” sloganları attı.

HDP’li milletvekilleri Musa Piroğlu ve Murat Çepni’nin de eşlik ettiği anmaya, 78’liler Derneği, Birleşik Mücadele Güçleri (BMG) ile Kaldıraç katıldı. “Faşizme karşı birlikte direnişin ve devrimci dayanışmanın tarihi onurumuzdur”, “Onların mücadele mirasından güç alıyoruz” pankartlarının taşındığı anmada basın açıklamasını 78’liler Derneği yaptı.

“Yaşamları ve ölümleri hayallerine kazınmış bir mühürdür”

Burada, mezarları başında bulundukları devrim öncülerinin kısacık ömürlerinin Türkiye tarihinde yeni bir devrimci kişiliğin varoluşuna işaret olduğunun belirtildiği açıklamada, “Onların eylemleri, kesintisiz devrim yolunun iradi başlangıcıdır. Yollarının 49 yıl önce hunharca kesilmiş olması, kurdukları uzun ve kesintisiz cümlede yalnızca bir virgül kadar duraklama olmuştur. Yaşamları ve ölümleri, hayallerine kazınmış bir mühürdür şimdi. Bu mühürde Neruda’nın sözleri var sanki. Buğday nasıl iliz sürer de çıkarsa toprağın üstüne güzelim kırmızı elleriyle sessizliği burgu gibi deler de biz halkız, yeniden doğarız ölümlerde” denildi.

“Öldükten sonrada yaşayanlardır”

“Marx, Paris komünarları için göklere şahlanan yiğitlik demişti” ifadelerinin kullanıldığı konuşmada, “Tıpkı öyle, bizim öncülerimiz de hayata bir anlam ve şahsiyet kazandırmışlardır. Bizim arkadaşlar, yani şimdi toprağın altında bizi dinleyen yoldaşlarımız canavarın ağzından Denizleri almak için bedenlerini canavarın önüne atmayı göze almış, tarihsel trajedinin kahramanlarıydılar. Kahramanlar, bir ikon değil, öldükten sonra da yaşayanlardır ve elbet bugün burada olduğu gibi hatıraları gibi canlı bir organizmaya dönüşeceklerdir, dönüşmüşlerdir sizlerin kişiliğinde” diye belirtildi.

Daha sonra söz alan HDP’li milletvekilleri Musa Piroğlu ve Murat Çepni ile BMG adına Elif Torun Öneren de faşizme karşı tüm güçlerin birleşmesi gerektiğini ifade ederek, iktidarın gidişinin ancak ortak mücadele ile mümkün olduğunu söyledi.

Kaynak: www.ozgurgelecek.net