Anasayfa , Haberler , Kadınlar Ferinaz için alanlarda
Kadınlar Ferinaz için alanlarda
Kadınlar Ferinaz için alanlarda

Kadınlar Ferinaz için alanlarda

Birçok merkezde, Doğu Kürdistan’ın Mahabad kentinde çalıştığı otelde itlaat ve özel kuvvetler mensupları tarafından cinsel saldırıya direnirken yaşamını yitiren Ferinaz Xosrawanî anıldı. KJA aktivistleri, İran devletinin kadın eksenli bir yaşamın yaratılmasından duyduğu korkuyu ve öfkeyi kustuğuna vurgu yaptı. 

Kadınlar Ferinaz için alanlarda

Kadınlar Ferinaz için alanlarda

URFA’DA DEVLET AKLI BUDUR MESAJI

Ferinaz Xosrevanî’ye yönelik saldırı, Urfa’nın Siverek ilçesinde KJA aktivistleri öncülüğünde kınandı. Kanlıkuyu Meydanı’nda bir araya gelen çok sayıda kadın Xosrawanî’nin fotoğrafının yer aldığı “İktidar ve devletin olduğu her yerde tecavüz ve kölelik vardır” pankartını açarak, Kobanê, Şengal ve YPJ lehine sloganlar attı. Kadınlar adına konuşan KJA aktivisti Yıldız Alreşanlı, Xosrawanî’ye yönelik saldırının salt bir grup erkek tarafından gerçekleştiren bir olay olmadığını, İran devletinin kadın üzerinde yürüttüğü politikanın somut yansıması olduğunu söyledi.

“Devlet aklı erkek aklıdır, bunun için gerçekleştirilen hiçbir taciz, tecavüz ve kıyım devletten bağımsız gerçekleştirilemez” diyen Alreşanlı, yaşanan durumun Kürt halkının ve kadın onurunun hedef alındığını gözler önüne serdiğine vurgu yaptı. Alresanlı, “Kobanê ve Şengal’de halkımızın yüz yüze kaldığı vahşet neyse, Mahabad’da, Meriwan’da ve diğer Doğu Kürdistan kentlerinde halkımızın maruz kaldığı vahşette aynıdır. İran rejimi, Kürt kadını Ferinaz Xosrawanî’nin direnişi ve tavrı sonrasında Doğu Kürdistan halkının isyanı ile deşifre olmuştur. Teslim olmayan ve direnen duruşuyla tecavüzcülere ve kirli rejime yaşamını sonlandırarak cevap veren Xosrawanî’yi sahiplenmek için tüm halkımızı gelişen bu olay karşısında acilen tavır koymaya, alanlarda protesto eylemleri geliştirmeye, İran devletinin gelişen protestoları katliamla bastırma girişimine karşı, tüm halkları ve dünya kamuoyunu duyarlı olmaya çağırıyoruz” diye konuştu.

IĞDIR 

Iğdır’da KJA öncülüğünde HDP seçim bürosu önünde bir araya gelen kadınlar, Ferinaz Xosrawanî’ye yönelik saldırıyı kınadı. Açıklamaya KJA bileşenlerinin yanı sıra DBP ve HDP il eşbaşkanları, belediye eşbaşkanları ile çok sayıda kadın katıldı. “Ey eril zihniyet elinizi bedenimizden çekin”, “Ortadoğu kadınlarla özgürleşecek” dövizlerinin taşındığı açıklamada KJA adına konuşan Çiğdem Yılmaz, İran devletinin kadın bedeni üzerinde yürüttüğü politikanın erkek somutunda yansımasının yaşandığına vurgu yaparak, “Her gün kadınları recmederek, idam ederek kadın eksenli bir yaşamın yaratılmasından duyduğu korkuyu ve öfkeyi kusmaktadır. Ferinaz Xosrawanî olayı salt bir grup erkek tarafından gerçekleştirilen bir olay değil, İran devletinin kadın üzerinde yürüttüğü politikanın erkek somutunda yansımasıdır” ifadesinde bulundu.

Açıklama, “Bijî berxwadane Urmiyê” sloganlarıyla sona erdi

MUŞ 

Ferinaz Xosrawanî’ye yönelik saldırının kınandığı bir diğer yer de Muş Malazgirt ilçesi oldu. KJA bileşenleri öncülüğünde Özgürlük Parkı’nda bir araya gelen kadınlar adına açıklama yapan Malazgirt Belediyesi Eşbaşkanı Memnune Söylemez, İran devletinin tutumunu kınayarak, “Ferinaz Xosrawani bu onurlu duruşuyla kadın özgürlük mücadelesine ışık tutmuş ve kadın özgürlüğünün değerini, azmini tüm dünyaya bir kez daha göstermiştir” dedi.

Kitle “Kahrolsun İran rejimi” sloganlarıyla seçim bürosuna kadar yürüyerek, dağıldı.

ŞIRNAK 

Şırnak’ın Silopi ilçesinde de KJA üyeleri, İran devletini protesto etmek ve ardından rejime karşı başlayan isyana destek vermek amacıyla açıklama yaptı. DBP ilçe binası önünde bir araya gelen KJA aktivistleri, HDP Şırnak milletvekili adayı Leyla Birlik, Belediye Eşbaşkanı Emine Esmer, HDP ve DBP ilçe eşbaşkanları ve Barış Anneleri Meclisi üyeleri adına konuşan KJA aktivisti Asuman Kütler, “Ferînaz Xosrewani’nin İran rejiminin istihbaratçılarına karşı göstermiş olduğu direnişle, Beritanların yolundan giderek, teslimiyeti asla kabul etmemiştir” dedi. Kütler, herkesi Mahabad’da yaşanan isyana destek vermeye çağırdı.

Açıklama alkış ve sloganlarla son buldu.

ANF