Anasayfa , Avrupa , FRANSA’DA DERİN YARA

FRANSA’DA DERİN YARA

FRANSA’DA DERİN YARA; KAPANAN İŞYERLERİ, İŞİNİ KAYBEDEN İNSANLAR, HAKLARI ELİNDEN ALINAN MEMURLAR 

FRANSA|14.02.2018|Fransa son günlerde, kapanan/kapatılan işyerlerindeki grevler, bütçe kısıtlama politikalarından dolayı hakları kısıtlanan ve 120 bin memurun işsiz kalma tehlikesi, emeklilerin yeni düzenlemelerin ardından alım gücünün düşmesi, öğretmenlerin/öğrencilerin içinde bulundukları koşullardan hoşnutsuzluğunu, hastane çalışanlarının grevlerini konuşuyor. Macron’nun başkan seçilmesinin ardından bir nebzede umudu olan kesimlerde seslerini yükseltmeye başlıyor. Geçtiğimiz hafta, işyerinin kapanma tehlikesine karşı eylem içinde olan işçilerden birisi işverenin baskılarına dayanamayarak intihar etti. Alsace bölgesinde yaşanan bu olay son yıllarda, onlarca işçinin yaşadığı akibeti tekrar gündeme taşıdı. Kimi işyerlerinde işsiz kalma korkusu kimi işyerlerinde ise rekabet, yoğun üretim, ağır baskı ve kötü çalışma koşullarından dolayı son yıllarda onlarca işçi intihar etme durumunda kaldı.  

Hükümetin, çalışma yasasında yapmak istediği değişiklikler işçi ve memur sendikaları tarafından ciddi eleştirilere neden oluyor. 2017 yılının 10 Ekim’inde düzenlenen genel grevin ardından değişmeyen yaklaşımlar, bu sendikalar tarafından 22 Mart 2018 tarihinde bir kez daha genel grev ile protesto edilecek.  Bu tarihin öncesinde 15 Mart Emekliler Günü’nde yine ciddi bir karşı koyuş bekleniyor. Kamu sektörünü ilgilendiren değişiklerin sebebi, Kamu İşleri Bakanı tarafından açıklanan bütçe kısıtlaması olarak ortaya çıktı. Yapılacak kesintilerle, kamuda çalışan memurların bir çok hakkı kısıtlanırken, çalışma koşullarıda ağırlaşmış olacak. 120 bin memurun işini kaybetme riskinin olduğu değişiklerle işbaşında kalma “şansını” yakalayan memurlar daha ağır bir iş yükü ile karşı karşıya kalacak. Elbette bu durum toplumun bir çok kesiminide ciddi olarak etkileyecek. Sendikalar zarara uğradı iddia edilen kamu kuruluşlarındaki zararın bu yolla düzeltilmeyeceğini belirtirken, Macron’un seçildiği andan itibaren sendikların düşüncelerini almamasını eleştiriyorlar. Genel grevdeki isteklerden birisi bu olacak, sendikaların yapılacak yeni yasanın oluşturulması sürecine etkin katılımı. Bütçe kısıtlanması ile çalışanların mağdur edilmemesi bunun yerine yeni bir planlama yapılması diğer bir istek olacak. Kamu hizmetlerinin düzenlenmesi ve çalışma koşullarının iyileştirilmeside diğer beklentileri ifade ediyor.  

İşsizliğin yüzde 9,8 olarak güncellendiği Fransa’da yakın bir zamanda bu oranın artacağı tahmin ediliyor. Aylık 151 saat olan çalışma süresinin aksine 78 saat ile üzeri çalışan insanların sayısı 2,5 milyona yaklaşmış durumda. Büyük sayıda işçi çalıştıran işletmelerin kapanmasından kaynaklı özellikle 2018 yılında yeni bir işsizler ordusunun ortaya çıkması bekleniyor. Macron’un bu işletmelerin lehine yapmak istediği değişikliklerde henüz onun istediği sonuçları vermediği gibi üretim yerlerindeki kapanmaları oranları giderek artıyor. Memurların yaşadığı sorunlara paralel olarak işçilerde giderek daha zor koşullara mahkum edilmekteler. Yine genç nüfusun gelecek kaygısı ciddi oranlara yükseldi. Varolan sorunlara çözüm bulmak adına greve gittiklerini ve bunun ilk defa olduğunu söyleyen bir çok genç bu günlerde ülke basınına konu olmaya devam ediyorlar. Yine öğretmenler çalışma koşullarının düzeltilmesi, hastane çalışanlarının bazı bölümlerin kapatılmasına karşı mücadelesi genel anlamda Macron politikalarına karşı bugünün ülke gündemine yansıyan olguları olarak öne çıkıyor.