Home , Haberler , Londra’da 8 Mart Anması

Londra’da 8 Mart Anması

Britanya Alevi Federasyonu’nuna bağlı Alevi Kadınlar Birliği ve ATİK Yeni Kadın tarafından örgütlenen 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinliği 12 Mart Cumartesi günü Londra’nın Harrow bölgesinde yapıldı.

Londra'da 8 Mart Anması

Londra’da 8 Mart Anması

Saygı duruşuyla başlayan etkinlikte Britanya Alevi Federasyonu Alevi Kadınlar Birliği ve Londra Yeni Kadın’ın mesajlari okundu.
Yeni Kadın adına okunan mesajda “2008’den beri dünya genelinde şiddetle hissedilen ekonomik krize “çare” olarak yaygınlaştırılan esnek çalışma sistemi, çalışan yoksul kadın kitlesini büyütmekte. Kadınlar eskiye göre daha fazla çalışmakta ama daha az ücret almaktalar. Ucuz işgücü olan kadın emeği daha fazla yok sayılırken, kadın erkek arasındaki ücret eşitsizliği büyümekte. Yoksul kadın sayısı artarken, erkeğe bağımlılık yükselmekte, cinsiyet ayrımcı politikaların da yardımıyla kadına yönelik şiddet tırmanmakta.
Haksız savaşlar sonucu göç yollarında yaşamlarını yitirenlerin çoğunun kadın ve çocuk olmasının yanı sıra, gerek yollarda gerekse de zorlukla ulaştıkları ülkelerde taciz ve tecavüze uğrayanlar, şiddetin her türünü yaşayanlar, yine kadınlar ve çocuklar…

Londra'da 8 Mart Anması

Londra’da 8 Mart Anması

Diğer taraftan Ortadoğu’nun bir parçası ve geldiğimiz ülke olan Türkiye’de, gerici/yobaz iktidar sahipleri, kadının doğurganlığını “millî görev” olarak adlandırıp, kadının esas görevinin çocuk doğurmak olduğunu topluma şırınga ediyorlar. Kadınları istedikleri gibi terbiye edebilmek, kadın mücadelesini engellemek, korkutup/sindirmek için saldırı yöntemlerinde sınır tanımıyorlar. Erkekler tarafından hergün üçer – beşer katledilenlerin yanı sıra, devlet güçleri tarafından katledilen kadınların çıplak bedenleri sokak ortasında teşhir ediliyor. ,Mimarisini Hitler faşizminin oluşturduğu, “sizin dünyanız evinizdir; din, devlet, aile üçgeninden ayrılmayın,” mesajı verilmeye çalışılmaktadır. 1941 Nazi Almanyasında, faşizme karşı mücadelede esir düşen Tanya’nın, idam edildikten sonra çıplak bedenini meydanda teşhir eden zihniyetle, bugün Varto’da, Cizre’de katledilen kadınların çıplak bedenlerini teşhir eden zihniyet aynı faşist ideolojiden beslenmektedir.
Erkek egemen emperyalist sistemin yarattığı ve kadın bedeni üzerinden yükselttiği savaşlara, katliamlara, ırkçılığa, faşizme, ataerkiye, emeğimizin ucuz emek görülmesine/ yok sayılmasına, kadına yönelik şiddetin her türüne karşı; kadın direnişini büyütmek ve egemenlerin istediği itaatkâr, erkeğin eklentisi kadınlar olmayacağımızı bir kez daha haykırmak için, bir 8 Martta daha biraradayız.
Yaşasın Kadın Dayanışması ve Direnişi, Yaşasın 8 Mart!” denildi.
Etkinlikte Tohum Kültür Merkezi Folklor ve Müzik Grubu sahne aldı. Etkinlik çekilen halaylarla sonlandırıldı.

IMG-20160313-WA0010