Anasayfa , Haberler , Artvinli kadınlar: Cengiz kaç, kaç, kaç; kadınlar geliyor

Artvinli kadınlar: Cengiz kaç, kaç, kaç; kadınlar geliyor

 

45073

Artvin Kadın Dayanışma Platformu öncülüğünde, Cerattepe’de madencilik faaliyetlerine karşı Artvin caddelerinde davul ve düdüklerle yürüyüş yapan kadınlar, ‘Cengiz kaç, kaç, kaç; kadınlar geliyor’ sloganları attı.

Artvin Cerattepe’de madencilik faaliyetlerine yönelik eylemler devam ediyor. İki gün önce yöresel kıyafetlerle lokma tatlısı dağıtan kadınlar, akşam saatlerinde de Artvin Kadın Dayanışma Platformu davul ve düdüklerle eylem yaptı. Kadınlar, ‘Biz sadece davul çalarız, toprağımızı ve geleceğimizi çaldırtmayız’, ‘Cengiz kaç, kaç, kaç; kadınlar geliyor’, ‘Artvin bizimdir, bizim kalacak’ sloganları atarak, İnönü ve Cumhuriyet caddesi boyunca yürüdü.

Kadınlar, yürüyüşlerinin ardından tekrar Halitpaşa Meydanı’nda toplandı. Burada, Artvin Kadın Dayanışma Platformu adına Aydan Yerlikaya, basın açıklamasını okudu.

Yerlikaya, “Günlerdir bizi belli bilgilerle ikna etmeye çalışıyorlar. Yok, ‘açık işletme değil, kapalı galeri usulü olacak’ diyorlar ve buna razı olmamızı istiyorlar. Oysa bilmiyorlar ki bu topraklarda beşikten mezara herkes birer maden mühendisi, bir jeolog, bir orman mühendisi, bir botanikçi kadar biliyor neler yaşanacağını. Çünkü yirmi yıldır bu şehirde konferanslar, paneller boşuna yapılmıyor. Kimse bizi kandırmaya çalışmasın! Biz, bize dayatılan tüm gerçeklerin farkındayız.” dedi.

Yerlikaya, açıklamasına şöyle devam etti:

‘Kapalı galeri yapacağız ve çevreye zarar vermeyeceğiz’ diyorlar. Kapalı galeri açmak için öncelikle yeraltı sularımız boşaltılacak. Kimyasallarla Artvin’in suyu zehirlenecek. Kapalı galeri açmak için sadece bir günde 130 kilo dinamit patlatacaklar. Heyelanlar olacak. Her günümüzü korkuyla geçirmeyi kabul ediyor muyuz?

‘Teleferikle taşıyacağız ve ağaç kesmeyeceğiz’ diyorlar. Bunlar elektrik değil. Tek bir direğin dikilmesi için yol açılacak ve yine binlerce ağaç kesilecek. Kabul ediyor muyuz?

Yüzlerce yılda oluşan ormanların kesilmesini, ‘kesilenlerin yerine yenisini dikeceğiz’ yalanıyla kapatmaya çalışıyorlar. Bizler ormanla birlikte büyüyen insanlarız ve ormanın ağaç dikilerek oluşmayacağını herkesten iyi biliyoruz. Bu yalanı kabul ediyor muyuz?

‘Çevreye hiçbir zarar vermeyeceğiz’ diyerek girdikleri her yerde katliam yapanların sözlerine inanacak, Murgul Damar gibi olmaya razı olacak mıyız?”

Bizler, tüm Artvin halkı olarak tüm bu gerçekleri ortaya çıkartacak bilim heyetine güveniyoruz; çünkü şu ana kadar gelen tüm bilim adamları, bir çocuğun dahi bildiği bu gerçekleri yerinde tespit etti. Bilimsel gerçekler değişmediğine göre gelen heyetin de bizim aleyhimize karar vermeyeceğine olan inancımızla tüm Artvin halkı olarak yine el ele, kol kola 14’ünde heyeti karşılayacağız!”

Yeşil Artvin Dernek Başkanı Nur Neşe Karahan ise “Artvinliler 20 senedir yaptığı haklı mücadelesini her platformda sürdürüyor. Bu akşamda çok güzel bir etkinlik yaptılar. Gayet demokratik ve olağanüstü bir etkinlik. Artvin halkının sesini her kesime duyurmak istiyorlar, devam da edecekler. Bütüncül mücadele zaten bu. Her kesim hep birlikte yaşamsal mücadelesini sürdürüyor” ifadelerini kullandı.