Home , Avrupa , Karakolda şüpheli ölüm protesto edildi..

Karakolda şüpheli ölüm protesto edildi..

DSCF0929 - 1İSVİÇRE I14.01.2013I İsviçre’nin Zürih kentinde kimlik kontrolü sırasında kardeşi ile birlikte gözaltına alınan daha sonra tutulduğu hücrede ölü olarak bulunan İlhan Okur’un şüpheli ölümü protesto edildi.

İTİF,FEKAR, İGİF ve İsviçreli Anti-faşist örgütlerin çağrısıyla Helvetia Platz’da toplanan kitle göçmen gencin gözaltındayken hayatını kaybettiği Kaserne karakoluna yürüdü. Yürüyüş güzergâhı boyunca “yaşasın enternasyonal dayanışma” sloganlarını atan 250 kişilik kitle ayrıca Paris’te katledilen 3 Kürt kadın siyasetçinin de fotoğraflarını taşıdılar.

 

Olayın gerçekleştiği Kaserne karakolunun önüne mumlar ve çiçekler bırakan eylemciler, yaptıkları konuşmalarda son yıllarda artan ırkçı ve ayrımcı politikaları teşhir ettiler.

 

Türkiye’de turist vizesi alarak İsviçre’ye gelen İlhan ve Cihan Okur kardeşler yapılan kimlik kontrolünde vize sürelerinin dolduğu gerekçesiyle 31 Aralık 2012’de gözaltına alınarak Kaserne karakoluna götürüldüler.

 

Gözaltı gününden sonra kardeşinden haber alamayan Cihan Okur, 5 Ocak günü yetkililerden kardeşinin hücresinde ölü olarak bulunduğu haberini aldığını söyledi. Kardeşinin bir havluyla hücresinde bulunan ranzaya kendini asarak intihar ettiğini söyleyen karakol yetkilileri, Cihan okurun kardeşini teşhis etmesini ve 1 ay içinde İsviçre’yi terk etmesi gerektiğini söyleyerek Okur’u serbest bıraktılar.

 

Aynı karakolda 8 şüpheli ölüm

 

Psikolog ve tercümanla birlikte emniyet yetkililerinin kendisiyle konuştuğunu söyleyen Cihan Okur, kardeşinin intihar etmesi için bir sebebin olmadığını belirterek yetkililerden davacı oldu. Ayrıca, Zürih Kaserne Karakol’unda bu güne kadar 8 kişi daha gözaltı hücresinde ölü olarak bulunduğu ve tutanaklara intihar vakası olarak geçtikleri açığa çıktı.

DSCF0937 - 2DSCF0946 - 3DSCF0948 - 4ilhan okur 140113